Rusi u Orahovici otvorili prvu veliku solarnu elektranu

Autor: Darko Bičak , 19. rujan 2012. u 22:00

Investitor se odlučio za ulaganje u Slavoniji nakon što se u Dalmaciji susreo s nepremostivom birokracijom

Iako Dalmacija ima 30 posto više sunčanih dana godišnje nego kontinentalna Hrvatska, prva velika samostojeća solarna elektrana otvorena je u Slavoniji, u Orahovici. Kako je pojasnio Aljoša Pleić, direktor, u početku investitor, a poslije izvođač radova, tvrtke Sun Stroom, razlog je u nepoduzetničkoj atmosferi koja vlada u priobalnom dijelu Hrvatske.

“Naravno da smo pokušali projekt najprije pokrenuti negdje na jugu zemlje, no zbog birokratskih zapreka i nepostojećih prostornih planova to je bilo nemoguće. Stoga smo odlučili doći ovdje. Orahovica ima vrlo primamljivu poduzetničku klimu, a kada smo još utvrdili da se nalazi na mikrolokaciji koja ima za 20 posto više sunčanih dana nego ostatak Slavonije, više nije bilo prepreke da realiziramo ovu solarnu elektranu”, kazao je Pleić. Elektrana vrijedna 11 milijuna kuna i snage od nešto manje od 0,5 megavata svečano je jučer puštena u probni rad. Ovim elektroenergetskim pogonom upravljat će Migrit Energija, tvrtka ruskih vlasnika, koja već desetak godina djeluje na hrvatskom tržištu u sektoru nekretnina, a ovo im je prvi energetski projekt. Kako je pojasnio Mihail Žukov, direktor i osnivač Migrita, koji je do sada imao energetske projekte u Slovačkoj i Italiji, plan je da se pokrenu još najmanje dva ovakva projekta u Orahovici, a nakon toga i diljem Hrvatske. “Birokratske prepreke na koje smo naišli u Hrvatskoj ne razlikuju se bitno od onih na koje nailazimo na ostalim tržištima te smo zadovoljni kako smo prihvaćeni. Obnovljivi izvori energiju su budućnost, i glede ekonomije i glede ekologije. Stoga ćemo u idućem razdoblju uložiti znatna sredstva od nekih 400 milijuna kuna upravo u taj biznis”, kazao je Žukov.

Orahovački gradonačelnik Josip Nemec pohvalio se da njegov grad danas poprima oblik razvoja koji su zacrtali prije dvije-tri godine kada su ih mnogi ismijavali zbog njihova plana da razviju ekoparkove s elektroenergetskim postrojenjima obnovljivih izvora. Nakon solarne elektrane Orahovica 1 u planu je već za godinu dana otvorenje i novog postrojenja Orahovica 2, a nakon toga i Orahovice 3. Riječ je o novoj solarnoj elektrani i elektrani na biomasu ukupne snage pet megavata. U drugu fazu ovog projekta uložit će se 70-80 milijuna kuna, najavio je Aljoša Pleić, a moguće su i veće investicije. Od novootvorene solarne elektrane, za koju je grad dao zemljište u koncesiju na 25 godina, u proračun Orahovice će se slijevati 80.000 eura fiksne naknade godišnje, u idućih 12 godina koliko će elektrana imati status zaštićenog proizvođača. Osim toga grad će uprihoditi i dodatni novac od komunalne naknade te same prodaje električne energije. “Kada bismo uzeli sve što ulažemo i sve što ćemo dobiti, mogli bismo reći da će od sada pa nadalje Orahovica imati besplatnu javnu rasvjetu”, kazao je gradonačelnik Nemec. Naravno, struja iz elektrane će se ispuštati u elektroenergetski sustav HEP-a, no vrijednost koju će Orahovica uprihoditi bit će jednaka ili veća onoj koju troši na javnu rasvjetu. Kao razlog interesa investitora za Orahovicu Nemec navodi odnos gradske uprave prema njima. “Njihovi su problemi i naši problemi te se tako i odnosimo prema njima”, tvrdi gradonačelnik. Inače, Orahovica je projekt pokrenut 2010., a ukupno je težak 11 milijuna kuna. Solarna elektrana sastoji se od 2040 solarnih panela raspoređenih na 15.000 četvornih metara prostora. Kako su pojasnili vlasnici elektrane, riječ je o snazi koja bi bila dostatna za opskrbu naselja od tisuću ljudi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Eto projekta sifoniranja budzeta HR. Doci ce ih jos nazalost…..

New Report

Close