Saponia u minusu 15 mil. kuna

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2009. u 22:00

Mepasove tvrtke Koestlin je 2008. završio s dobiti od 1,4 mil. kuna

Koestlin je prošlu godinu završio s 1,4 milijuna kuna neto dobiti, a Saponia s 15,2 milijuna kuna gubitka, stoji u izvješćima sa Zagrebačke burze.

Iako je bjelovarski proizvođač vafla i keksa u plusu, prošlogodišnja dobit gotovo je simbolična u usporedbi s godinom dana ranije kad je ona nakon oporezivanja iznosila 77,6 milijuna kuna. Uprava u svom komentaru ne navodi objašnjenja te tvrdi kako su rezultati poslovanja očekivani, da nema neizvjesnosti naplate prihoda, a ni značajnih promjena kod troškova. Likvidnost je također za Koestlin dobra, a zarada po dionici očekivana. Koestlin je u 2008. povećao prihode od prodaje, ali je lani u odnosu na godinu dana ranije znatno smanjio financijske prihode. Uprava Saponije tumači da prihodi od prodaje u zemlji i inozemstvu bilježe pozitivan pomak, ali je došlo do smanjenja ostalih prihoda. Također navode da su povećani troškovi, ali je likvidnost zadovoljavajuća. Postoji neizvjesnost naplate potraživanja kod kupaca koji su prijavili stečaj. Saponia je u 2008. ostvarila 592,5 milijuna kuna prihoda, dok je godinu dana ranije to bilo 633,7 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u zemlji lani su u odnosu na godinu ranije bili čak petnaest milijuna kuna veći, a od prodaje u inozemstvu na gotovo istoj razini. Financijski prihodi lani i preklani su isti, kao i rashodi, osim malog rasta financijskih rashoda od oko pet milijuna kuna. Uprava još podsjeća kako se protiv društva vodi 8 sporova u ukupnom iznosu od 0,5 milijuna kuna, dok društvo vodi 182 spora u iznosu od 11,4 milijuna kuna. Dionicama tih dviju tvrtki, čiji je vlasnik Mepas Zdravka Pavića, u četvrtak se nije trgovalo.

Rezultati

Dobit Luke Rijeka
Luka Rijeka je završila 2008. godinu s 3,1 milijun kuna neto dobiti, ali ona je oko 800.000 kuna manja od one iz prethodne godine. U Luci je pretovareno lani više od 6 milijuna tona tereta, pri čemu je promet generalnog tereta povećan 10%, rasutog 7, dok je promet drva smanjen 15%.

Komentirajte prvi

New Report

Close