Savjetnici važni za uspjeh

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2009. u 22:00

Dobro strukturirano vođenje projekta olakšava realizaciju

Da bi projektni menadžment osigurao pred njega postavljene zadatke preporučljivo je u njegovu strukturu uključiti nadzorno tijelo, koordinatora projekta, administrativno-financijskog koordinatora, radne grupe i savjetodavno tijelo. Nadzorno tijelo je odgovorno za strateške odluke na projektu koje se tiču svih uključenih partnera, kao što su odluke o ključnim ugovornim, financijskim i administrativnim stvarima. U nadzornom tijelu trebaju biti predstavnici svih uključenih partnera, a najbolje je da su to viši članovi članovi menadžmenta, koji će bar jednom godišnje te glasovati o potrebnim strateškim odlukama na projektu.

Olakšavanje posla
Koordinator projekta odgovoran je za svakodnevno usklađivanje svih stvari koje se tiču čitavog konzorcija, cjelovitu koordinaciju rada na projektu te kontrolu kvalitete tog rada. To je najvažnije operativno tijelo na projektu.Administrativno-financijski koordinator odgovoran je za svakodnevnu administrativnu i financijsku koordinaciju projekta. Njegov cilj je olakšati posao koordinatoru projekta tako da se sve obveze vezane uz prikupljanje projektne dokumentacije te pripremu i sakupljanje financijskih izvještaja, prenose na administrativno-financijskog koordinatora. Tako se koordinator projekta može u potpunosti usredotočiti na sadržajni dio projekta.Rad na projektu obično je podijeljen na tzv. radne pakete unutar kojih se izvode pojedinačni zadaci. Svaki radni paket ima svoju radnu grupu ljudi, odgovornu za svakodnevnu koordinaciju zadataka unutar tog radnog paketa. Svaka radna grupa sastoji se se od vođe radnog paketa, odgovarnog za odluke vezane za delegiranje zadataka između uključenih partnera. Savjetodavno tijelo sastavljeno je od iskusnih stručnjaka za kontrolu kvalitete rada na projektu, a može biti odgovorno za neprestani nadzor rezultata projekta te sugestija koordinatoru projekta glede poboljšanja tih rezultata.

Učinkovita struktura
Savjetodavno tijelo nije nužno dio projektnog menadžmenta, ali se sve češće uključuje kao nepogrešivi dio kvalitetnog menadžmenta na projektu. Unatoč sve većoj važnosti ovog tijela, preporuča se da nema pravo odlučivanja na projektu. Ovakva struktura odlučivanja bit će učinkovita samo ako je podupiru jasni tokovi dokumentacije i komunikacije među partnerima.

Damjan Struna, savjetnik za nepovratna sredstva u RR&Co Knowledge Centre Ltd., EU Partners

Komentirajte prvi

New Report

Close