Sisačko-moslavačka županija povukla 50 milijuna eura

Autor: Biserka Ranogajec , 09. srpanj 2012. u 22:00

U potpunosti su pripremljena 84 projekta vrijedna 700 milijuna kuna, koji će se financirati iz strukturnih fondova Europske unije

YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede naziv je upravo završenog projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je financiran novcem Europske unije kroz pretpristupni program IPA IV. – Razvoj ljudskih potencijala.

Tatjana Puškarić, pročelnica Upravnog odjela za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima u županiji, predstavila je s partnerima u ponedjeljak rezultate projekta vrijednog 100.101 euro, od čega je EU osigurao nepovratnih 85.086 eura. Projekt se provodio od 13. srpnja 2011. do 12. srpnja ove godine i bio je namijenjen mladim i nezaposlenim osobama koje su pohađale tri tečaja. Partneri YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede uz županiju bili su još gradovi Glina i Topusko, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Srednja škola u Glini. Većina od 31 mlade osobe educirala se u tri tečaja: proizvodnja zdrave hrane, samozapošljavanje i kako koristiti EU-sredstva, rekla je Puškarić te dodala: “Projekt je bio namijenjen mladima kako bi uvidjeli da im se isplati proizvoditi zdravu hranu u ruralnim područjima gdje i žive. Cilj nam je da oni ovdje i ostanu, a nadamo se kako su shvatili da proizvodnja zdrave hrane nije samo tradicionalno zanimanje, već i posao budućnosti.” Naši sugovornici tvrde da je Sisačko-moslavačka županija postala još 2006. godine jedna od onih županija koje imaju najveći broj pripremljenih i kandidiranih projekata za sredstva EU. Konkretno, dosad je u županiji provedeno ili se provodi 66 projekata ukupne vrijednosti 46.980 milijuna eura.

U ovom trenutku u pripremi su 372 projekta vrijedna 15,5 milijardi kuna za financiranje iz strukturnih fondova. U potpunosti pripremljena su 84 koja teže 700 milijuna kuna. Konačno, prošlog je tjedna županica Marina Lovrić-Merzel bila na potpisivanju dva ugovora za obnovu željezničke pruge na dionici Okučani – Novska koje su potpisali Paul Vandoren, veleposlanik EU u Zagrebu, i Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ infrastruktura s talijanskim i njemačkim izvođačima. Obnova i rekonstrukcija pruge stoji 40 milijuna eura, od čega se 85 posto sufinancira nepovratnim novcem IPA fonda, a Hrvatska sudjeluje sa 15 posto. Nadalje, u županiji podsjećaju kako je novcem EU izrađena Poljoprivredna razvojna strategija, Županijska razvojna strategija, zatim financirano razminiranje i izgradnja vodoopskrbnih sustava. Potpomognuti su osim toga razvoj turizma i civilnog društva te uspostavljeni EU-kabineti i infotočke. Županija je osobito ponosna na projekt “Una” u okviru kojeg je prvi put izrađena inventarizacija flore i faune ove rijeke s priobaljem, a u Dvoru otvoren informativni centar SEDRA.

Suradnja

Sporazumom o suradnji sa Štajerskom
U Sisku će se danas potpisati sporazum o suradnji između Sisačko-moslavačke županije i pokrajine Štajerske na kojem će biti i ministar austrijske pokrajine Christian Buchmann. U županiji vjeruju da će među ostalim sporazum pomoći podrobnijem upoznavanju partnera iz Austrije te dobivanju savjeta o što boljim pripremama za ulazak u EU. Sa Štajerskom županija ima vrlo dobru suradnju utemeljenu na prethodnom sporazumu, koja se ogledala među ostalim i u nastupima na Sajmu u Grazu, organizaciji raznih seminara itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close