Sigurnosni sustav za NATO radit će hrvatski INsig2

Autor: Bernard Ivezić , 22. travanj 2013. u 22:01
Direktor tvrtke INsig2 Goran Oparnica/PIXSELL

Članica IN2 grupe prije tri godine dobila je prvi posao za NATO, procijenjen na milijun kuna.

Tvrtka INsig2, članica najveće hrvatske softverske kompanije IN2 grupe, osvojila je posao izrade sofisticiranoga sigurnosnog sustava za stožer NATO-a u Bruxellesu.

Vrijednost ugovora i detalji posla nisu objavljeni. Goran Oparnica, direktor tvrtke INsig2, kaže da su se morali obvezati da će sve detalje čuvati kao tajnu."Pobjedi je prethodio ulazak rješenja u uži izbor te njegova prezentacija u Bruxellesu, uz veliku pomoć hrvatske vojne misije pri Sjevernoatlantskom savezu, na čijem je čelu general bojnik Mirko Šundov", kaže Oparnica.Navodi da su dokumentaciju za prijavu svladali u dva dana, ali im je za prikupljanje informacija i sređivanje ponude trebalo mjesec dana pripreme. "Hrvatska misija pri NATO-u pomogla nam je oko logistike i pripreme posjeta Savezu, jer svaki takav tender tek je djelić šire priče i ako razumijete o čemu je riječ, možete sastaviti konkurentniju ponudu", kaže Oparnica te dodaje da je i podrška vojne misije članice Saveza također više nego dobrodošla.

INsig2 prva je hrvatska tvrtka koja je prikupila sve certifikate nužne za natjecanje za poslove NATO-a, i to prije tri godine. Odmah nakon toga osvojila je prvi posao isporuke opreme za NC3A, agenciju koja za NATO nabavlja elektroniku, IT sustave te opremu za kibernetičku obranu u vrijednosti 300 milijuna dolara godišnje. Vrijednost prvog ugovora neslužbeno se procjenjuje na milijun kuna.Direktor Goran Oparnica kaže da u proceduru za NATO certifikaciju, koja je trajala oko godinu dana, nisu morali uložiti ništa osim vremena. Taj proces uključuje jamstvo o likvidnosti poslovanja, detaljne informacije o proizvodima i uslugama, opise uvjeta poslovanja, kao i partnere i dobavljače s kojima surađuju te temeljitu provjeru sigurnosti.

INsig2 većinu prihoda ostvaruje implementacijom složenih integriranih sigurnosnih sustava. Osim u Hrvatskoj, posluje i u regiji, gdje je lani ostvario 30 posto od 2,3 milijuna eura prihoda. Oparnica kaže da imaju ukupno 23 zaposlenika."Zadovoljan sam onim što je INsig2 postigao od hrvatskoga članstva u NATO-u, ali mislim da za naše tvrtke ima još mnogo potencijala koji bi se mogao iskorisiti kako bi i prednosti koje donosi članstvo u tom savezu došle više do izražaja", zaključuje Oparnica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sporo to ide? 3 godine?

New Report

Close