Sisačka željezara počinje s radom, Pintarić otkazao dolazak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. travanj 2013. u 11:24
Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL

Tvrtka ABS Sisak na prigodnoj će svečanosti obilježiti početak rada čeličane, a svečanosti će, kako je najavljeno, biti nazočan i premijer Zoran Milanović.

Tvrtka ABS Sisak na prigodnoj će svečanosti obilježiti početak rada čeličane, a svečanosti će, kako je najavljeno, biti nazočan i premijer Zoran Milanović.

Na konferenciji za novinare, koja će se održati prije svečanosti otvorenja, predstavnici grupe Danieli, društva ABS Italija i tvrtke ABS Sisak izvjestit će o investiciji te daljnjim planovima. Talijanska grupa Danieli je u lipnju prošle godine preuzela Željezaru Sisak. Danieli, odnosno njena metalurška kompanija Acciaierie Bertoli Safau (ABS) tada je za oko 30,4 milijuna američkih dolara kupila sisačku željezaru od američke kompanija Commercial Metals Company (CMC).

Gradonačelnik Dinko Pintarić i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak neće prisustvovati današnjem obilježavanju početka rada tvrtke ABS Sisak d.o.o ., javljaju iz gradonačelnikova ureda.

Razlog? "Jer svakodnevno pa i danas sa članovima Stožera za zaštitu i spašavanje obilaze nasipe zajedno s ljudima koji već danima ne spavaju čuvajući svoje kuće i stoku od vodene bujice".

"Kada je tvrtka ABS u lipnju 2012. godine od američkog CMC-a kupila najveći dio sisačke Željezare, vjerovali smo kako će Željezara ponovno stati na svoje noge.  Dali smo punu podršku ovoj talijanskoj kompaniji  misleći kako će radnici zadržati svoja radna mjesta. No, vrlo brzo uslijedilo je razočaranje jer je novi vlasnik na posao vratio tek stotinjak od nekadašnjih 900 radnika iako je iz Vlade najavljeno kako će u prvoj fazi biti zbrinuto 600 radnika. Što će biti s ostalim radnicima koji su praktički ostali na cesti?", pita gradonačelnik Pintarić.

Činjenica je da je Grad Sisak pomogao ABS u višemilijunskim iznosima. Naime, dosad je tvrtka oslobođena plaćanja pedeset posto komunalne naknade, što je godišnje 3 milijuna kuna koje će Grad Sisak u budućnosti morati osigurati iz ionako osiromašenog gradskog proračuna – kažu iz Uprave Grada Siska, i dodaju: Ono što je problem ABS-a i svih ostalih gospodarskih subjekata u Južnoj industrijskoj zoni je opskrba energentima za čije su rješavanje bili zaduženi Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva, a taj problem nije riješen ni dan danas, kažu iz te tvrtke. Gradonačelnik osobno pita premijera Milanovića na koji način Vlada RH uopće pomaže u zapošljavanju tisuću nezaposlenih „Željezaraca“?

Pintarić se, kaže, nada da će mu se premijer Zoran Milanović osobno, nakon svečanosti u ABS-u, pridružiti u donjoj Posavini kako bi se upoznao s braniteljima Posavine koji zbog poplave već danima žive u neizvjesnosti za svoje domove i vape za potporom države 'koja dosada nija ponudila nikakvu pomoć'.

  „Volio bih se sastati s premijerom u donjoj Posavini  da mi odgovori na pitanje što će biti iduće godine, možemo li očekivati da će nam ponovno pustiti pola milijarde kubika vode na sisačko područje? I tko je odgovoran za stihijsko i nekontrolirano punjenje retencija Odranskog i Lonjskog polja koje prijete katastrofom Sisku?“, dodaje gradonačelnik. 
 
 Iz Grada Siska poručuju kako tvrtki ABS žele puno uspjeha u poslovanju u nadi da bivši radnici Željezare neće ostati na cesti, ali neće sudjelovati na današnjoj svečanosti koju je premijer Milanović pretvorio u predizborni skup SDP-a i već toliko puta viđen scenarij „otvaranja“ samo mjesec dana prije lokalnih izbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close