Riječki Mi-Plast razvija biorazgradivu ambalažu

Autor: Darko Bičak , 21. studeni 2017. u 08:01
Tradicionalna ambalaža praktična, ali pogubna za okoliš/FOTOLIA

Istraživački konzorcij okuplja 12 biotehnoloških tvrtki i instituta, a nositelj projekta je njemački institut Fraunhofer.

Danas se svježa i praktična hrana prodaje u pakiranjima, a higijenski uvjeti, dugi rok trajanja i laka dostupnost tih pakiranih proizvoda čine naš životni standard. Međutim, ova pogodnost značajno doprinosi onečišćenju okoliša jer se za pakiranje u ovom slučaju uglavnom koriste tradicionalni plastični materijali na fosilnoj osnovi. 

Nova tehnologija
Biorazgradivi materijali za pakiranje su na tržištu već desetljećima, ali postoje ozbiljna ograničenja njihovoj širokoj primjeni u pakiranju hrane jer nemaju tražena svojstva poput dostatne zaštite od vodene pare, kisika ili aroma stoga je tu prostor našla riječka tvrtka Mi-Plast koja je s partnerima povukla značajan novac iz EU fondova za istraživanje i razvoj za rješavanje ovog problema. 

 

Miketa

Cilj je sintetizirati nove materijale za premazivanje bazirane na ORMOCER-u.

Kako pojašnjava Filip Miketa, voditelj projekata u Mi-Plastu, ideja je da se poboljšaju svojstava pakiranja uporabom biorazgradivog premaza za primjenu u pakiranju hrane, kozmetike i medicinskih uređaja. "Novi premazi će se temeljiti na radu Fraunhofer Instituta koji je patentirao tzv. ORMOCER lakove koji se koriste za nanošenje premaza u svrhu pojačavanja barijernih svojstava folija za pakiranje, no ovi premazi još nisu na bio bazi niti su razgradivi.

Cilj planiranog projekta je sintetizirati nove materijale za premazivanje bazirane na bioORMOCER ima koji se prave od funkcionaliziranih biopolimera dobivenih od lignocelulozne biomase koristeći pristup bioORMOCER sinteze", ističe Miketa. Kako ističu u Rijeci, Mi-plast je najuspješnija hrvatska tvrtka u povlačenju sredstava iz programa Horizon 2020, a u projektu HyperBioCoat je jedan od 12 partnera čiji je nositelj najpoznatiji europski razvojno-istraživački institute Fraunhofer iz Njemačke. 

Velika potpora
Projekt traje od rujna 2016. do kolovoza 2019., a financira ga Bio Based Industries Joint Undertaking, potprogram Europske Unije Horizon 2020 za istraživanje i razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 4,8 milijuna eura, od čega je potpora EU-a 4,62 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close