‘Rast Solpharma nema veze s politikom’

Autor: Vladimir Nišević , 22. listopad 2013. u 18:15
Diana Šucbah Mrsić, direktorica i vlasnica Solpharma/Marko Lukunić/PIXSELL

Na hrvatsko tržište odnosi se manji dio prometa tvrtke čiji je prihod lani dosegnuo 16,4 milijuna kuna.

Iako snažno raste od 2010. širom središnje i istočne Europe, Solpharm, konzultantska tvrtka Diane Šucbah Mrsić, supruge ministra Miranda Mrsića, pod povećalo medija došla je tek ovih dana, s vrhuncem kampanje za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Solpharm već 10 godina savjetuje vrhunske farmaceutske kompanije, a posljednjih se godina etablirao kao lider u dovođenju na tržište lijekova za rijetke bolesti internacionalnih farmaceutskih tvrtki širom središnje i istočne Europe.

Nemaju ugovor s HZZO-om  
"Izuzetno smo ponosni da smo se od osnutka 2003. uspjeli etablirati kao lider u svojoj djelatnosti, posebice s vrlo uspješno odrađenim projektima i otvaranjem novih tržišta u posljednje tri godine. Posebice se to odnosi na 2010. i 2011. godinu, kada smo otvorili tržišta Rumunjske, Bugarske i Ruske Federacije, koja ujedno predstavljaju najistaknutija tržišta našega djelovanja i čiji se financijski učinak reflektira u snažnom porastu prometa u 2011. i 2012. ", kaže D. Šucbah Mrsić, direktorica i vlasnica Solpharma, koja se tim poslom bavi već 20 godina.Iako su već 2011. ostvarili promet od 10,5 milijuna kuna, a 2012. godine 16,4 milijuna kuna, i to najvećim dijelom na stranim tržištima, kuloari su pokušali ovih dana taj rast pripisati činjenici da je njezin suprug ministar rada i mirovinskog sustava.

"Osim naše stručnosti i angažiranosti na svim velikim i ključnim tržištima, znatnom porastu poslovanja u posljednjih nekoliko godina na domaćem i europskom tržištu pridonijela je i činjenica da su neki konkurentski lijekovi bili privremeno nedostupni zbog teškoća u proizvodnji. To je izazvalo veću potražnju za lijekovima naših klijenata i veći angažman Solpharma na tržištima, što se reflektiralo i u prihodima", objašnjava D. Šucbah Mrsić.Naglašava da je također Mrsićevim stupanjem na dužnost javno, predviđenim putem, objavljen podatak da je ona vlasnica konzultantske tvrtke, upravo kako bi se izbjegao bilo kakav potencijalni sukob interesa. D. Šucbah Mrsić objašnjava kako je Solpharm konzultantska tvrtka koja već 10 godina surađuje s nekoliko stranih proizvođača lijekova za liječenje rijetkih bolesti djelujući kao njihov partner diljem središnje i jugoistočne Europe: Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Bugarske, Albanije, Republike Češke, Slovačke, Mađarske i Ruske Federacije. No, dodaje, na hrvatsko tržište, odnosi se manji dio prometa.

"Solpharm bilježi kontinuirani rast u posljednjih pet godina unatoč promjenama ekonomskog i političkog okruženja na tržištima na kojima je prisutan", tvrdi Diana Šucbah Mrsić, dodajući kako tvrtka ne prima novac od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, niti iz državnog proračuna. Usto, ističe, Solpharm ne distribuira lijekove već prihode ostvaruje isključivo od svojih internacionalnih klijenata, odnosno farmaceutskih kompanija, i to temeljem cjelokupne palete intelektualnih usluga i rada koji pruža na pojedinim tržištima. Napominje kako tvrtka nema i nikada nije imala ugovor s HZZO-om o isporuci lijekova jer HZZO plaća bolnice, koje onda plaćaju veledrogerijama, a one pak proizvođačima. "Zarada od prodaje lijekova preko nacionalnih zavoda za zdravstveno osiguranje nije zarada tvrtke Solpharm nego proizvođača pojedinih lijekova. Lijekovi iz portfelja naših klijenata, zajedno s cijenom, objavljeni su na listama HZZO-a i to su javni  i transparentno dostupni podaci. A formiranje cijena lijekova poslovna je politika proizvođača", kaže Diana Šucbah Mrsić. Dodaje da im poslovni planovi do 2015. godine predviđaju znatan daljnji rast tvrtke i širenje poslovanja na novim tržištima u Europi i izvan Europe.

Plaćaju porez, zapošljavaju 
"Zadovoljni smo jer su, pored prepoznate kvalitete, lijekovi naših klijenata najčešće i cjenovno najpovoljniji na tržištima na kojima poslujemo te tako svojom kvalitetom i cijenom predstavljaju visoku konkurenciju u okviru ostalih preparata za liječenje rijetkih bolesti. Iako poslujem na velikim inozemnim tržištima, željela sam da tvrtka Solpharm posluje u Hrvatskoj i zapošljava naše građane. To znači da je cjelokupni prihod sa svih tržišta prikazan u Hrvatskoj i na to su plaćena sva davanja i porezi", ističe Diana Šucbah Mrsić. "Gledamo pozitivno u budućnost jer smo na putu da zauzmemo lidersku poziciju u našoj djelatnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Uložit ćemo sve napore da tako i ostane", zaključuje Diana Šucbah Mrsić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa, kaj naš ministar Mrsić ima tak zgodnu ženu…? Ne mogu vjerovati…..
blackstone, i meni je zapalo par detalja za razmisliti..

Prvo: ne ostvauju se profit samo direktnim sukobom interesa , tj, ne moraš u
farmaceutici prodavati lijekove za HZZO.o, da bi se moglo reći, da si u sukobu
interesa, jer radiš za državu gdje ti je i muž…..ima tu ,ohho, puno drugih načina da se položaj usmjeri kamo treba u trgovini lijekovima….a naročito, najbitnijem DISTRIBUCIJI !

Jer, možeš ti – savjetovati, uvažati, marketinški mlatarati,
sve , ali ako nemaš nikoga da ti proizvod prodaje…? To je ujedno i nejskuplja
stavka trgovanja……………..

Drugo, sad i mene zanima kome pomažu i tko su oni, koji su dobro pozicionirani
zahvaljujući uslugama ……

Meni su zasad oboje korektni, pa, ako nema nikavih drugih informacija …pustimo ih na miru.

jeli ovo fimi medija od sdp ali kroz zravstveni sustav.ajmo malo dublje iskopati tko su im klijenti i kako rade sa državom. i dr.mirando se zove dr.mirsad sa kbc ali je malo popeglao biografiju jer čovjek voli balote i klape.

New Report

Close