S pet milijuna kuna za pogon i strojeve do kvalitetnije izrade madraca

Autor: Darko Bičak , 20. veljača 2019. u 14:02
Pogon razgledao gradonačelnik Mišel Jakšić s vlasnikom Milanom Gajskim, direktor Miroslav Međimorec (u krugu)/ Koprivnica.HR, Damir Špehar/PIXSELL

Tvrtka kojoj je glavna djelatnost konfekcioniranje spužve nastala 1998. kao austrijsko-hrvatski joint venture, a od 2001. je u vlasništvu Milana Gajskog.

Zbog sve veće potražnje za spužvom, koprivnička tvrtka Eurospužva uložila je 1,4 milijuna kuna u modernizaciju svojeg poslovanja, a od čega je 625 tisuća kuna došlo kao bespovratna potpora iz europskih fondova.

Ovaj projekt je obuhvatio nabavku i instaliranje dva nova stroja, no ukupna investicija u modernizaciju u zadnjih godinu dana je iznosila ukupno pet milijuna kuna.  Kako je pojasnio Miroslav Međimorec, direktor Eurospužve prilikom posjeta gradskog poglavarstva Koprivnice na čelu s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem njegovoj tvrtki, sjedište kompanije je u Dravskoj ulici, dok su prije nešto više od godinu dana započeli s investicijom u ovaj izdvojeni pogon u Mlinarskoj ulici u Starigradu, kupovinom nekretnine, nadogradnjom skladišnog dijela i proizvodnje, ulaganjem u nove strojeve i tehnologiju da bi bili konkurentni na tržištu. 

Moderna tehnologija
"Kupnju nove samoljepljive mašine koja automatski sastavlja madrace, te najnoviji stroj za krojenje i šivanje, realizirali smo kroz sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Vrijednost cijelog projekta je bila oko 1,4 milijuna kuna, od čega oko 45 posto nepovratnih sredstava. Inače na dnevnoj bazi proizvodimo do 80, odnosno oko 1500 madraca na mjesečnoj bazi", kazao je Međimorec.

Eurospužva je osnovana 1998. godine, kao mješovito poduzeće austrijske tvrtke Eurofoam i Koprivničana Milana Gajskog. Kako pojašnjavaju iz same tvrtke, od samih početaka im je glavni cilj bio zadovoljavanje potreba kupaca visokokvalitetnom poliuretanskom spužvom. Osnovna djelatnost firme je konfekcioniranje spužve, a trenutačno za rezanje posjeduju strojeve za horizontalno i vertikalno rezanje, te stroj za kopiranje spužve. 

Skromni početak
U početku su imali dva zaposlena u iznajmljenom prostoru, a 2001. Gajski otkupljuje austrijski udio te postaje jedini vlasnik, a tada tvrtka dobiva i svoje današnje ime. 

Tvrtka u to vrijeme ima već pet zaposlenih, a dvije godine kasnije kupuje tvornicu u stečaju Pomka s 2800 četvornih metara poslovnog prostora te pripadajućim strojevima, zapošljava dodatnih sedam djelatnika, a tvrtka ide u proširenje djelatnosti, koje se odnosi na šivanje posteljina, štep deka, jastuka, popluna, anatomskih jastuka, strunjača i dječjeg namještaja od spužve. Eurospužva, kako sami kažu, posjeduje i višezglobni stroj za šivanje (štep mašine) u širini od 220 cm te se bavi i uslužnim štepanjem.

Praćenjem trendova u proizvodnji madraca, nabavljen je i šivaći stroj za šivanje navlaka za madrace s četverostranim zatvaračem i kederom. Stalnim proširivanjem djelatnosti tvrtka danas proizvodi madrace, jastuke, poplune, štep deke, prekrivače, posteljinu, plahte, strunjače, dječji namještaja od spužve, a svoju ponudu obogatili su i izradom kreveta s mogućnošću skidanja navlake, što je danas novost na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close