Škojo otvara novu tvornicu

Autor: Marija Birtić , 13. prosinac 2009. u 22:00

Škojo je u restrukturiranje Mlinara do sada uložio 35 milijuna kuna. Iduća dva mjeseca otvara 13 pekarnica

Iduće godine u Zagrebu ćemo krenuti u izgradnju najmodernije tvornice pekarskih proizvoda u regiji, što će zahtijevati i nova zapošljavanja. Trenutno za ovu greenfield investiciju tražimo zemljište, a staru zagrebačku pekaru ćemo zatvoriti, za Poslovni dnevnik rekao je Mato Škojo, vlasnik Mlinara.

Odlasci radnika
Od srpnja, kada je kupio Mlinar, Škojo je do sada u njegovo restrukturiranje uložio preko 35 milijuna kuna. Tvrtka se specijalizira za pekarski biznis i širenje maloprodajne mreže. Zbog toga je Mlinar zatvorio 20 trgovina koje su se bavile prodajom mješovite robe. Trenutno je u fokusu intenzivno otvaranje novih pekarnica na području Zagreba, gdje ih je do sada otvoreno 16. Idući tjedan otvara ih se još pet te u siječnju sljedećih osam. Tako će do kraja siječnja 2010. Mlinar imati maloprodajnu mrežu od ukupno 30 pekarnica od kojih su neke obnovljene a neke u potpunosti nove. Istovremeno se radi na širenju maloprodajne mreže Mlinara u svim većim gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske i Istre. “Reorganizacijom poslovanja i novom sistematizacijom radnih mjesta određeni broj radnika postao je tehnološki višak i napustili su tvrtku uz otpremnine. No zbog koncentracije na pekarski biznis istovremeno smo zaposlili određeni broj specijaliziranih radnika za pekarsku industriju, tako da i dalje imamo oko 700 zaposlenih”, kaže Škojo. To nam je potvrdio i Ivica Rogić, regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIV). “Borimo se za dobrovoljni odlazak radnika i do sada nemamo nijedan primjer da je netko otišao odlukom Uprave. Sve su to dobrovoljni odlasci kojima je jedini motiv otpremnina. Od srpnja do studenoga, Mlinar je napustilo dvadesetak radnika, no isto toliko ih je zaposleno. Prigovora uvijek ima, no otkako je Mato Škojo vlasnik Mlinara situacija u tvrtki je puno bolja. Kod Škoje se daleko više radi nego prije, no mnoge stvari su se znatno popravile”, rekao je Rogić. Pekare Mlinar i Kruna unificirale su najveći dio asortimana pekarskih proizvoda, tako da je ponuda ujednačena u maloprodajnoj mreži obje tvrtke te u cijelom trgovačkom lancu Konzum koji opskrbljuju.Osim Konzuma dostavljau robu za još nekoliko trgovačkih lanaca. Iako je poslovanje Mlinara i Krune isprepleteno, te dvije tvrtke i dalje će ostati zasebni pravni subjekti, kaže Škojo i dodaje kako daljnjim ulaganjima namjerava dodatno učvrstiti lidersku poziciju u pekarskom biznisu na hrvatskom tržištu.

Vlasničke promjene
Mlinar je osnovao tvrtke Pekare Makarska i Mlinar mlinarstvo u koje su unesene pripadajuće nekretnine. Osnivanjem nove dvije tvrtke i unošenjem pripadajućih stvari i nekretnina u njihovo vlasništvo, pripremljen je teren da Pekare Babić u Dalmaciji i Belje u Križevcima i formalno-pravno postanu vlasnici dijelova Mlinara kojima upravljaju. Pekare Babić upravljaju s četiri pekare, a kompanija Belje s mlinovima i silosom u Križevcima.

Dogovor

Nove tvrtke
Mlinar je osnovao tvrtke Pekare Makarska i Mlinar mlinarstvo u koje su unesene pripadajuće stvari i nekretnine.

Pekare i mlinovi
Tvrtka Pekare Babić upravlja s četiri pekare na području Dalmacije a Belje upravlja s mlinovima u Križevcima i silosom. Osnivanjem tih kompanija Pekare Babić i Belje postat će i formalno-pravno vlasnici dijelova Mlinara kojim upravljaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close