Samo pametna i promišljena ulaganja u ICT jamče unapređenje poslovanja

Autor: Ksenija Kale , 06. rujan 2012. u 22:00

Goran Car i Renée Sabot Slovenc, direktor sadržaja Combis konferencije i direktorica konferencije, za Poslovni dnevnik govore o novim tehnološkim rješenjima i uslugama koje će predstaviti

Novi ICT trendovi tema su ovogodišnje šeste konferencije Combis koja će se 13. i 14. rujna održati u Opatiji. Konferenciju organizira Combis, tvrtka kći Hrvatskog telekoma pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika. Renée Saboti Slovenc, direktorica konferencije, i Goran Car, direktor sadržaja konferencije govore o novim tehnološkim rješenjima i uslugama koje će tom prilikom predstaviti, kako tvrtke mogu unaprijediti poslovanje korištenjem tih rješenja, ali i o teškoćama s kojima se susreću u njihovoj provedbi.

Što očekujete od ove konferencije?
Renée Saboti Slovenc: Svake godine prilikom organizacije konferencije Combis podižemo letvicu u promišljanju i pripremanju što kvalitetnije i zanimljivije konferencije. Tako su iz godine u godinu, prirodno, očekivanja sve veća i vezana su uz zadovoljstvo sudionika. Naime, smatramo da smo onoliko uspješni koliko su uspješni naši korisnici, prema kojima je Combis konferencija ponajprije i usmjerena. Stoga ako im uspijemo ponuditi i pokazati nešto novo, nešto što mogu primijeniti u unapređenju svog poslovanja, onda je konferencija Combis ispunila naša očekivanja. Ove su godine glavne teme Combis konferencije vizija, budućnost i tehnologija te nam je želja ukazati na potrebu promišljanja kako poslovanje povezati s tehnološkim novitetima. Upravo ćemo stoga predstaviti trendove ICT-a u budućnosti te pokazati što nam novog donosi tehnologija. Želja nam je pokazati sudionicima najnovija tehnološka dostignuća, osigurati im da budu prvi i najbolji u korištenju tehnoloških noviteta te se predstaviti s onim rješenjima i uslugama koje u budućnosti mogu rezultirati uspješnijim poslovanjem.

Je li konferencija Combis uspjela prerasti u relevantan događaj u regiji?
Renée Saboti Slovenc: Vjerujemo da smo se, s obzirom na to da je u pitanju već šesta Combis konferencija, u proteklih pet godina uspjeli etablirati i potvrditi kao relevantan ICT događaj u regiji te i ove godine očekujemo oko 300 sudionika iz Hrvatske i regije. Naime, uspjeh proteklih pet konferencija, temeljen na analizama upitnika, dobar je pokazatelj da su sudionici prepoznali Combis konferenciju kao mjesto susreta znanja i stručnosti te se nadamo da ćemo i ove godine uspjeti ispuniti njihova visoka očekivanja.

Koje ćete nove trendove predstaviti na konferenciji?
Goran Car: Svakako ćemo dosta govoriti o cloudu koji je prepoznat kao jedan od brzorastućih trendova, a Combis ima velika iskustva u području cloud tehnologije. Naime, primjećujemo da se sve više korisnika odlučuje upravo na poslovanje u oblaku, što ne iznenađuje jer se radi o tehnologiji koja zadovoljava sve uvjete modernog poslovanja, pri čemu i one najvažnije – brzinu i dostupnost, uz osiguranu visoku razinu sigurnosnih standarda. Nadalje, govorit ćemo o naprednom upravljanju i izvješćivanju o financijskim transakcijama, mobilnim aplikacijama, korištenju mobilnih uređaja u poslovanju, zaštiti digitalnog identiteta i podataka i mobilnom plaćanju. Uglavnom, pokrit ćemo sve teme i tehnologije koje će svoj vrhunac doživjeti u ovoj godini i u bliskoj budućnosti. U svakom slučaju, vjerujemo da će sudionicima teme i predavanja biti zanimljivi i korisni.

Kako ćete sudionicima konferencije približiti nova rješenja i usluge?
Renée Saboti Slovenc: Program konferencije smo osmislili tako da u predavanjima budu zastupljeni i sami krajnji korisnici rješenja i usluga. Uvijek je najzanimljivije i najzahvalnije učiti iz konkretnih primjera, upoznati se s iskustvima drugih. Stoga nam je drago što su neki naši korisnici zajedno s nama odlučili predstaviti rješenja i usluge koje su ove godine zaživjele kod njih te nesebično sa svima podijeliti svoje iskustvo. Dio tehnoloških rješenja ćemo predstavljati i iz vlastita kuta, iz perspektive Combisa kao jednog od vodećih sistemskih integratora u regiji. Sva rješenja koja ćemo predstaviti mogu se, naravno, prilagoditi specifičnim zahtjevima poslovanja pojedinoga korisnika jer je Combis specijaliziran za izradu rješenja po principu ključ u ruke. Svoja rješenja i usluge predstavit će i partner konferencije, HT – Hrvatski Telekom te ovogodišnji zlatni sponzori konferencije Combis, vodeće svjetske ICT tvrtke.

Kako kompanije mogu unaprijediti poslovanje korištenjem tih rješenja?
Goran Car: Puno se govori o tome kako ulaganje u ICT jamči veću efikasnost i fleksibilnost, brzinu, sigurnost, općenito unapređenje poslovanja. No valja naglasiti da je sve to točno ako je riječ o pametnom i promišljenom ulaganju. Osim toga danas kada se prije svega mijenja način, ali i brzina poslovanja, ICT može donijeti ključnu prevagu. Primjerice, hrana i odjeća se i dalje prodaju, ali se mijenja brzina kojom je potrebno reagirati na promjene na tržištu te na zahtjeve kupca. Tako ICT rješenja moraju omogućiti drastično povećanje brzine – to je današnja bit produktivnosti. Naravno, ne treba zaboraviti ni vrlo važne elemente kao što su dostupnost i kontinuitet, odnosno neprekinutost poslovanja.

Koji su najveći problemi s kojima se tvrtke susreću u provedbi tih rješenja?
Goran Car: Određena rješenja zahtijevaju nova znanja ili promjenu načina poslovanja, a s korisničke strane ne postoji uvijek spremnost na takve promjene, odnosno preduvjeti nisu uvijek lako dostupni. S druge strane još se velikim dijelom ICT percipira kao trošak umjesto kao prilika za povećanje konkurentnosti. Tu su donekle krive i hrvatske IT tvrtke koje se velikim dijelom fokusiraju na prodaju infrastrukture. No ne možemo ne primijetiti kako se broj tvrtki koje razumiju važnost ulaganja u ICT kontinuirano povećava te da mnoge tvrtke dobro znaju kako definirati zahtjeve kako bi od tehnologije izvukle maksimum za svoje poslovanje.

Prognoza

Očekujete li rast tržišta računarstva u oblacima u sljedećim godinama?
Goran Car: Kako svi analitičari ICT tržišta predviđaju rast cloud tehnologija, ni mi nismo iznimka. Prema iskustvima Combisa, cloud računarstvo u regiji EEMEA, koja obuhvaća istočnu Europu, Bliski istok i Afriku, sudjeluje sa 1-2 posto udjela u ukupnoj IT potrošnji neke zemlje. Kratkoročno očekujemo povećanje tog udjela na 2-5 posto ako će postojati odgovarajuća lokalna ponuda. Predviđanja su kako će se u Hrvatskoj vrlo vjerojatno ostvariti te prognoze, pri čemu će odlučujući faktor za odabir cloud tehnologije biti niža cijena, uključujući cijenu kapitala uz istodobno veću kvalitetu usluge u odnosu na vlastiti IT. Pritom ne očekujemo zatvaranje postojećih IT odjela unutar tvrtki, već njihovo profiliranje te usmjeravanje na podršku poslovnim aktivnostima u smislu povećanja produktivnosti i konkurentnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close