Smanjen rejting Zagrebačkog holdinga na B+, prognoza negativna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2012. u 19:22
Thinkstock

Svjetska rejting agencija Standard & Poor’s snizila je kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga.

 Svjetska rejting agencija Standard & Poor's snizila je u utorak kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga d.o.o. s BB – na ocjenu B+, s negativnom prognozom.

Prema mišljenu Standard & Poors, Zagrebački holding nije učinio dovoljan napredak u pronalaženju rješenja održivog jačanja svoje likvidnosti. Agencija, naime, procjenjuje da će 100-postotni vlasnik, Grad Zagreb, na vrijeme i s izvanrednim mjerama pomoći Holdingu u slučaju financijskih nevolja.

Tu svoju procjenu temelje na činjenici da Zagrebački holding ima "vrlo važnu ulogu" u pružanja ključnih usluga, poput prijevoza, opskrbe plinom, opskrbe vodom i odvoza i zbrinjavanja smeća. Osim toga, ističe agencija, tu je "čvrsta" veza sa Zagrebom. Gradska skupština ima veliki utjecaj na strategiju Zagrebačkog holdinga i vjerujemo da 100 postotno gradsko vlasništvo osigurano na srednjoročni rok.

Istovremeno, Standard & Poors je Gradu Zagrebu potvrdio ocjenu BBB- kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje, ali također s negativnom prognozom.

"Negativna prognoza odražava naše stajalište da postoji značajan rizik da se gradski višak postupno smanji, a da se, sa slabljenjem gospodarstva, poveća pritisak na likvidnost", stoji u priopćenju te agencije. Također se upozorava da će Grad Zagreb možda morati uskočiti s dodatnom financijskom pomoći Zagrebačkom holdingu ili smjesta otplatiti dugove Holdinga središnjoj vladi.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bez treće nema sreće.

Kako kažu, vrag uvijek vreba u detaljima, pa se moram opet javiti radi iste korekcije. Izgleda da internet veza ne prenosi ono što otipkam.

Dakle: B plus kod S&P i Fitch Ratings odgovara B1 kod Moody’s.

Erratum/korekcija

Rejting B+, a ne B- (S&P) odgovara B1 kod Moody’s.

Isprika čitaocima.

Prava tarapana će nastati kada bude trebalo isplatiti onih 300 milijuna eura obveznica za koje se Holding zadužio na londonskoj burzi.

Inače B+ odgovara B1 kod agencije Moody’s (rejting koji se Agrokor već godinama “trudi” dostići).

Kako su oba rejtinga duboko u spekulativnoj zoni i mizerna da mizernija ne mogu biti (speculative grade) bilo bi dobro da Holding i Agrokor počnu razmjenjivati iskustva, posebno s obzirom na to da će uskoro i rejting Hrvatske obje agencije sniziti na spekulativni status.

New Report

Close