Roglićev Orbico neće sudjelovati: Nemamo viška novca, a nećemo se zaduživati

Autor: Ana Blašković , 16. srpanj 2015. u 12:19
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Branko Roglić potvrdio je Poslovnom dnevniku da ne planira tu dokapitalizaciju budući da su mu sredstva angažirana na preuzimanju triju distribucijskih tvrtki u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj.

U dokapitalizaciji Hrvatske poštanske banke u kojoj država računa na podršku vodećih privatnih kompanija, neće sudjelovati Orbico. Njegov vlasnik Branko Roglić potvrdio je Poslovnom dnevniku da ne planira tu dokapitalizaciju budući da su mu sredstva angažirana  na preuzimanju triju distribucijskih tvrtki u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj.

"Radi se  o preuzimanju vrijednom stotinjak milijuna eura što ćemo financirati vlastitim sredstvima. U dokapitalizaciju se ide s viškom novca kojeg više nemamo niti se imamo namjeru zaduživati", rekao je Roglić. U lipnju je Roglić rekao da je načelno zainteresiran za ulaganje u HPB, no da će 'deal' odvagnuti s obzirom na isplativost i raspoloživ kapital.

O imenima tvrtki na koje je Orbico preuzima još ne želi otkrivati, već će to učiniti za oko mjesec dana. Nakon preuzimanja inozemnih distributera godišnji prihod Orbicoa dosegnut će 1,2 milijarde eura, najavio je Roglić.

Kako smo pisali, država mora do 30. rujna dokapitalizirati HPB s 550 milijuna kuna, a uvjet Europske komisije je da privatni kapital sudjeluje s najmanje 30 posto. Interes za ulaganje potvrdili su mirovinski fondovi i Agrokor, no iznosima još nitko ne želi. Za aranžera izdanja izabrana je PBZ banka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close