SAP nudi partnerstvo javnoj upravi

Autor: Bernard Ivezić , 18. studeni 2008. u 20:00

Nakon što je vlada najavila smanjenje ulaganja, informatički div SAP organizirao je u Zagrebu konferenciju o integraciji državne uprave te Vladi ponudio partnerstvo

Njemački informatički div SAP u Hrvatskoj najčešće posluje sa 500 najvećih kompanija te s javnom upravom. Najveći posao dosad bio mu je 77 milijuna dolara vrijedan ugovor o informatizaciji Ine potpisan prije tri godine. Na njegovoj je realizaciji radio i IBM, čiji je direktor za Hrvatsku Ivan Vidaković također sudjelovao u radu SAP-ove konferencije, a priključio im se i predstavnik njemačkog veleposlanstva.

Pola prihoda
“Reforma pravosuđa te reforme zdravstvenog sustava kao i onog u obrani nisu projekti koji mogu čekati. To su stvari koje su uvjetovane pristupanjem u NATO i EU pa sam uvjeren da će ih država nastaviti podupirati. Međutim, postoje i drugi projekti koji bi mogli rezultirati ostvarivanjem ciljeva koje si je država zadala, poput borbe protiv korupcije i stvaranja efikasnije državne uprave, a u tom smjeru istaknuo bih reformu javne uprave”, izjavio je za Poslovni dnevnik Igor Dropulić, direktor SAP-a za Hrvatsku. On je dodao da očekuje da će se država, koja po neslužbenim procjenama kreira barem 40 posto ukupne potražnje na hrvatskom IT tržištu, nakon početnih najava temeljito promijeniti ulagačku politiku što bi se negativno moglo odraziti na IT tržište. Dropulić smatra da će se naglasak staviti na projekte koji mogu ostvariti povrat ulaganja tijekom tri do pet godina i da će pri tome rigorozno vagati u koje će IT projekte ulagati.

Tržište stagnira
Prema podacima agencije IDC Adriatics hrvatsko tržište poslovno-informatičkih rješenja (ERP) lani je ostvarilo rast od svega 0,5 posto, na 35,75 milijuna dolara, dok je računajući u kunama palo za 7,6 posto. Inače, SAP je lider na tom tržištu s udjelom od 30 posto, a IDC je umjereno optimističan u opisu budućih kretanja na tom tržištu. Segment državne uprave stagnira u ulaganjima. IDC tvrdi da je lani pao s prvog na drugo mjesto po vrijednosti ulaganja u IT usluge s udjelom od 21,5 posto, odnosno 78,5 milijuna dolara. Dropulić kaže da bi država mogla optimizirati ulaganja korištenjem već dokazanih rješenja. Pri tome ističe primjer Izraela u kojem je SAP umrežio 25 ministarstava i sto državnih tijela u jedan sustav e-vlade. “Želimo javnu upravu u Hrvatskoj pozvati na dijalog. U Izraelu smo informatički umrežili javni sektor sa 40.000 zaposlenika, ostvarivši 45% uštedu u održavanju. Nadalje, smanjeni su troškovi nabave i povećana učinkovitost”, zaključuje Dropulić.

Činjenice

Nove akvizicije HG Spota
HG Spot, koji vodi Alma Curl, razmatra nove akvizicije u sistemskoj integraciji, najprofitabilnijem segmentu poslovanja, kako bi povećao prihode i marže.

Pad prometa
Najveći trgovac potrošačkom elektronikom u Hrvatskoj Zagrebačkoj burzi dostavio je izvješće u kojem stoji da je u trećem tromjesečju 2008. zabilježio pad prometa i dobiti.

Prihod smanjen 14 posto
Prihod HG Spota pao je za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 73,9 milijuna kuna, dok je tvrtka iz pozitivne lanjske tromjesečne dobiti od 2,8 milijuna kuna ovo godine ostvarila gubitak 3,1 milijun kuna.

Dobit pola milijuna kuna
HG Spot pojašnjava da mu je na razini grupacije tijekom prvih devet mjeseci ove godine prihod porastao za 17 posto, na 377 milijuna kuna uz dobit prije oporezivanja od 534.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close