Slavonsku tvrtku spašava oporavak u EU – nakon krize opet stižu brojni poslovi

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2015. u 09:39
Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL

Francuska je čini se prva izašla iz recesije i Francuzi najviše kupuju. Tu su i Nijemci, a u posljednje vrijeme javljaju se i Poljaci.

Nakon velike krize i neizvjesnosti, prouzročenih recesijom, gubitkom tržišta i nikada većim poteškoćama s plasmanom proizvoda, što je dovelo u pitanje daljnju proizvodnju i opstojnost tvrtke Alpi Aviation d.o.o. u Štitaru, koja se bavi proizvodnjom ultralakih aviona, situacija se posljednjih mjeseci ipak popravila i prodaja je konačno krenula!

"Nakon specijaliziranog sajma u Njemačkoj došlo je do određenog povećanja prodaje naših ultralakih aviona, tako da sada već imamo prodanih 13 aviona koje trebamo napraviti i isporučiti kupcima. Uvijek je nakon sajma dolazilo do povećanja prodaje, a ove je godine, pa neću baš reći sto posto, ali prodaja je znatno povećana. Osjeća se da je kriza u zemljama EU-a prošla, da recesije više nema i da se sve polako vraća u normalu", kaže za Glas Slavonije vlasnik Mijo Ćošković, koji je tvrtku Alpi Aviation 2002. godine osnovao s talijanskim partnerom. Nakon duže stagnacije i pada prodaje, koji su najozbiljnije zaprijetili prestankom proizvodnje aviona u Štitaru, tržište se napokon otvorilo i Ćošković je odlučio tvrtku kadrovski osvježiti, ojačati svoj tim i kvalitetno se pripremiti za nove poslovne izazove.

"Stvaramo sve preduvjete da možemo sami certificirate naše avione tipa Pioneer 200 i Pioneer 300, koji bi se u dogledno vrijeme registrirali kao hrvatski proizvod", navodi Ćošković. Dodaje da je u planu i povećanje proizvodnje i da se iskreno nada da je teško razdoblje iza njih te da do ponovnog poremećaja na tržištu, nakon kojeg bi se teško oporavili, neće doći. Godišnja proizvodnja od 30-ak aviona za tu štitarsku tvrtku koja zapošljava 18 djelatnika optimalna je brojka jer sve manje od toga bilo bi ispod granice rentabilnosti.

Cijena ultralakog aviona ovisi o zahtjevu kupaca, opremi i instrumentima koje želi. Prosječna prodajna cijena dvosjeda Pioneer 200 je oko 45 tisuća eura, Pioneer 300 od 85 do 90 tisuća eura, dok su četverosjedi Pioneer 400 osjetno skuplji.

Što se tiče prodaje, najviše se u posljednje vrijeme javljaju kupci iz Francuske.

"Francuska je čini se prva izašla iz recesije i Francuzi najviše kupuju. Tu su i Nijemci, a u posljednje vrijeme javljaju se i Poljaci. Imali smo četiri narudžbe za Poljsku, dva ultralaka aviona već smo otpremili, a dva radimo", kaže Ćošković.

Komentirajte prvi

New Report

Close