Sa pet zaposlenih ostvarili izvoz od pola milijuna dolara

Autor: Sandra Livajić , 03. siječanj 2007. u 06:30

Splitska tvrtka za proizvodnju softvera SWING Software ovih dana slavi pet godina uspješnog poslovanja potvrđenog dodjelom eminentnog hrvatskog internetskog priznanja za 2006. godinu za svoj inovativni proizvod Swing DocPublisher. Swing DocPublisher jedna je od prvih deset softverskih aplikacija u svijetu koja je dobila IBM-ov certifikat Ready for koji se dodjeljuje proizvodima koji prođu rigorozno testiranje u IBM-ovim tehnološkim centrima. Swing DocPublisher dobio je certifikat samo pet dana nakon objave najnovije verzije Lotus Domino 7 i postao je jedan od prvih proizvoda koji su službeno testirani na novoj platformi. SWING Softwareu je ovo treći proizvod za IBM Lotus platformu koju koristi 120 milijuna korisnika širom svijeta. Swing Software dva puta je nagradio i poznati američki e-Pro Magazine (2002. i 2003. godine), za Swing Integrator, aplikaciju koja povezuje Lotus Dominu s Microsoft Officeom. U prošloj godini premašen je broj od 1000 organizacija u 60 zemalja diljem svijeta koje koriste proizvode SWING Softwarea. Među njima su IBM, Siemens, Motorola, Bank of America, American Electric Power, Hewlett-Packard, UN, Međunarodni komitet Crvenog križa i mnogi drugi. Uz izravnu prodaju putem Interneta, Swing Software razvija i mrežu distributera u nizu zemalja. Više od 95 posto prihoda poduzeće ostvaruje prodajom softvera na inozemnom tržištu, uglavnom u zemljama Europske unije, SAD-u i Kanadi.

Tvrtka SWING Software osnovana je 2001. godine, a u pet godina poslovanja razvila je liniju proizvoda za integraciju dokumenata i upravljanje dokumentacijom. Tvrtka je nastala kao spin-off tvrtke SWING Informatika, a od tada svoj razvoj nastavlja vlasniički i upravljački potpuno samostalno, kao nezavisni proizvođač softvera (ISV). David Jakelić, prije suvlasnik SWING Informatike, utemeljitelj je i direktor SWING Softwarea. “SWING Software se ne bavi razvojem specifičnih rješenja ili pružanjem softverskih usluga. Umjesto toga, razvijamo i izvozimo softver pod vlastitom tržišnom markom. To nas razlikuje od većine hrvatskih IT kompanija. Imamo samo tri proizvoda Swing DocPublisher, Swing Integrator i Swing InOffice, a zahvaljujući Internetu, izišli smo na svjetsko tžište softwarea, uspostavili prodajne kanale i izgradili brend unutar jedne specifične tržišne niše. Naš software je takav da ne moramo odlaziti do korisnika i implementirati softvare, već to činimo kroz mrežu od pedeset poslovnih partneta. Veliki svjetski proizvođači softvarea traže u Hrvatskoj poslovne partnere za implementaciju svojih proizvoda. Mi smo stvar obrnuli, što nas čini neovisnima o Hrvatskoj i regiji. Vjerujemo da izvoznu priliku ne treba tražiti isključivo u izvozu tehnoloških znanja i usluga. Za razliku od IT usluga koje su radno intenzivna djelatnost, prihod od prodaje softverskih proizvoda mnogo manje ovisi o broju zaposlenih”, kaže David Jakelić.Tvrtku Swing Software čini samo pet zaposlenika koji svojim programima konkuriraju i mnogo većim svjetskim proizvođačima softvera. Svoje poslovanje oslanjaju na Internet i na mrežu s više od pedeset prodajnih partnera u tridesetak zemalja. Ovogodišnji ukupan prihod splitske tvrtke bio je pola milijuna američkih dolara, odnosno veći je za gotovo tri puta u odnosu na 2001. godinu, kada je iznosio 170 tisuća dolara.

Program Swing DocPublisher

Swing Software dobio je Premijerovu nagradu koja se dodjeljuje prema preporuci izdavačke kuće VIDI web za svoj inovativni proizvod Swing DocPublisher koji omogućuje lakše upravljanje internom dokumentacijom. Swing DocPublisher omogućuje organizacijama upravljanje internom dokumentacijom na Intranetu ili Internetu. Korištenjem ovog softvera posebno se olakšava posao izrade i distribucije pravilnika, procedura, radnih uputa, okružnica i drugih internih akata. Uz to, Swing DocPublisher se koristi za održavanje baza znanja o proizvodima i radnim postupcima. Dokumenti se pretražuju i čitaju isključivo korištenjem nekog od standardnih web pretraživača, kao standardne web stranice, dok se za izradu i izmjenu sadržaja koristi Microsoft Word.

Komentirajte prvi

New Report

Close