Radnici tvornice Estare Culto u pet godina triput promijenili poslodavca

Autor: Saša Paparella , 12. travanj 2016. u 07:44
Radnicama je rečeno da ne dolaze na posao/PIXSELL

Tvornica tekstila koju je Dragutin Biondić prodao svom direktoru Nikoli Mikiću nije se oporavila ni nakon selidbe u V. Trgovišće.

Radnice tvornice tekstila Estare Culto u Velikom Trgovišću blokirale su u petak Zagorsku magistralu nakon što im je rečeno da idu na prisilni godišnji odmor, vjerojatno do pokretanja stečajnog postupka nad tvrtkom.

Pritom su se novinarima požalile kako još nisu dobile punu plaću za siječanj te da im poslodavac četiri godine nije uplaćivao doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Ta je tvornica već godinama u financijskim problemima, a plaće, uglavnom minimalci, stalno kasne. Nekoć je tvornica bila u Zagrebu i zvala Heruc i sve do 2007. bila je u vlasništvu Heruc grupe Dragutina Biondića.

Prebacivanje radnika 
Nakon preimenovanja tvrtke Heruc izrada odjeće u Estare Culto – modna odjeća Biondić je za novog direktora postavio Riječanina Nikolu Mikića, kojem je potom 2007. prodao tvornicu.  Mikićeva je tvrtka 2010. zapošljavala 400 radnika, da bi dogodine taj broj pao na 300. Potom je Mikić 2012. prebacio zaposlenike na novu tvrtku Estare Culto – proizvodnja odjeće Veliko Trgovišće, koja je potom otišla u stečaj i početkom 2015. izbrisana iz sudskog registra. U međuvremenu je Mikić 2014. radnike vratio u originalnu tvrtku Estare Culto – modna odjeća, koja je potkraj 2015. također ušla u stečajni postupak s dugom od 15 milijuna kuna. Zato su radnici lanjskog rujna prebačeni u treću tvrtku, EC – proizvodnja odjeće, što je zapravo novi naziv stare Mikičeve tvrtke Estare culto – proizvodnja odjeće Valpovo, čiju je upravu lani preselio u Zagreb. 

Mikić 'čuva brend' 
Mikić je ove godine s uloženih deset kuna u Rijeci osnovao i četvrtu tvrktu u nizu s istim nazivom, Estare culto Fashion j.d.o.o. U telefonskom razgovoru Mikić nam je rekao da je on u mirovini te da s tvornicom u Velikom Trgovišću nema nikakve veze otkako je prije dvije godine otišao u mirovinu. "Posao sam prepustio kolegi Zdravku Kajinu, koji je nastavio kroz teške uvjete", rekao nam je Mikić. Upitan zašto je onda u Rijeci otvorio Estare culto Fashion j.d.o.o., kaže: "Tu sam tvrtku osnovao jer sam vlasnik brenda, moram čuvati brend".  

Pitali smo Mikića je li istina da najavljuje kako će ta nova tvrtka proizvoditi tekstil, na što nam je odgovorio: "apsolutno zasad neću proizvoditi, no nikad se ne zna, nepredvidljivi su putovi Gospodnji… Na osnovi povjerenja izgrađenog kroz dugogodišnje poslovanje, možda me se jednog dana netko sjeti pa zbilja ponovno otpočnemo proizvodnju".  Iako nam je Mikić obećao da ća nam se javiti Zdravko Kajin, direktor i vlasnik većine spomenutih tvrtki, od njega smo dobili poruku kako "zbog mnogobrojnih obveza nije u prilici razgovarati".

Zato nam se odazvao Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, koji tvrdi da je Mikić sve donedavna sudjelovao u priči oko Estare Cultoa. "Stalno ima neke nove firme s dugovima i prema radnicima i državi. Kad su radnici prelazili u sadašnju tvrtku, priznali su im sva prava i obveze, no vrlo brzo plaće su počele kasniti, a vremenom je stanje bilo sve gore. Imali smo četiri mirenja, na kraju nam je miritelj rekao da to više nema smisla, pa smo prekinuli. A direktor Kajin neslužbeno je rekao kako se ne brine hoće li ga radnici napustiti, jer ionako nemaju gdje otići… Zapravo ne znam zašto je Mikić kupio Estare Culto od Biondića jer se stalno žali da mu ispadaju kosturi iz ormara", kaže Leček.

Neobične okolnosti

Biondić ipak jedini vlasnik poliklinike 
U međuvremenu Heruc grupa Dragutina Biondića. koji se riješio proizvodnje pa sada renta nekretnine, dobro posluje. U središtu Zagreba, tamo gdje je nekoć bila propala Biondićeva Centar banka, otvorio je Polikliniku Amruševa. Uz Heruc, suvlasnik poliklinike bio je gastroenterolog Tomislav Brkić, koji je iznenada preminuo 18. rujna 2015. Kako se navodi u registru trgovačkog suda, s istim je danom Brkić prestao biti suvlasnikom poliklinike, što znači da je upravo na dan smrti prenio svoje vlasnička prava na Heruc grupu.

Komentirajte prvi

New Report

Close