Recikliranjem guma svrstali smo Hrvatsku uz bok razvijenih zemalja

Autor: Darko Bičak , 18. svibanj 2010. u 22:00

Gumiimpex-GRP je iz male vulkanizerske radionice u Varaždinu u 40 godina izrastao u respektabilnu tvrku sa 233 zaposlenih

Varaždinski Gumiimpex-GRP najveća je hrvatska gumarska industrija koja danas sve veći asortiman svojih proizvoda prilagođava inozemnom tržištu. Gotovo 4000 gumenih artakala iz njihovih pogona u Varaždinu plasira se na hrvatsko i regionalno tržište. Njihov kapacitet pogona za preradu guma jest 25 tisuća tona godišnje, no na hrvatskom tržištu više nema dovoljno starih guma za popunjavanje toga kapaciteta pa se dio sirovine uvozi iz zemalja regije.

“Nekad je u regiji poslovalo više jačih gumarskih poduzeća no s vremenom se njihova proizvodnja smanjila ili potpuno ugasila. Mala vulkanizerska radionica, koju je 1970. godine u Varaždinu osnovao moj otac Rudolf, do danas je prerasla u respektabilnu tvrtku koja zapošljava 233 ljudi”, kazao je Damir Kirić, predsjednik Uprave Gumiimpexa. U varaždinskoj tvrtki pojašnjavaju da im razvojni put nije bio nimalo lak, osobito tijekom ratnih godina, no da ih je jasno zacrtana vizija i stalno ulaganje u proizvodne pogone i nove tehnologije, te ljude uspjela sačuvati u turbulentnim godinama hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujući tome, Gumiimpex je danas moderna tvrtka koja 35 posto svojeg prihoda ostvaruje od izvoza. Iako se radi o klasičnoj obiteljskoj tvrtki, u varaždinskoj kompaniji inzistiraju na strogo poslovnom modelu koji uključuje i djelovanje Gumiimpexa kao dioničkog društva, što su postali prije dvije godine. Vlasnici dionica su isključivo članovi obitelji, a Kirić navodi da je njihova tvrtka među 350 najvećih prema ostvarenom prihodu u Hrvatskoj.

Dugogodišnja ulaganja
Struktura prihoda je trenutno takva da polovica dolazi od trgovačko-vulkanizerske djelatnosti, a pola od proizvodnje. U Gumiimpexu navode da se očekuje da u narednom razdoblju proizvodnja ima znatno veći udio u ukupnom prihodu. Iako je ova varaždinska tvrtka najpoznatija po svojoj reciklaži guma, njezin asortiman gumenih proizvoda veći je od četiri tisuće različitih artikala. “Kad smo kretali u proizvodnju, radili smo sve ono čega je nedostajalo na hrvatskom tržištu. Proizvodi od gume danas su osnovna djelatnost poduzeća. Stečena iskustva u gumarstvu uz dugogodišnja ulaganja u suvremenu opremu, tehnologiju i stručnost zaposlenika ogledaju se u petnaestak skupina gumeno-tehničkih proizvoda koje danas proizvodi Gumiimpex-GRP”, rekao je Kirić. Njihov proizvodni asortiman obuhvaća od gumiranja valjaka raznih namjena i dimenzija, gumiranje posuda i ventila za različite, pa i agresivne medije, izrada brtvi, transportnih traka i remenja, te niz drugih artikala razvijenih za vrlo specifične potrebe korisnika. “Upravo na tome, na udovoljavanju često složenim zahtjevima krajnjih korisnika, temelji se razvoj gumarskih proizvoda i usluga”, govori Kirić. Gumiimpex je prva tvrtka u Hrvatskoj koja 2005. započinje recikliranje otpadnih auto guma i na taj način daje velik ekološki doprinos, kako pojašnjavaju u samoj tvrtki. Skupljanjem i reciklažom otpadnih guma smanjuje se opterećujući utjecaj na okoliš uz ponovno iskorištavanje vrijednih svojstava gume.Gumiimpex na taj način, govori Kirić, Hrvatsku svrstava uz bok razvijenih europskih zemalja koje na sličan način rasterećuju okoliš od ekološkog opterećenja otpadnim gumama. Gume se recikliraju ekološki prihvatljivim mehaničkim postupkom nakon kojega su svi elementi gume ponovno iskoristivi.

Suradnja s najvećima
U vulkanizersko-trgovačkom segmetnu svojeg poslovanja Gumiimpex ima razvijene dugogodišnje partnerske odnose s najvećim svjetskim proizvođačima auto-guma Michelinom, Goodyearom i Bridgestoneom. Te tri globalne kompanije, preko svojih akvizicija drugih kompanija – proizvođača automobilskih guma, drže gotovo 90 posto svjetskog tržišta guma. “Zahvaljujući suradnji s najjačim svjetskim proizvođačima auto-guma, danas smo u samom vrhu Hrvatske u distribuciji teretnog programa guma, ali i vrlo značajan subjekt u opskrbi putničkim i svim ostalim vrstama autoguma”. Kako navodi Kirić, distribucija guma postaje zaokružen ciklus upravo kroz prikupljanje i reciklažu starih auto guma u vlastitom reciklažnom pogonu.

Obnova guma

Prestižne licencije
Zahvaljujući visokim standardima u procesu obnavljanja automobilskih guma, Gumiimpex-GRP je jedini pogon u ovom dijelu Europe koji u procesu obnove radi po usvojenim licencijama tri svjetska proizvođača guma – Michelinov Recamic, Goodyearov Next Tread Goodyear i Next Tread Dunlop kao i Bridgestonov Qualitread. Obnovljene gume za teretna vozila i autobuse izvode se prema postupcima usklađenim s najzahtjevnijim međunarodnim standardima te imaju europsku homologaciju i mogu prometovati zemljama Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close