Radnici upozorili: Brodarskom institutu prijeti stečaj

Autor: Josip Bohutinski/VL , 22. ožujak 2017. u 13:56
Radnici od države traže spas/I. Šoban/PIXSELL

Plaće ne stižu tri mjeseca, račun je u blokadi, a novi NO i Uprava trebali bi biti imenovani ovog tjedna.

Radnici Brodarskog instituta tri mjeseca nisu primili plaće, račun tvrtke je blokiran od kraja prošle godine i ispunjeni su svi uvjeti za pokretanje stečaja.

Na zabrinjavajuće stanje upozorili su jučer predstavnici radnika i sindikata koji zahtjevaju da država, koja je vlasnik Instutua, hitno krene u njegovo spašavanje. Brodarski institut je bio u sličnim problema i prije dvije godine kad su radnici bez plaće bili četiri mjeseca. Tad se rješenje našlo u zajmu HBOR-a od 20 milijuna kuna.  Radnici kažu da je račun sada u blokadi zbog duga Croatia banci od 10 milijuna kuna, a upozoravaju da u siječnju 2018. stiže i na naplatu kradit HBOR-a.

U Institutu je zaposleno 100-injak ljudi, a radnici kažu da je dugogodišnje zanemarivanje Instituta i začarani krug neefikasnih Uprava i neaktivnih Nadzornih odbora u kojima sjede predstavnici minsitarstava obrane, zananosti i gospodarstva, stvorio kontinuitet lošeg poslovanja i loših odluka koje vlasnik nije prepoznavao i nije na njih djelovao. "Stekli su se svi uvjeti za stečaj. Mi smo Agenciji za osiguranje radnička protraživanja i Fini poslali sve potrebne obrasce", objasnio je sindikalni povjerenik Ilija Beatović.

Prema najavama ministra državne imovine Gorana Marića ovaj tjedan bi trebao biti imenovan novi Nadzornig odbor, a potom i nova uprava Brodarskog instituta. Trenutni glavni direktor Ognjen Kuljača imenovan je privremeno 2015. godine do izbora nove uprave, no spletom okolnosti, zbog promjene tri vlade, ostao je na tom mjestu sve dosad. 

Komentirajte prvi

New Report

Close