Ramljak objavio koliki su dugovi Agrokora

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2017. u 15:05
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je izvanredni povjerenik Ante Ramljak odbio odgovoriti na pitanje koja je razina zaduženosti,iz Agrokora su poslali priopćenje u kojem se navodi razina postojeće zaduženosti na dan 31. ožujka 2017., ali bez Mercatora i s njim povezanim društvima. Ukupne obveze prema bankama i dobavljačima trenutno iznose 40,409 milijardi kuna.

Dugovanje po dospjelim kamatama, ostalim zajmovima, rezervacijama, odgođenoj poreznoj obvezi i ostalo ne prikazuju dugovanje cjelokupne Proširene Grupe, nego samo dugovanje najvećih 19 društava Proširene Grupe. 

Dana 13. travnja 2017., Agrokor d.d., uz jamstvo određenih povezanih i ovisnih društava (koja su dio Proširene Grupe) uzeo je kredit  s prednosti namirenja(11) u iznosu od 80 milijuna eura koji nije prikazan u ovom sažetku zaduženosti i koji je iskorišten za potrebe obrtnog kapitala.

Gore navedeni financijski podaci nisu revidirani, izvedeni su iz internih izvještaja upravljačkog računovodstva i podliježu financijskim postupcima Proširene Grupe u pogledu zatvaranja izvještajnog razdoblja na kraju financijskog razdoblja, a isto tako podliježu reviziji u postupku izvanredne uprave u skladu s pravnim okvirom te ni na koji način ne predstavljaju priznanje ili prihvaćanje bilo kakvih zahtjeva u postupku prijave tražbina.

Agrokor d.d. je 27. travnja 2017. godine objavio, da je Hrvatska Grupa, u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama identificirala mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim financijskim izvještajima. Agrokor d.d., u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, je nadalje identificirao mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim konsolidiranom financijskim izvještajima. Ove provjere i dalje su u tijeku. Slijedom toga, Agrokor d.d. poziva  dionike da se ne pouzdaju u njegova postojeća konsolidirana financijska izvješća sve do okončanja provjera u cijelosti, a sukladno rezultatima i razjašnjenja cjelokupne situacije.     

Upravo iz tog razloga, Agrokor d.d. može revidirati gore navedeni sažetak konsolidirane financijske zaduženosti Proširene Grupe, kao rezultat daljnjih provjera njegove zaduženosti  kao i ostalih financijskih pokazatelja sa čijom analizom će se nastaviti.

Komentari (20)
Pogledajte sve


Pa ovo su samo preliminarni podaci. Ukupan dug koncerna je oko 9 miljardi eura. Pomaze i ovo umjetno jacanje kune dok ne pukne tikva. I onda slijedeci clanak "Maric je zadovoljan sa podacima o ekonomiji". Sve zivo propada u zemlji,radnici ne dobivaju place na vrijeme, 200.000 zaposlenih direktno i indirektno je na rubu sloma,prvi put u 20 godina ispod 200.000 nezaposlenih,a 300.000 otislo iz HR, a BDP raste 2.6%.Cestitam.

Nama odlazi 1-2% stanovništva godišnje… činjenica je da će to riješiti problem nezaposlenosti, ovako ili onako.

Da i svi koji mogu raditi, odu u Njemačku, njima je i to premalo ljudi… ako ne može vlast, neka se ljudi bar snađu i drugi riješe probleme kroz usisavanje ljudi. Bolje i to nego burza ili ono za 300eur, tj “besplatni rad”.

Hrvatska propada, a Baba se češlja vani na Malti.

Sada više nema sjednica za izvanredno stanje, ni luPANJa šakom o stol.

Pa i zašto bi.

Kad smo kao Švicarska.

Koliko je Švicarska bogata, toliko je samo dužan Agrokor.
Druge HDZ tajkune neću spominjati.

Jer oni su već odavno propali, i povukli novce na otoke.

Jedino je Mamić zaspao.

Ucjenjivati kreditore. Kome ce oni to vjerovati ? Pa preuzeti ce to, presloziti i prodati nekome kome ce vjerovati da ce vratiti dugove. Kome bi vi iz hrvatske vjerovali ?

Pet milrd. € uz kamatu od 4% je 200 mio. € za kamate godišnje. Do sada je Toda plaćao 2,5 milrd. kuna za kamate i prinose na bondove, što je ekvivalent od 350 mio. €. Znači, ako ne dođe do novih/lošijih brojki, ovo bi se još nekako moglo servisirati. Naravno, treba ucjenjivati kreditore svih vrsta da spuste kamatu na 2-3%, što je kod Konzumove konkuracije sasvim normalna kamata.

New Report

Close