Roca prodala Inkerovu proizvodnju porculana Porvasalu i otpustila 170 radnika

Autor: Ksenija Puškarić , 22. rujan 2009. u 22:00

Najavljeno je da će svi radnici biti zbrinuti, dok će preostalih 70 raditi na dekoriranju porculana

Inker, industrija keramike i porculana iz Zaprešića gasi proizvodnju porculana i do kraja godine otpušta 170 radnika. Prema izvješću koje je Uprava Inkera uputila Zagrebačkoj burzi gašenje proizvodnje porculana izravno je povezano sa svjetskom financijskom krizom. “Prodaja porculanskog posuđa proizvedenog u Inkeru pala je već u 2008. godini za osam posto s tendencijom pada i u prvih osam mjeseci ove godine i to kao posljedica krize”, stoji u izvješću.

Kraj proizvodnje
Novi vlasnici Inkera, španjolska grupacija Roca Corporacion Empresarial, već su prilikom predstavljanja prije tri godine kazali da ne žele zadržati proizvodnju porculana. “Prije nekoliko mjeseci španjolski je Porvasal, tvrtka za proizvodnju porculana, sa Rocom potpisao ugovor o preuzimaju porculana, ali ne s ciljem nastavka proizvodnje. Ugovorom je Porvasalu omogućen izvoz njihovih proizvoda na tržišta regije koje je dosad opskrbljivao Inker”, tvrdi izvor iz Inkera. Izvor dodaje kako je i ta tvrtka pogođena financijskom krizom, te zatvara pogone diljem Europe zbog čega je bilo očekivano da se proizvodnja u Zaprešiću neće nastaviti.Prema riječima Vlade Kosa, sindikalnog povjerenika u Inkeru, u utorak je bio zadnji dan za očitovanje sindikata o najavljenim otkazima.“Prema dostupnim informacijama, svih 170 radnika bit će zbrinuto do kraja ove godine. Problem je što su na listi mahom žene srednje životne dobi koje se ionako teže zapošljavaju, zbog čega ćemo pokrenuti pregovore kako bi tim radnicima omogućili dostojne otpremnine, ako je moguće veće od onih predviđenih zakonom”, kazao je Kos za Poslovni dnevnik.

Očajna atmosfera
U Inkeru je dosad radilo 445 radnika, a nakon gašenja proizvodnje porculana ostat će ih 275. Roca će do daljnjega zadržati i 70 radnika koji rade na dekoriranju porculana. “Atmosfera u kompaniji je očajna, tim više što će se prvi otkazi ugovora o radu uručiti idući tjedan, a zbrinjavanje će biti gotovo do kraja prosinca”, ističe Kos.Iako smo pokušali kontaktirati novog direktora Inkera Ignacia Franquesa, do zaključivanja ovog broja nije odgovorio na naše pozive.

Kadrovi

Bivša direktorica nema saznanja
Ljerka Cerc, bivša predsjednica Uprave Inkera, tvrdi da nema saznanja o događajima u svojoj bivšoj tvrtki. “Otkad sam otišla, nisam s nikim u kontaktu niti želim išta komentirati”, kaže Cerc. Podsjetimo, ona je čelništvo tvrtke napustila u srpnju nakon 12 godina. Zamijenio je Ignacio Franques. Zbog pada narudžbi Inker je prošlu godinu završio u gubitku od 3,1 milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close