Slovaci i Viro otkupljuju tražbine, a Meteor već u Badelu

Autor: Suzana Varošanec , 22. studeni 2016. u 08:06
Erste banka prodala je Badelovu tražbinu od oko 46 mil. kuna B2 Kapitalu, a on potom Meteoru/Ž. L./PIXSELL

Viro Marinka Zadre i sam je iskazala interes za Badel 1862 kroz tvrtku Oštrc, vlasnika Dalmacijavina.

Badel 1862 razgovorat će sa svim velikim vjerovnicima, potvrdio nam je Ivo Markotić predsjednik Uprave Badela 1862.

Naime, plan financijskog i operativnog restrukturiranja bit će izmijenjen sukladno dogovoru s vjerovnicima te objavljen na Fini prije ročišta za utvrđivanje tražbina koje je zakazano za 15. prosinaca. U izradi će sudjelovati potencijalni strateški partner Badela 1862 odabrani đakovački Meteor. No, slovački proizvođač alkoholnih pića St. Nicolaus iz grupacije koja prihoduje oko milijardu eura godišnje ne miri se sa odlukom da je za strateškog partnera Badela 1862 odabran Meteor. Slovaci se stoga sa novim hrvatskim partnerom, a to je Viro tvornica šećera uključuju u utrku koja će se voditi za otkup tražbina od Badelovih vjerovnika.

 

80milijuna

kuna iznose potraživanja Fonda za zaštitu okoliša

Naime, dok se predstavnici Meteora na poziv Uprave Badela 1862 već ovih dana trebaju odazvati i uključiti u proces izrade mjera za plan financijskog restrukturiranja – što bi značilo i da s njima Uprava tvrtke kreće u pregovore s vjerovnicima, Slovaci koji su bili u užem izboru kane svoj plan ulaska na tržište Hrvatske i preuzimanje Badela 1862, najvećeg hrvatskog proizvođača alkoholnih pića, realizirati s navedenim jakim hrvatskim partnerom. Tvrtka Marinka Zadre i sama je iskazala interes za Badel 1862 kroz tvrtku Oštrc, vlasnika Dalmacijavina. Ta ponuda nije se našla u užem izboru po izboru konzultanata, a Viro je vjerovnik. Iako trenutno mali, čini se, tu poziciju kane pojačati otkupnom tražbina od najvećih vjerovnika.

Rok za to je vrlo kratak jer je Fina zakazala ročište. Erste banke je prodala Badelovu tražbinu od oko 46 mil. kuna B2 Kapitalu, a on potom Meteoru, dok navodno ostali razlučni vjerovnici izuzev NLB-a nisu ustupili tražbine, pa to nije učinila ni država, tj. HPB. Fond za zaštitu okoliša potražuje oko 80 mil. kuna, a nema osiguranu tražbinu. Meteor plaća NLB-u dogovoreni iznos na rate, navode iz Meteora. Riječ je o tražbini osiguranoj hipotekom na punionici na Žitnjaku, što konzultanti smatraju strateškom nekretninom. Iz novog saveza Slovaka i Hrvata tumače da im je glavni cilj konsolidacija hrvatskog tržišta vina i 'žestice', pa je sporazum o zajedničkom nastupu, tj. sudjelovanje u Badelovom predstečaju i postignut prošlog petka. Za koji dan sastaju se njihovi timovi radi dogovora kako će provesti sve u nekoliko koraka, a ključni je otkup tražbina. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa to nema nigdje na svijetu , da je takva jagma za tvrtkom koja ima duplo veće dugove od imovine.

A Država će opet oprostiti neuspješnima i neznalicama a dugove će opet platiti uspješni i vrijedni.

Kada će doći jednom vrijeme da Država oprosti porez vrijednima i sposobnima ?

” Badel 1862 akumulirao gubitke iznad temeljnog kapitala, zbog čega je i pokrenut predstečajni postupak, … ”

Sve po starom.

Uzima se lova dobrima , uspješnima , vrijednima …koji posluju pozitivno i daje se lova lošima i neuspješnima .

Sve su rasprodali i napravili ogromne dugove i nikom ništa.

BADEL 1862

Nema BD62 spasa dok se ne izvrši deratizacija i polove štakorčine koje su ga dovele u takvo stanje .
Naravno i Perković mora odgovarati za uništenje takve tvrtke !
Uništiti takvu tvrtku koja je imala prvoklasne proizvode : vina , vinjake , mirogojček , vlahov , likere , sokove, naru , inku ,pepsi , vodu , kapljicu …..i da nitko za to ne završi barem u Remetincu ?
Samo treba sljediti trag novca !
Nesrazmjer između imovine i zarada lopina sadašnjih i bivših !
Pa te lopine bi uništile tvrtku i da dilaju drogu !

Pij malo , pij dobro !

Živjeli !

Da potsjetim :
Cezar
Šljivovica
Vigor
Patria
Johnni Walker
Glembaj
Stock
Zrinski
Viarije Dingač
Daruvar
Križevci
Svirće
Smokvica
Vrbička Žlahtina…
Kalničke vode
Nara
Pepsi
Inka…

Napravili dug veči od vrijednosti imovine ?

I niko još nije završio u Remetincu ?

Kako je moguće uništiti takvu tvrtku ?

Perković uživa na Murteru uzgajajući masline a
Zvjezdana je postala zvjezda u Ministarstvu .

Gospoda su nagrađena ko da su napravili dobit .

Bojim se da su se Vuci koji su očerupali Badel dogovorili i da zajedničkim snagama nastoje uloviti Ovcu kojoj bi uvalili očerupani Badel , a da ne vrate opljačkano ?

.

Po ovome izgleda da je ex ministar i bio u pravu kad je rekao da Meteor nema tog novca jer inače ne bi dugove otkupljivala neka specijalizirana Norveška tvrtka za preuzimanje dugova nego oni sami ako imaju taj novac!?

Kupio bi tvrtku u RH? Prvo otkupi dug, pa ono što je maznuto i još gomilu takvih gluposti balkanskih. Može? Ne može?! Šteta. Sami ovi predstečajni postupci pokazuju koliko je sve “ozbiljno”, ne samo u ovom beskrajnom slučaju, nego općenito sa svakim prije njega, sada i svih nakon njega – pogotovo s društvom, gospodarstvom, državom itd. u cjelini. Sve je na najnižim mogućim granama. Bez iznimke.

New Report

Close