Rješenje za dugove do kraja mjeseca

Autor: Ana Blašković , 23. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Tehnički premijer najavio državna jamstva za kutinsku tvornicu

Premda su politička prepucavanja HDZ-a i Mosta oko sudbine Petrokemije dovela u pitanje nastavak proizvodnje samo 20-ak dana prije izbora, tehnički premijer Tihomir Orešković poručio je da je rješenje pronađeno i to u vidu državnih jamstava.

Podsjetimo, realizaciju 200 milijuna kuna kredita za podmirivanje duga za plin Ini i PPD-u, HDZ-ov tehnički ministar Oleg Butković stopirao je zaustavljanjem odluke Vlade da za taj zajam kod HBOR-a posluže dionice hotela Jadran, rješenja koje je osmislio njegov mostovski kolega, ministar Tomislav Panenić. S jučerašnje sjednice Nadzornog odbora i Uprave poručeno je da nastavak proizvodnje nije upitan te da će se ispoštivati obveze prema kupcima. Orešković je u utorak poručio da je “problem kreditiranja dugovanja Petrokemije riješen” najavivši rješenje u vidu državnog jamstva, umjesto zaloga dionica crikveničkog Jadrana. “Ovaj tjedan mislim da ćemo već riješiti taj problem oko Petrokemije državnim jamstvom, a vjerujem i da Petrokemija u financijskom smislu ide u dobrom smjeru”, rekao je. U razvojnoj banci, koja inzistira na čvrstim instrumentima osiguranja iako je Petrokemija državna tvrtka, čeka se konačna odluka Vlade. Među rješenjima kojima se kalkulira spominju se i alternativne dionice u vlasništvu CERP-a ili neko drugo jamstvo države. Detalji će se znati do kraja kolovoza, dakle u narednih tjedan dana, najavio je Panenić.

Unatoč tome što ju etiketira kao stratešku, država nema jasnu strategiju što želi s Petrokemijom iako joj milijunske gubitke sanira novcem iz proračuna. Iako kompanija godinama gomila minuse, bilježi propale dokapitalizacije, Paneniću su zasmetale “neoprezne izjave u medijima koje dovode do narušavanja povjerenja kupaca”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close