“Rezultati su nam izvrsni, ali bi nam porezno rasterećenje omogućilo i nove investicije”

Autor: Darko Bičak , 30. rujan 2017. u 09:55
Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu/Igor Šoban/PIXSELL

Od ukupnoga doprinosa Coca-Cole hrvatskom BDP-u, na porezne prihode otpada 65%, što je najviše gdje kompanija posluje. Zbog duge recesije u zemlji morali smo restrukturirati poslovanje.

Coca-Cola je jedan od najvrednijih globalnih brendova, a u Hrvatskoj je prisutna već gotovo pola stoljeća. Kakva je trenutačno pozicija ove tvrtke na hrvatskom i regionalnom tržištu te kakve su perspektive proizvođača bezalkoholnih i gaziranih pića genralno, razgovaramo s novom regionalnom direktoricom Coca-Cole HBC, Ružom Tomić Fontanom. 

Coca-Cola je jedan od najvećih globalnih brendova. Osjećate li pritisak biti na čelnoj poziciji ove tvrtke u regiji jer se tvrtke poput CC uvijek u javnosti promatraju kroz posebnu prizmu?
Osjećam odgovornost jer je Coca-Cola jedan od najjačih globalnih brandova i neupitni lider na hrvatskom kao i na slovenskom te tržištu Bosne i Hercegovine. Biti na čelu takve kompanije je pozicija koju svaki menadžer može samo poželjeti. Za mene to znači da dobivam priliku voditi iznimno talentiran i uspješan tim, mogu dalje učiti i raditi s izvrsnim ljudima i implementirati u poslovanje najbolje svjetske prakse kao dio velikog, međunarodnog sustava. U Coca-Coli sam već 15 godina i prošla sam različite pozicije te dobro upoznala sve segmente našeg poslovanja. Dakle, nema nikakvih nepoznanica već mi ova nova pozicija samo omogućava da preuzimajući odgovornost za ukupno poslovanje dam još veći doprinos našim rezultatima. A oni su i ove godine izvrsni jer se i na naše rezultate pozitivno odražava gospodarski oporavak, kroz rast potrošnje i još jednu odličnu turističku sezonu. Osobito sam zadovoljna što mi je pripalo to zadovoljstvo pa i čast da budem na čelu kompanije u trenutku kada će ona obilježiti 50 godina poslovanja u Hrvatskoj. Naime, prva bočica Coca-Cole u Zagrebu je proizvedena 1968. godine.

Uoči te obljetnice predstavili ste i Studiju o socioekonomskom utjecaju vašeg poslovanja na hrvatsko gospodarstvo.  Kakav je vaš utjecaj, koliko ste važni kao kompanija?
Studija rađena prema međunarodno priznatoj metodologiji obuhvatila je uz izravan utjecaj i doprinos Coca-Cole HBC Hrvatska i Coca-Cole Adria i neizravan doprinos koji se realizira kroz suradnju s partnerima tj. poslovanje naših 1100 dobavljača i 32.800 kupaca te njihovih dobavljača u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost izravnog i neizravnog doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2016. godini iznosila je 1,8 milijardi kuna što je 0,5 % ukupnog iznosa BDP-a. Svakom kunom dodane vrijednosti koju izravno stvaramo podržavamo stvaranje još 7 kuna dodane vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu, a svako radno mjesto u Coca-Coli podržava još 18 radnih mjesta unutar našeg lanca vrijednosti. Ti podaci potvrđuju da smo važan dio hrvatskoga gospodarstva i da je naš pozitivan utjecaj širi od samog našeg poslovanja. Studija je također potvrdila ono što znamo i mi i svi drugi koji posluju u Hrvatskoj, a to je visoko porezno opterećenje. Od ukupnoga doprinosa Coca-Cole BDP-u na porezne prihode otpada 65 posto. To je više nego u drugim zemljama u kojima Coca-Cola posluje. 

Zaduženi ste za tri zemlje regije. Iako je to nekad bilo jedinstveno tržište, razlikuju li se danas tržišta SLO, HR te BiH i po čemu danas? 
Iako su nekada ove tri zemlje bile dio iste cjeline uvijek su među njima postojale određene razlike koje su naravno prisutne i danas. Svako tržište ima svoje specifičnosti koje se mora poštivati ako želite biti na svakome jednako uspješni. Upravo je lokalni pristup i integracija s lokalnom zajednicom i društvom u cjelini jedna od tajni uspjeha Coca-Cole. Jer mi smo istodobno i globalni brend, koji je poveznica sa svijetom i globalnim trendovima, ali je isto tako i lokalni brend koji prati želje i potrebe lokalnih potrošača, koji sudjeluje u lokalno važnim aktivnostima i projektima, doprinosi razvoju lokalnog gospodarstva i društva. Coca-Cola je jedna od rijetkih, ako ne i jedina međunarodna tvrtka koja gotovo uvijek nastoji imati proizvodnju, a time i značajniji socioekonomski utjecaj, u zemljama u kojima posluje.

Koliki je izazov danas u tvrtkama poput Coca-Cole širiti poslovanje, a s obzirom na to da su već neko vrijeme gazirana pića javno proklamirana kao nezdrava? 
Coca-Cola uspješno posluje već više od 130 godina i uspješno se prilagođava različitim trendovima koji se vremenom mijenjaju. Činjenica je da se prehrambene navike i navike konzumacije pića mijenjanju i mi ih pratimo kroz prilagodbu naše ponude. Podržavamo trenutačnu preporuku nekoliko vodećih zdravstvenih institucija, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, da bi ljudi trebali ograničiti unos dodanog šećera na ne više od 10% ukupnog unosa energije, odnosno kalorija. Coca-Cola potrošačima nudi mogućnost izbora da kod nas nađu proizvode koji su u skladu s njihovim navikama i preferencijama. U našim proizvodima smanjujemo udio šećera te uvodimo nove zaslađivače, poput stevije, a da pritom čuvamo ili poboljšavamo okus proizvoda. Tako smo i na hrvatsko tržište uveli novu Coca-Colu zero bez šećera koju potrošači izvrsno prihvaćaju. Povećali smo i ulaganja u promociju proizvoda s manje ili bez šećera kako bismo potrošače u većoj mjeri potaknuli na njihovu konzumaciju. Osim smanjivanjem šećera potrošačima pomažemo u kontroli njegovog unosa i kroz uvođenje manjih pakiranja. Također, među prvima smo u industriji inzistirali na vidljivom označavanju proizvoda – svih sastojaka i kalorijske vrijednosti jer smatramo da potrošači moraju biti informirani o tome što konzumiraju. Svjesni smo i da dio potrošača želi i potpuno drugačije proizvode od Coca-Cole pa stoga širimo ponudu drugih vrsta napitaka svojim brendovima vode Römerquelle, voćnih sokova Cappy, Cappy Pulpy i ledenih čajeva.

Vjerujete li da je moguće i pod koji uvjetima danas razviti unificirani brend vode, kao što je to uspjela Coca-Cola s gaziranim pićima ili npr. Nestlé sa svojim čajem? 
I u industriji pića trendovi se mijenjaju i kontinuirano se uvode inovacije. Neki pak proizvodi i brandovi koje uspijevaju prilagoditi promjenama opstaju i ostaju jaki poput Coca-Cole koja prati trendove i kontinuirano prilagođava svoju ponudu. Na nekim tržištima u našoj su ponudi i organski čajevi i kokosova voda. Neke od takvih proizvoda uvodit ćemo i na hrvatsko tržište. Inače, kad govorimo o vodi teško je očekivati razvoj globalnog, masovnog brenda. Lokacija punionice i trošak transporta imaju značajan utjecaj na cijenu. Postoje neki brendovi vode koji su dostupni na većem broju tržišta i to su uglavnom premium proizvodi visoke cijene usmjereni prema jednom užem krugu potrošača. 

Gdje očekujete da će u narednom razdoblju biti fokus Coca-Cole, kako globalno, tako i u samoj Hrvatskoj i regiji? 
Fokus je uvijek bio isti – na potrošače i njihove potrebe i suradnju s kupcima, lokalnom zajednicom uz još veće investicije u razvoj naših ljudi. Ponudu prilagođavamo novim trendovima i nastavljamo širiti ponudu pića. Želimo i dalje zadržati svoje liderske pozicije, širiti krug kupaca i još više jačati naše odnose s kupcima i u lokalnoj zajednici na sva tri naša tržišta, te osim toga nastaviti raditi na povećanju naše efikasnosti u poslovanju. Na tome radimo kontinuirano jer samo tako možemo ostati konkurentni. U Hrvatskoj nas raduje povratak potrošačkog optimizma i najave o nastavku gospodarskog rasta. Voljeli bismo i da se najave Vlade o poreznom i neporeznom rasterećenju tvrtki realiziraju. To bi i nama i drugim tvrtkama otvorilo mogućnosti za veće iskorake i investicije. 

Koliko je zbog svega toga Coca-Coli danas društveno odgovorno ponašanje imperativ poslovanja? 
Coca-Cola je jedan od predvodnika društveno odgovornog i održivog poslovanja i globalno i u Hrvatskoj. Coca-Cola HBC A.G., naša matična tvrtka, industrijski je lider prema Dow Jonesovu indeksu održivoga razvoja u poslovanju. Upravo je početkom mjeseca objavljeno da je ponovo, četvrtu godinu zaredom,  proglašena svjetskim predvodnikom u održivome poslovanju u kategoriji proizvođača pića . Ostvarili smo izvrsne rezultate u održivome poslovanju u 2016., posebno u područjima zapošljavanja i odnosa prema zaposlenicima, strategije za tržišta u razvoju, zdravlja i prehrane te zaštite okoliša, naša matična tvrtka je postigla ukupan rezultat od 90 bodova, što je za 38 bodova iznad prosjeka industrije. Dakle, jasno je da je za nas poštivanje načela društveno odgovornoga i održivoga poslovanja polazišna točka i provlači se kroz sve aspekte našeg poslovanja, između ostaloga i programima za smanjenje potrošnje energije i vode u našoj punionici u Zagrebu. U proteklih deset godina u Coca-Coli HBC Hrvatska potrošnju energije za litru proizvedenog pića smanjili smo za 20%, vode za 18%, a ispuštanje ugljičnoga dioksida (CO2) za 29%. U istome vremenu količina otpada smanjena je za 86%, a količina oporabljenoga otpada uvećana za 9%. Ujedno, tvrtka već dvije godine u svome svakodnevnome poslovanju koristi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Mi zaista živimo i dokazujemo važnost ulaganja u zaposlenike i otvorenu komunikaciju, u razvoj partnerskih odnosa s kupcima i dobavljačima – važno je da s našim rastom podržavamo i njihov rast, u čuvanje prirodnih resursa kako bismo njihovo korištenje omogućili i budućim generacijama, u važnost poštivanja najviših etičkih i profesionalnih standarda, u doprinos zajednici ne samo plaćanjem poreza već i kroz angažman na rješavanju bitnih problema u zajednici.  U različite projekte u zajednici u proteklih pet godina uložili smo devet milijuna kuna. 

Kako danas procjenjujete poziciju Coca-Cole na hrvatskom tržištu u odnosu na razdoblje od prije desetak godina? 
Ono što je ostalo isto je naša posvećenost učenju, ulaganju u razvoj zaposlenika i unapređenju suradnje sa svim našim partnerima. Proteklih deset godina bilo je vrlo izazovno poslovati u Hrvatskoj zbog najduže recesije. U takvim okolnostima i mi smo kao i mnoge druge tvrtke morali restrukturirati poslovanje i uložiti iznimne napore da troškove uskladimo s novim okolnostima kako bismo nastavili održivo poslovati. Tržište je bilo u padu, kupovna moć se smanjivala, navike kupnje mijenjale. Da bismo i u takvim okolnostima pozitivno poslovali morali smo povući i neke nimalo lake poteze i donositi teške odluke. Nismo po tome bili izuzetak, svi koji danas uspješno posluju to su prošli. Neke to tek čeka, ako su bez restrukturiranja i promjena uopće uspjeli preživjeti. Neke su se okolnosti trajno promijenile, recimo potrošači su se navikli kupovati na akcijama i posebnim ponudama. 

Coca-Cola u Hrvatskoj već neko vrijeme ima žene na Top pozicijama. Je li to neki globalni korporativni princip ili su se ovdje tako poklopile stvari?
Uz to što je naš cilj svakome zaposleniku omogućiti da dosegne svoj puni potencijal, Coca-Cola prepoznaje i važnost jednakih prilika za sve svoje zaposlenike bez obzira na spol, dob, rasu. To za nas nisu samo prazne riječi već nešto što kompanija živi. U tom smislu, žene u Coca-Coli više nego drugdje, dobivaju ravnopravne prilike za profesionalno napredovanje i razvoj karijere. U nekom trenutku stvari su se posložile tako da je cijela uprava u Coca-Coli HBC Hrvatska bila ženska što je iznimno rijetka situacija. Žene općenito, usprkos neupitnom napretku, još uvijek nemaju iste prilike i punu ravnopravnost s muškarcima na profesionalnom planu. Rekla bih da je imperativ svakoga društva stvoriti institucionalnu podršku koja će im omogućiti da lakše usklade svoje obaveze na poslovnome planu s obiteljskim obavezama.  Suradnja institucija i poslovnoga sektora na stvaranju takvoga okvira neophodna je kako bi se ženama omogućila bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života, a upravo je to najvažnije za zapošljavanje većeg broja žena na vodećim pozicijama.

Dobra konkurencija je inspirativna

Tko vam je glavna konkurencija? Je li ista situacija u Hrvatskoj/regiji kao i globalno? 
Naša je ponuda široka pa stoga nemamo jednog već više konkurenata na svakom od tržišta i to kako globalnih tako i lokalnih. Međutim, uvijek smo prema tome imali pozitivan stav – konkurencija je dobrodošla jer vas i ona gura naprijed, ne dozvoljava opuštanja. Dobra konkurencija može biti itekako inspirativna.

Komentirajte prvi

New Report

Close