S ulaganjima većima od 2,5 milijardi kuna, snažan smo pokretač razvoja

Autor: Darko Bičak , 22. veljača 2017. u 22:01
Tomislav Rosandić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede i glavni financijski direktor tvrtke

Glavni financijski direktor HEP-a govori o izazovima pred tvrtkom s jednim od najvećim novčanih tijekova u zemlji i posebnostima vođenja njenih financija.

HEP je lani uspješno refinancirao svoje kreditne obveze, a vodeće rejting agencije su mu, dijelom i zbog toga, povećale kreditni rejting. Koliko je uspješno vođenje financija bitno za bilo koju tvrtku, a posebice veliku poput HEP-a, govori Tomislav Rosandić, član Uprave i glavni financijaš (CFO) Hrvatske elektroprivrede.  

Koliko je teško upravljati financijama jedne od najvećih tvrtki u Hrvatskoj s možda i najvećih novčanim tijekom u državi? 
HEP je, s oko 38 milijardi kuna imovine pod upravljanjem, oko 14,5 milijardi kuna godišnjih poslovnih prihoda, preko dvije milijarde kuna godišnje dobiti, oko 2,5 milijarde kuna ulaganja godišnje i blizu 12 tisuća zaposlenih, jedna od najznačajnijih i najuspješnijih kompanija Hrvatskoj, snažan pokretač ukupne ekonomske aktivnosti ali isto tako i kompanija sa značajnom međunarodnom prepoznatljivošću. Upravljanje financijama u svakom poduzeću vrlo je zahtjevan posao  i ako se poslu pristupa profesionalno i odgovorno, onda je to jednako teško ili lako u HEP-u kao što bi bilo i u bilo kojoj drugoj sličnoj kompaniji. Naravno da ima razlike između uloga CFO-a u malom ili srednjem i velikom poduzeću te da se te uloge razlikuju od onoga što je bilo nekada i što se zahtijeva danas s obzirom na dinamiku promjena i utjecaj tehnologija koje imaju na svakodnevno poslovanje bilo kojeg poduzeća. Tu nikada nije presudna uloga jedne osobe. Možda je bitan način vođenja i komunikacija čelne osobe, ali više od toga, uz kompetencije, smatram bitnim timski rad, motivaciju članova tima, promicanje izvrsnosti, upravljanje talentima. Sustavan pristup, dobro planiranje i čvrst nadzor nad realizacijom poslovnih ciljeva omogućavaju uspješno upravljanje timom S druge strane, težina upravljanja financijama ovisi često više o organizaciji, provođenju i nadzoru ostalih poslovnih procesa i utjecaju svih dionika, nego o samim procesima u financijama. U financijama se u pravilu odražavaju posljedice svih drugih ranije donesenih poslovnih odluka u poduzeću, a kada se poduzeće suoči s problemima, onda se često rješenja traže u financijama umjesto tamo gdje su problemi kreirani i to može činiti upravljanje financijama iznimno teškim. Kod državnih poduzeća struktura dionika je donekle drugačija i principi korporativnog upravljanja koje država kao vlasnik nameće mogu se razlikovati od privatnih, mada to ne mora i vjerojatno ne bi trebalo biti tako.

Koliko je važna pozitivna ocjena kreditnog rejtinga renomirane konzultantske kuće, a koliko pak korporativnim financijama može naškoditi rušenje rejtinga? 
HEP je prva hrvatska kompanija koja je zatražila ocjenu kreditnog rejtinga već 1997. godine od agencija Standard&Poor's (S&P) i Moody's. Od tada agencija S&P provodi godišnji standardni postupak revizije kreditnog rejtinga HEP-a dok je odnos s rejting agencijom Moody's obnovljen 2011., a ocjena rejtinga je danas izjednačena s ocjenom države. Naime, činjenica da HEP ima međunarodnu ocjenu kreditnog rejtinga govori sama za sebe, jer je sam proces dobivanja i održavanja rejtinga iznimno zahtjevan. Povećanjem kreditnog rejtinga kompanija osim ocjene karakteristika profila rizika dobiva i određenu međunarodnu vidljivost. Iako se kreditni rejting najčešće koristi u svrhu transakcija na međunarodnim financijskim tržištima, pa bolji rejting obično znači i dostupnije i povoljnije izvore financiranja, on je često i vrlo važan pokazatelj za poslovne partnere u međunarodnim poslovnim odnosima, određene kvalitete kompanije, njenog poslovanja i procjena perspektiva. Dakle, radi se o opće prihvaćenom modelu ocjene rizika određene kompanije koji koristi široka zainteresirana zajednica, a ne samo financijska tržišta. Smanjenje kreditnog rejtinga je situacija koju ni jedna kompanija ne želi, a može se dogoditi iz niza razloga, pa i onih na koje kompanija nema utjecaj. U svakom slučaju ta situacija ograničava korporativne financije i njihov manevarski prostor u iznalaženju adekvatnih i prihvatljivih financijskih aranžmana i struktura koje bi omogućile ispunjenje poslovnih ciljeva. Posljedica je ograničavanje dostupnost izvora financiranja, njihovih uvjeta i cijene kao i mogućnosti odabira i dostupnost poslovnih partnera. Takva situacija može dovesti do negativnog utjecaja na novčani tijek, te ograničavanja kreiranja i optimizacije dodane vrijednosti za poduzeće. Zbog toga će kompanija i njene korporativne financije koje vode opreznu financijsku politiku učiniti sve što je u njihovoj moći da do pada kreditnog rejtinga ne dođe, barem ne iz razloga na koje može utjecati sama kompanija.

Što očekujete da će biti najveći izazov za financije HEP-a u narednom razdoblju? 
Aktualne makroekonomske, političke pa i sigurnosne nestabilnosti definitivno utječu na financijska i robna tržišta, pa u tom kontekstu imaju važnost i za poslovanje HEP-a jer se svi efekti neizbježno prelijevaju među tržištima. Na primjer, u zadnjih nekoliko mjeseci kako zbog hladne zime i značajnog rasta potrošnje, tako i zbog ulaska u remont francuskih nuklearnih elektrana, cijene na tržištu električne energije su višestruko porasle. Također, cijena osnovnih energenata, ugljena i prirodnog plina, utječe na konkurentnost pojedinih proizvodnih kapaciteta. Tu su i promjene i restrukturiranje u energetskom sektoru koje donosi dominacija obnovljivih izvora energije, politike zaštite okoliša, nove tehnologije i trendovi u industriji vezano za elektromobilnost, decentraliziranu proizvodnju i skladištenje električne energije, projekte energetske učinkovitosti, pametna brojila i pametne mreže. Ipak, unatoč fluktuaciji novčanih tijekova ovisno o hidrološkim uvjetima, zbog povoljne strukture svog proizvodnog portfelja niskougljičnog karaktera koji je iznimno troškovno konkurentan, značajni udjel hidro i nuklearnih kapaciteta, kao i zbog kapaciteta i sposobnosti prijenosnog i distribucijskog sustava, HEP može odgovoriti izazovima takvog karaktera, a da pri tome zadrži konkurentnost i svoj snažan tržišni položaj.

Povećani kreditni rejting

Što smatrate najvećim uspjehom vas i vašeg tima u protekloj godini? 
Povećanje kreditnog rejtinga HEP-a prema ocjeni Standard and Poor'sa krajem prošle godine. Ta je pozitivna ocjena izravan rezultat aktivnog korporativnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem HEP grupe te unaprjeđenja financijske politike kako je ocijenio S&P. Stoga s pravom pozitivnu ocjenu Standar&Poorsa u financijskom timu HEP-a doživljavamo kao priznanje struke. Pozitivnoj ocjeni i povećanju kreditnog rejtinga prethodila je pravovremena transakcija refinanciranja duga kojom su učinjeni značajni financijski efekti za HEP, produžena ročnost i promijenjena struktura izvora financiranja, povećana likvidnost i dodatno osnažen ukupni financijski položaj HEP-a. Ta transakcija je zbog činjenice da kompanija aktivno upravlja svojim financijskim položajem imala izravan pozitivan efekt na percepciju društva od strane rejting agencija, a pokazala je i da je financijski tim Hrvatske elektroprivrede sposoban realizirati i najkompleksnije transakcije na međunarodnom financijskom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close