Vlada predložila Tomislava Vuića na čelo HPB-a

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2014. u 14:10
Tomislav Vuić; Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Tomislav Vuić, dosadašnji zamjenik predsjednika uprave Erste banke, bit će novi predsjednik uprave HPB-a i zamijenit će Čedu Maletića kojemu u rujnu ističe petogodišnji mandat.

Donedavni zamjenik predsjednika Uprave Erste&Steiermaerkische banke Tomislav Vuić od rujna bi trebao preuzeti funkciju predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), te na tome mjestu zamijeniti Čedu Maletića kojem istječe mandat.

Na prijedlog Povjerenstva Vlade za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Nadzornom odboru HPB-a Vlada je s današnje zatvorene sjednice predložila imenovanje Tomislava Vuića predsjednikom Uprave, a Tomislava Matije Varge za člana Uprave.

Upravu HPB do isteka tekućeg mandata, do rujna ove godine, uz Maletića, čine i članice Dubravka Kolarić, Boženka Mostarčić i Tanja Šimunović.

Vuić je do kraja svibnja ove godine bio zamjenik predsjednika uprave Erste banke, u kojoj je tijekom 18 godina rada, osim zamjenika u pojedinim razdobljima bio i predsjednik Uprave.

Čedo Maletić je na čelu Uprave HPB-a bio od 9. rujna 2009. godine, do kada je bio predsjednik Uprave Imex banke. Do dolaska u Imex banku u srpnju 2007. godine, Maletić je sedam godina bio viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB), zadužen za poslove platnog prometa i trezora, poslove bankovne bonitetne regulative i nadzora banaka.

Prema podacima HPB-a, u razdoblju od 2010. do kraja 2013. godine, dakle u mandatu trenutne Uprave, imovina banke porasla je za 4,4 milijarde kuna, odnosno 31 posto, da bi krajem prvog tromjesečja ove godine iznosila 18,9 milijardi kuna.

U tom je razdoblju udio HPB-a u ukupnoj bankarskoj aktivi hrvatskih banaka porastao s 3,6 posto početkom 2010. na 4,7 posto u ožujku ove godine, a kreditni je portfelj istodobno uvećan za 55 posto.

Iz HPB-a ističu i da je u tom razdoblju banka dubiozne plasmane iz prethodnog razdoblja, do 2010. godine, pokriva odgovarajućim rezervacijama, odnosno da je nakon promjena u Upravi 2009. pa do kraja 2013. HPB u rezervacije za loše plasmane izdvojila ukupno 1,2 milijarde kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nece ni ovaj biti nista bolji. Bavio se kadrovima i opcim i pravnim poslovima, potjerali ga jer je bio umjesan u opaki skandal u Erste banci.
A Maletic ko Maletic – preko leseva do zvijezda (uz friziranje, naravno, ali to rade apsolutno sve banke pa HPB nije iznimka).
Trebati ce im ubrzo novi kapital, biti ce interesantno kako ce se tu Vujic snaci.

Svatko je bolji od Čede, dilatanski je nadzirao kao viceguverner Riječku banku, tako ništa, doslovno ništa (osim friziranje bilanci) nije uradio u Poštanskoj.

New Report

Close