Prvi put automobilom u ljekarnu

Autor: Marija Crnjak , 02. prosinac 2008. u 22:00

Dok se većina ljekarni približava bankrotu, Coneri imaju zadovoljavajuću likvidnost

Visoka temperatura koja roditelje male djece usred noći ili tijekom vikenda zatekne bez potrebnog lijeka zna biti mora koju potraga za dežurnom ljekarnom i traženje parkiranja pretvara u pravo mučenje. Pokretanje prve ljekarne “drive trough” u Hrvatskoj, usluge koju je nedavno uvela Zdravstvena ustanova Ljekarna Coner u Bjelovaru, stoga je dobra vijest za sve kojima olakšava život.

U apoteci preko puta bjelovarskog autobusnog kolodvora pacijenti u sklopu noćnog dežurstva na prozoru “drive trough” dobivaju lijek i sve potrebne informacije od farmaceuta, uživajući u usluzi koja je poznata samo u Americi i samo nekim europskim zemljama te svakako predstavlja još jedan od poslovnih poteza koji obitelj Coner iz Bjelovara izdvaja iz poznatih okvira domaćeg ljekarništva. I zaista, dok se dobar dio privatnih ljekarni u ovoj godini opasno približio bankrotu zahvaljujući dugovima države za lijekove na recept, Coneri kažu da im je unatoč situaciji likvidnost zadovoljavajuća.

Hebrangovi savjeti
Marijan Coner, predsjednik Upravnog vijeća Ljekarne Coner, priznaje, doduše, da je poslovanje ove godine nešto povoljnije zahvaljujući strateškom povezivanju s grupom Atlantic. Preuzimanje 51-postotnog udjela u vlasništvu Ljekarne Coner bila je prva ljekarnička akvizicija Atlantica koji je početkom godine oformio lanac Farmacia, i zahvaljujući tome Coneri su postali poznatiji široj hrvatskoj javnosti, no ono po čemu su Coneri najpoznatiji jest da su prije davnih 18 godina otvorili prvu privatnu ljekarnu u Hrvatskoj. Danas je njihov biznis daleko premašio okvire ljekarništva iako je cjelokupno poslovanje povezano sa zdravljem. Grupu Coner čine Zdravstvena ustanova Ljekarna Coner te Coner d.o.o. u sklopu kojeg su Wellnessi, zastupstvo za pneumatske sprave za vježbanje AirMachine te građevinska grupa – gradnja apartmana na otoku Pagu.

U grupi ima više od stotinu zaposlenih, od čega je 59 u Ljekarni Coner. U posao je uključena cijela obitelj, pri čemu je ekonomija pripala muškom dijelu obitelji, a žene su farmaceuti. Supružnici Ana i Marijan Coner obnašaju funkcije ravnateljice te predsjednika Upravnog vijeća, najstarija kći Ivana zamjenica je ravnatelja, a mlađa kći i sin još studiraju, no obiteljski posao ih već čeka. Marijan Coner vrlo jasno se sjeća okolnosti u kojima je, ne bez prepreka, uspio otvoriti prvu privatnu ljekarnu u godini raspada Jugoslavije. Iako ne u prvom pokušaju, blagoslov mu je dao Andrija Hebrang koji je tada bio u sekretarijatu za zdravlje. “Bilo je to vrijeme u kojem je privatno poduzetništvo kod nas bila nepoznanica. Hebrang mi je tad kazao da ću moći otvoriti privatnu apoteku ako saznam na koji način to funkcionira u drugim europskim zemljama, što sam i učinio. Putovao sam po Italiji, Austriji, Švicarskoj, prikupljajući informacije o zakonskim rješenjima i pravilnicima koji tamo reguliraju privatno ljekarništvo. Sjećam se da su me u švicarskom ministarstvu zdravstva primili uz visoke počasti jer su pogrešno razumjeli da me šalje jugoslavenski ministar”, kaže Coner.

Partnerstvo s Atlanticom
Prva ljekarna otvorena je početkom 1991. u Medicinskom centru u Bjelovaru, dvije godine poslije druga u Vrbovcu, a krajem 1994. ljekarna u Bjelovaru te se osniva Zdravstvena ustanova Ljekarna Coner. U sustav ustanove dvije godine poslije ulazi četvrta ljekarna u Rovišću, krajem 2001. i peta ljekarna u novoizgrađenom Zdravstvenom centru u Bjelovaru te 2003. još dvije ljekarne u Sv. Petru Orehovcu i Velikom Trojstvu. U Zdravstvenom centru Coner je ljekarna i Uprava ustanove te ordinacije opće medicine koje zbrinjavaju oko deset tisuća pacijenata. U blizini Zdravstvenog centra nalazi se Wellness centar. Poduzeće Coner d.o.o. osnovano je krajem 2001. pružanjem usluga kozmetičkog salona u Bjelovaru, sredinom 2005. otvara se Salon ljepote u Križevcima te Wellness centar u Bjelovaru, a krajem 2006. otvorena su još dva wellness centra, jedan u centru Vrbovca, a drugi u Zagrebu u hotelu Sheraton.

Kad je Atlantic krenuo u preuzimanje Ljekarne Coner, pričalo se da Coneri prodaju ljekarne jer im je dosta posla koji je počeo nadilaziti njihove mogućnosti, ali i da im je Emil Tedeschi za sedam ljekarni iskeširao čak deset milijuna eura. “Eh, da je barem bilo tako! Znam tko je javnosti plasirao takve informacije, no ne znam zbog čega jer zaista nisu utemeljene. Ima, međutim, istine u tome da smo ulaskom u strateško partnerstvo s većom kompanijom željeli olakšati poslovanje i prebaciti dio tereta. U nepunih godinu dana pokazalo se da veći sustav pruža bolje uvjete poslovanja te olakšava pregovaračke pozicije s dobavljačima”, kaže Coner kojeg prati i politička karijera, u posljednje vrijeme doduše u drugom planu. Marijan Coner, naime, krajem devedesetih bio je HDZ-ov bjelovarsko-bilogorski župan, a ambicije da se danas ponovno uključi u utrku za isto mjesto bile bi jače kad bi “imao s kim surađivati”. Umjesto politike Coner ovih dana razrađuje strategiju proširenja projekta ekološke poljoprivredne proizvodnje s kojim u manjem dijelu kani izaći na tržište.

činjenice

Problem HZZO-a
Najveći problem u poslovanju Ljekarni Coner je rok naplate faktura kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je uvijek duži od 200 dana.
Rast potraživanja
Zbog teškoća u naplati lijekova na recept u prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu na prethodnu potraživanja su porasla za 40,7 posto, a dugovanja dobavljačima za 28,3 posto.
Rast prihoda
Zdravstvena ustanova Ljekarne Coner u prvih devet mjeseci ove godine uspjela je ostvariti nešto više od tri milijuna kuna dobiti, što je u odnosu na ukupan prihod za gotovo četiri posto više nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close