Rast neto prihoda od prodaje za 20%, uz vrlo snažan rezultat

Autor: Suzana Varošanec , 22. veljača 2019. u 14:54
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Nerevidirani rezultati poslovanje za 2018. INA Grupe, nakon njihovog utvrđenja na sjednici Uprave prezentiraju ključne pokazatelje, uz ocjenu da to nastavak vrlo snažnog rasta kompanije.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon tako ističe da je "nakon 2017., koja je bila rekordna za Ininu dividendu u posljednjih nekoliko godina, INA Grupa u 2018. ponovno ostvarila vrlo snažan rezultat".

"INA je iskoristila tržišne uvjete te povećala prodaju i EBITDA, dok su prihodi porasli za dodatnih 20% u odnosu na snažan rezultat 2017. godine, na razinu od preko 22 milijarde kuna. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, kao glavni generator novca tvrtke, imali su koristi od povećane cijene Brenta, kao i projekata rasta. EBITDA djelatnosti premašila je 3 milijarde kuna, što je 22% više nego u 2017.", stoji u izjavi Fasimona.

U 2018. prihodi INA Grupe iznosili su 22,349 milijarde kuna što je povećanje za 20 % u odnosu na prethodnu godinu. Dobit iz osnovne djelatnosti povećala se za 19% u odnosu na 2017. te iznosi 1,687 milijarde kuna.  Pozitivan rezultat, potaknut je rastom u svim djelatnostima, a posebice zbog viših cijena ugljikovodika i veće prodaje. U isto vrijeme navode, EBITDA je ostala na istoj razini kao i u prethodnoj godini s CCS EBITDA bez jednokratnih stavki u iznosu od 3,116 milijarde kuna.
 
U usporedbi s 2017. kapitalna ulaganja su se povećala za 30 % i iznose 1,817 milijardi kuna. Omjer duga i kapitala je ostao na niskoj razini od 12,2 %, s neto dugom na kraju godine u iznosu od 1,642 milijarde kuna.

"Inina kupnja udjela ENI-ja u podmorskim plinskim poljima na sjevernom Jadranu predstavlja najveće preuzimanje posljednjih godina, pokazujući fokus na ulaganja u kojima se može postići povrat. Ipak, razdoblje povoljnog vanjskog okruženja za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo te je potrebno osigurati dugoročnu održivost svih djelatnosti. Prirodni pad proizvodnje ostaje izazov zbog zrelosti Ininih resursa proizvodnje nafte i plina, međutim u tijeku su brojni projekti usmjereni na rješavanje tog pitanja. No, rafinerije i marketing i dalje su opterećene novčanim gubicima rafinerijskog poslovanja", stoji izmegu ostalog u Ininom priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close