Promocija održivog rasta

Autor: Ksenija Kale , 06. ožujak 2012. u 22:00

Konferencija će okupiti predstavnike lokalnih uprava i samouprava te poslovne ljude iz regije i Sjedinjenih Američkih Država

U Opatiji će se 2. i 3. travnja održati međunarodna konferencija Brown Forum na temu “Gospodarske mogućnosti na razini općina”. Brown Forum organizira Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj uz suorganizaciju Vlade i Ureda Predsjednika te Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Na Forumu koji se ove godine održava po drugi put okupit će se predstavnici lokalnih uprava i samouprava te poslovni ljude iz regije i SAD-a. Oni će tom prilikom pokušati prenijeti pozitivna iskustva te govoriti o tome kako predstavnici lokalne uprave i samouprave mogu promovirati održivi gospodarski rast, pružiti podršku lokalnim poduzetnicima te inozemnim i domaćim investitorima.

Podrška poduzetnicima
Na Forumu u Opatiji očekuje se između 160 i 180 prijavljenih sudionika te predstavnika iz SAD-a, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije i Kosova. Dolazak na Forum među ostalima već je potvrdio američki demokratski senator hrvatskog podrijetla Mark Begich, bivši gradonačelnik Anchoragea, glavnog grada američke savezne države Aljaske, koji će prenijeti svoja iskustva. U Opatiju će doći i Peter Fosselman, gradonačenik Kensingtona u američkoj saveznoj državi Maryland, ali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Najavljujući konferenciju o nadolazećem Brown Forumu jučer su u HGK govorili potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta, prva tajnica Veleposlanstva SAD-a Micaela Alicia Schweitzer-Bluhm, glavni direktor HUP-a Davor Majetić i Emilija Vučinić-Margeta, voditeljica službe za gospodarsku i bilateralnu suradnju s članicama EU i EFTA u MVEP. Trnokop Tanta tom je prilikom istaknula da se HGK ove godine priključila organizaciji Brown Foruma, koji kroz ekonomske teme za cilj ima podići prepoznatljivost Hrvatske i njezinih mogućnosti i u širim razmjerima. Schweitzer-Bluhm naglašava da će ove godine na Brown Forumu sudjelovati predstavnici lokalnih uprava i samouprava i poslovni ljudi iz regije i SAD-a. Oni će prenijeti svoja iskustva o tome kako predstavnici lokalne uprave i samouprave mogu promicati održivi gospodarski rast, pružiti podršku lokalnim poduzetnicima, inozemnim i domaćim investitorima te kako ih u što većem broju privući u vlastite općine, gradove i županije.

Nagrade najuspješnijima
Emilija Vučinić-Margeta, voditeljica službe za gospodarsku bilateralnu suradnju s članicama EU i EFTA u MVEP napomenula je da će ove godine uime vlade na Brown Forumu biti dodijeljena i nagrada jednoj ili dvije najuspješnije tvrtke u razvijanju gospodarskih odnosa u godini dana između SAD-a i Hrvatske. Davor Majetić, glavni direktor HUP-a naglašava važnost regionalnog susreta gospodarstvenika i načelnika općina iz regije dodavši kako Hrvatska nije u potpunosti iskoristila svoje mogućnosti. “Na konkurentnost utječe i općina te njezina lokacija pa je stoga važno i pitanje kako ohrabriti investitore da dođu ulagati u lokalne zajednice”, smatra Majetić.

U spomen na Rona Browna

Nastavak uspješnog lanjskog Foruma
Ovogodišnji Brown Forum u Opatiji održava se po drugi put. Lanjski je bio u Dubrovniku, čime je bilo obilježeno 15 godina od nesretne pogibije američkog izaslanstva na čelu s ministrom trgovine Ronom Brownom prilikom slijetanja aviona 1996. godine.

Amerikanci će na skupu prenijeti svoja iskustva
M. Schweitzer-Bluhm, veleposlanstvo SAD

Forum za cilj ima i podizanje prepoznatljivosti Hrvatske te njezinih mogućnosti
Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK

Komentari (1)
Pogledajte sve

agenda21 krenula i u Hrvatskoj

New Report

Close