Radnici Dina Petrokemije počeli novu blokadu tvrtke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 12:41
Photo: Pero Lovrovic/Vecernji list

Radnici Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku danas su započeli novu blokadu na ulazu u tu tvrtku jer na njihove apele nitko nije odgovorio, a proces koji bi omogućio pokretanje proizvodnje i isplatu plaća traje predugo, izjavio je danas predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević.

Radnici Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku danas su započeli novu blokadu na ulazu u tu tvrtku jer na njihove apele nitko nije odgovorio, a proces koji bi omogućio pokretanje proizvodnje i isplatu plaća traje predugo, izjavio je danas predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević.

Mihaljević je u telefonskom razgovoru za Hinu naveo da se jutros u Dini okupilo oko 30 radnika, a da ih se tijekom dana očekuje više.

Prosvjedujemo protiv sporih institucija, smatramo da pokrenute procese treba ubrzati, tj. da treba što prije deblokirati račun Dine i omogućiti joj neograničenu isporuku električne energije kako bi se mogla pokrenuti proizvodnja, rekao je dodavši da treba ubrzati i kupoprodaju zemljišta namijenjenog za LNG terminal, iz čega bi se radnicima isplatio dio plaća.

Mihaljević je kazao da će blokada ulaza u Dinu trajati do daljnjega, a da će ulaz biti omogućen samo osoblju na održavanju sigurnosti postrojenja.

Naveo je da zainteresiranih partnera za Dinu ima te da je i danas tu tvrtku posjetio potencijalni partner iz jedne talijanske petrokemijske tvrtke.

Jučer je u Dini održan sastanak predstavnika uprave i sindikata na kojemu se razgovaralo o zahtjevima sindikata da se sklopi novi kolektivni ugovor i da poslodavac prije blagdana isplati barem jednu plaću, budući da radnicima zadnje plaće isplaćene za lipanj ove godine.

Dogovor nije postignut, a Mihaljević je izvijestio da u upravi smatraju da, prema potpisanim dokumentima, nisu dužni isplatiti plaće dok se ne omogući pokretanje proizvodnje.

Sindikat radnika Dine apelirao je početkom prošlog tjedna na resorna ministarstva da što prije poduzmu sve za pokretanje proizvodnje, odnosno da pomognu u rješavanju problema deblokade računa i osiguravanju stalne opskrbe električnom energijom.

U sindikatu smatraju da bez daljnje pomoći Ministarstva financija u vezi deblokade računa i Ministarstva gospodarstva u vezi osiguranja neograničene opskrbe električnom energijom neće biti moguće pokrenuti proizvodnju te da će se agonija Dine, bez redovitih plaća, nastaviti.

Drže da je za pokretanje proizvodnje polietilena, osim tehničke pripravnosti postrojenja, potrebno deblokirati račun tvrtke, osigurati struju i platiti radnike te da turski investitor, tvrtka Caliskan, to neće sama moći učiniti.

Dina Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je 30. studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, navodeći da je "otvaranje postupka predstečajne nagodbe i posljedična deblokada poslovnih računa društva Dina Petrokemija d.d., sukladno sporazumu s turskim investitorom, ključan korak za pokretanje proizvodnje u DINA-Petrokemiji".

Komentirajte prvi

New Report

Close