Adris grupa gotovo udvostručila dobit prije oporezivanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 11:28
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Adris grupa u prvoj polovini ove godine gotovo je udvostručila dobit prije oporezivanja, na 203 milijuna kuna.

Adris grupa u prvoj polovini ove godine gotovo je udvostručila dobit prije oporezivanja, na 203 milijuna kuna, a znatno su joj porasli i prihodi, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

U prvih šest mjeseci ove godine dobit prije poreza Adris grupe dosegnula je 203 milijuna kuna, što je otprilike 87 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ukupni prihodi pritom su iznosili 1,93 milijardi kuna, što je otprilike 41 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno, prihodi od prodaje uvećani su 35 posto, na 1,59 milijardi kuna.

U priopćenju Adrisa navodi se da su prihodi od prodaje u inozemstvu uvećani 14,9 posto, na 585 milijuna kuna.

U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, Tvornica duhana Rovinj (TDR) je ostvarila 12 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto.

„I nadalje je prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima. Prisutan je i snažan trend rasta rezanih duhana na hrvatskom i regionalnim tržištima. Primjerice, u susjednoj BiH udio potrošnje rezanih duhana trenutno iznosi više od 20 posto, a prije tri godine iznosio je svega jedan posto“, navodi se u priopćenju Adris grupe.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je devet posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2013. – uz povećanje ostvarene prosječne cijene noćenja od tri posto.

Maistra je završila veći dio ovogodišnjih investicija u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda. Najznačajnija pojedinačna investicija je uređenje šetnice i plaže uvale Lone. Završene su investicije u uređenje i podizanje kvalitete usluge u kampovima Polari i Valkanela. Također, obavljena je i rekonstrukcija zajedničkih sadržaja turističkih naselja Villas Rubin i Amarin. Ukupna ulaganja u 2014. godini procjenjuju se na 135 milijuna kuna, kaže se u priopćenju te dodaje da trenutni booking potvrđuje pozitivne trendove rasta broja noćenja, uz povećanje prosječne cijene noćenja.

Cromaris je, pak, u prvom polugodištu 2014. ostvario 60 posto veću prodaju nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 88 posto od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Trenutno Cromaris izvozi više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje. Uz snažan rast količinske prodaje, ostvaren je i rast prodajnih cijena od 12 posto.

"U tijeku je investicija u potpunu rekonstrukciju mrjestilišta i izgradnju sustava predrasta vrijedna više od 100 milijuna kuna. Time Cromaris postaje vertikalno integrirana i tehnološki vrlo napredna tvrtka. Omogućen je brz i kontroliran rast i razvoj, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa, a time i troškovi proizvodnje", kaže se u priopćenju.

U Adrisu podsjećaju da je u travnju i formalno preuzeto društvo Croatia osiguranje. Ulaskom u djelatnost osiguranja, Adris diverzificira svoj ulagački portfelj, čime je započeo strateško restrukturiranje portfelja i definiran novi stup sustava. U 2014. godini očekuju se visoki troškovi restrukturiranja tvrtke, navodi se, između ostaloga u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close