Sindikat traži od inspekcije da preispita odluke o otkazima u LRH

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2014. u 17:16
Photo: Pero Lovrovic/PIXSELL

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIK) ponovno je danas na konferenciji za novinare pozvao mjerodavne inspekcije da preispitaju zakonitost odluka o otkazu u Liburnia Riviera Hotelima (LRH).

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIK) ponovno je danas na konferenciji za novinare pozvao mjerodavne inspekcije da preispitaju zakonitost odluka o otkazu u Liburnia Riviera Hotelima (LRH).

"Zar je moguće da je Liburnia do sada zapošljavala invalide jer – što drugo reći kada je zbog osobno uvjetovanih razloga otkaze u posljednjih godinu dana dobilo gotovo 100 radnika", rekla je voditeljica ureda i predsjednica Odbora za turizam u SIK-u Marina Cvitić.

Podsjetila je da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci LRH napustilo nešto više od 30 radnika kojima je uručena odluka o otkazu zbog osobno uvjetovanih razloga s obrazloženjem da posao ne mogu obavljati onako kako se od njih očekuje. U strahu da bi mogli dobiti otkaz bez otpremnine, radnici su takve odluke prihvaćali, dodala je.

Osim Marine Cvitić, na konferenciji su bili predsjednik SIK-a Bruno Bilić i sindikalni povjerenici i predstavnici Radničkog vijeća u LRH.

Istaknuli su da bi trebalo ispitati zašto se odluka o otkazu zbog poslovno uvjetovanih razloga s ponudom izmijenjenih ugovora radnicima koji ga nisu prihvatili zamjenjuje odlukom o otkazu zbog osobno uvjetovanih razloga i zbog čega diskriminacija među radnicima koji se ne slažu s odlukom zbog osobno uvjetovanih razloga.

Naime, dodali su, radnici su im rekli da prvi dobivaju stimulativnu otpremninu, a drugi otpremninu po kolektivnom ugovoru.

Iz SIK-a pozivaju Ministarstvo turizma i CERP da pri odabiru investitora na natječajima za prodaju neprivatiziranih turističkih tvrtaka prednost ne bude cijena, nego investitor koji jamči da će zadržati više stalno zaposlenih radnika.

Također navode kako, s obzirom na to da su Vlada i Ministarstvo turizma upoznati sa svime što se događa u LRH, začuđuje odluka da se ovogodišnji Dani hrvatskog turizma održe u Opatiji jer poslodavce koji ne pridonose razvoju turizma kroz asocijacije poslodavaca koji su sami sebi dovoljni i ponašaju se socijalno neodgovorno treba zaobilaziti i ignorirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close