Skupština Mirne 17. studenog, Podravka ide s protuprijedlogom

Autor: Suzana Varošanec , 09. listopad 2014. u 20:12
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Objavom poziva dioničarima putem Zagrebačke burze rovinjska Mirna otvorila je danas set zanimljivih pitanja.

Objavom poziva dioničarima putem Zagrebačke burze rovinjska Mirna otvorila je danas set zanimljivih pitanja. U pozivu je kao dan održavanja skupštine naveden 17. studenoga, a riječ je o redovnoj dioničkoj skupštini za poslovanje društva u 2012. godini, s tim da je u slučaju manjka kvoruma naveden i rezervi datum 4. prosinca. U objavi 'bode oči' to što dioničare poziva Nadzorni odbor, a ne Uprava. No, u slučaju Mirne to se već više puta viđalo. Primjerice, jednako je NO postupio u pozivu dioničarima u predzadnjem broju Narodnih novina, ali i u ranijim skupštinskim pozivima. Nadzorni odbor pritom se pozvao na određene odredbe Statuta te na zakon o trgovačkim društvima, no time nije posve razjašnjeno pitanje zašto poziv nije potpisala Uprava Mirne, što je inače pravilo. David Ilijevski, predsjednik NO-a Mirne, s tim u vezi nam je rekao kako je riječ o odgođenoj skupštini koju je također zakazao NO jer je Uprava bila odsutna, a NO ima na to pravo.

"Svaki dioničar ima pravo podnijeti protuprijedlog, a vjerujem da će Podravka tu mogućnost i iskoristiti", kaže Ilijevski. Prema trenutačnom stanju, iz svega proizlazi da objavljeni poziv po svom sadržaju i prijedlozima skupštinskih odluka nije 'pjesma za uši' Podravki kao većinskom dioničaru s gotovo 54 posto dionica Mirne. Kako je u tijeku postupak javne ponude Podravke za otkup dionica Mirne, 'podravkaši' nisu htjeli ništa komentirati, ali iz prethodnih događanja daje se naslutiti da će izaći s protuprijedlozima. Koprivnička je kompanija, naime, svoja stajališta o sazivanju i temama skupštine već jasno izrazila putem Zagrebačke burze. Požurujući Upravu i NO Mirne da napokon sazovu skupštinu za poslovanje u pretprošloj godini, za što je odavno prekoračen zakonski rok (dapače, on je istekao i za skupštinu za 2013.) Podravka je zatražila i da se na dnevnom redu nađu prijedlozi odluka o opozivu tri člana NO-a te imenovanju nove trojke u peteročlanom NO-u.

Ukoliko Mirnina Uprava postupi po Podravkinu zahtjevu te sazove Glavnu skupštinu za 2012., a na njoj se prihvate njezini prijedlozi o opozivu i imenovanju članova NO-a, stvorit će se pretpostavke za imenovanje nove uprave Mirne, navela je Podravka u svom očitovanju putem Burze. Nova bi uprava u tom slučaju mogla regulirati odnose s vjerovnicima Mirne, a time bi se otklonili i razlozi za otvaranje stečaja Mirne. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Podravko, čuvaj se.
Pokušat će se oni preko Mirne ribolov održati u Mirni. Njima je Mirna zlatna koka. Svaki dan puni šleperi škatuleta iz Mirne idu u Bosnu. Čak se i utovar nadgleda dalekozorom. Zahvaljujući Genezi Mirna je izgubila tržište u Hrvatskoj. Na ovakav način prodaje robe isključivo Genezi Mirna mjesećno ostaje bez naplaćenih cca 800.000 eura, a geneza povećava svoj prihod. Svi sve znaju, sve vide a ništa se ne poduzima. Tko ih štiti?

New Report

Close