Skuplji plin ubija ciglane

Autor: Biserka Ranogajec , 01. kolovoz 2012. u 22:00

Udruženje Promins od Vlade ponovno traži odgodu poskupljenja plina dok se ne zaustavi industrijski pad

Ciglana Cerje Tužno, nekad jedan od vodećih proizvođača opeke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koju su u stečaju kupile zagrebačke Ciglane Šimec, opet strepe za opstanak. Iako je novi vlasnik u nešto više od godinu dana uspio proširiti ponudu proizvodnog asortimana i osigurati posao za ukupno 67 zaposlenih, poskupljenje plina dovodi ozbiljno u pitanje rentabilnost proizvodnje. Unatoč teškog stanja u građevinarstvu, ciglana je prošle godine uspjela povećati proizvodnju i prodaju za petinu. Direktor Dubravko Šimec, koji je prije dvije godine Ciglanu Cerje Tužno u stečaju kupio za 37,5 milijuna kuna, za Poslovni dnevnik kaže: “Uz znanje i iskustvo naše obitelji, stjecano 45 godina kao i iskustvo stručnih radnika ciglane, u modernizaciju postrojenja proizvodnje uloženo je još oko šest milijuna kuna. Cijena plina nakon povećanja u ukupnim troškovima proizvodnje sudjeluje sa 67 posto. To ozbiljno dovodi u pitanje egzistenciju 67 radnika ciglane, kao i opstanak mladog poslovnog subjekta koji je, uz dosad uložena sredstva, uredno podmirivao sve obveze prema državi, radnicima i dobavljačima”, kaže Šimec.

Pisma Vladi bez odgovora
Kad je Vlada u srpnju odlučila industriji povećati cijenu plina sa 2,13 kuna na 2,75 kuna po prostornom metru, Gospodarsko interesno udruženje za proizvodnju, preradu i promet mineralnih sirovina GIU Promins odmah je reagiralo otvorenim pismom premijeru Zoranu Milanoviću. Tražili su odgodu poskupljenja jer već sada, naveli su u pismu, plin u ukupnim troškovima proizvodnje opekarskih proizvoda sudjeluje s više od 40 posto. Kako bi argumentirali svoj položaj, iz udruženja navode podatke da je eksploatacija gline za proizvodnju opekarskih proizvoda u 2008. godini bila 1,3 milijuna prostornih metara, a prošle godine spustila se na 520.000 prostornih metara, što je gotovo tri puta manje. Zato su iz udruženja zamolili Vladu da dodatno razmotri sve posljedice donesene odluke te da odgodi povećanje cijene plina dok proizvodni sektor (opeka, crijep, vapno) ne dostigne pozitivne pokazatelje i određeni rast. U udruženju navode da GIU Promins okuplja pedesetak tvrtki čiji prihodi čine oko 70 posto ukupnih prihoda u sektoru proizvodnje i prerade mineralnih sirovina u Hrvatskoj. Gordan Šredl, direktor Prominsa, vladi je ponovno pisao 25. srpnja. Odgovor nisu, kaže, dobili ni do danas. To ih je razočaralo jer smatraju se značajnijim dijelom gospodarstva jer u ukupnoj industriji proizvodnja mineralnih sirovina ima udio od 35 posto. “Industrija je u padu, a cijene plina se dižu što je suprotno političkim izjavama kako valja povećati industrijsku proizvodnju i zaposlenost”, rekao je Šredl. U sektoru rudarstva, a time i eksploatacije gline, posljednja dobit pokazana je 2008. godine u iznosu od 112 milijuna kuna. Nakon toga, od 2009. do 2011., godišnji prosječni gubitak sektora iznosi 162 milijuna kuna. Zabilježen je pad ulaganja u novu opremu od 37%, dok je od 2008. do 2011. izgubljeno oko 41% radnih mjesta.

Petro-koks umjesto plina
IGM Slavonija iz Našica, proizvođač cigle koji posluje u sastavu Nexe grupacije, ne radi od listopada prošle godine. Ivan Abramović, direktor IGM Slavonije i Dilja iz Vinkovaca, koji crijepove proizvodi samo s trećinom kapaciteta, glavnim razlogom takva stanja smatra cijenu plina. Plin će zato u ciglani zamijeniti petro-koksom. U novo postrojenje uložit će tristotinjak tisuća eura. S novom proizvodnjiom najvjerojatnije će započeti u ožujku sljedeće godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ništa od IGM našica, odakle novac za pokretanje prizvodnje kada nema ni za plaće.

New Report

Close