Slavonskim vinskim cestama milijun eura iz fonda IPA

Autor: Ksenija Kale , 11. rujan 2012. u 12:20

Osim gradnje 18,5 kilometara vinskih cesta projektom je predviđeno i uređenje četiriju mini muzeja vina te regionalnoga muzeja u Osijeku u Tvrđi

Osječko-baranjska županija bespovratno je dobila 936.389 eura iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA za projekt rekonstrukcije vinskih cesta u svrhu unapređenja i razvoja vinskog turizma na području te županije.

Tim projektom pod engleskim nazivom “Wine tour” koji EU sufinancira sa 75 posto, a ukupno je vrijedan 1,2 milijuna eura želi se povezati poljoprivredna proizvodnja radi podizanja kvalitete kontinentalnog turizma kao gospodarskog prioriteta Osječkobaranjske županije.Projekt je počeo u ožujku i trajat će 18 mjeseci. Pored izgradnje 18,5 kilometara vinskih cesta u okviru ovoga projekta predviđeno je i uređenje četiriju mini muzeja vina u svakom od četiri vinogorja u Osječko-baranjskoj županiji (Baranja, Erdut, Đakovo i Feričanci) te regionalnoga muzeja u Osijeku u povijesnoj jezgri Tvrđi.Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječkobaranjske županije i voditeljica tima za provedbu projektnog prijedloga “Wine tour” naglašava da se na tom području nalaze četiri vinogorja na kojima je proglašeno 12 vinskih cesta te da bi povezivanje poljoprivrede s turizmom trebalo pridonijeti gospodarskom razvoju te županije.

“Projektom želimo povećati broj posjetitelja ovoga područja čime se automatski otvara mogućnost i za mala seljačka gospodarstva koja se bave proizvodnjom grožđa i vina. Na području Baranje u tijeku je gradnja putničke luke u Batini koja bi dogodine trebala biti otvorena i tako omogućiti turistima koji dolaze Dunavom i brodovima da obiđu vinske ceste”, ističe Wendling. Dodaje da je u sklopu projekta na svakom vinogorju predviđeno i uređenje mini muzeja u autohtonom stilu sa masivim namještajem. “Na tom će se prostoru okupljati svi proizvođači vina s toga područja, ali i drugi proizvođači. Posjetitelji će tako moći kušati vino, kulen, kobasice, med ali i druge proizvode s ovoga područja”, naglašava Wendling.Tvrdi da je iskustvo u pripremi i provedbi ovoga projekta do sada bilo pozitivno. “Svaka projektna ideja je dobra ali treba postaviti pitanje njene održivosti. Projekt mora imati svoju opravdanost i omogućiti benefite određenom prostoru kako bi pokazao svoju svrhu”, zaključuje Wendling.

Rezultati

Projekti od 2,5 milijuna eura
Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječkobaranjske županije navodi da je županija do sada bila uspješna u privlačenju novca iz fondova EU te da je već provela šest projekata ukupne vrijednosti od preko 2,5 milijuna eura.

Povećane površine s vinogradima
U projekt s vinskim cestama Osječko-baranjska županija je krenula jer je zadnjih godina na području županije došlo do povećanja površina s vinogradima. “U nekoliko godina bitno su povećane površine s vinogradima i broj proizvođača grožđa i vina”, tvrdi Wendling.

Komentirajte prvi

New Report

Close