Sektor koji sve više zapošljava: Na svako radno mjesto stvoreno 12 novih

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2018. u 10:08
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

U tržišnu utakmicu uključuje se i sve veći broj nezavisnih.

Pivarski sektor zapošljava sve više radnika, 23.522 ili 2 posto ukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj izravno je ili neizravno povezano sa sektorom proizvođača piva.

Kako piše Glas Slavonije, na svako radno mjesto u sektoru proizvođača piva neizravno je stvoreno 12 do 13 mjesta u popratnim djelatnostima kao što su poljoprivreda, trgovina, ugostiteljstvo, mediji i marketing te logistika i ambalaža. 

U tržišnu utakmicu uključuje se i sve veći broj nezavisnih, ili craft, pivovara pa je tako u ožujku ove godine osnovana Grupacija malih nezavisnih pivovara, koja djeluje unutar Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK-a, a okuplja proizvođače sve popularnijih craf piva.

Osim što u proizvodnji eksperimentiraju sa sastojcima, craft pivovare, čiji je naziv potekao iz Amerike, karakterizira činjenica da su nezavisne, što znači da neka druga tvrtka koja nije iz craft branše može imati najviše 24 posto vlasništva u toj pivovari, prema temeljnim uvjetima koji su definirani od ovlaštenog američkog tijela koje predstavlja interese craft pivovara – The Brewers Association.

Osim toga, craft pivovare u proizvodnji rabe isključivo tradicionalne sastojke i ne proizvode više od šest milijuna barela piva godišnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close