Projekti teški 3,1 milijardu eura čekaju ulazak u Europsku uniju

Autor: Biserka Ranogajec,Ksenija Kale , 14. listopad 2012. u 22:01
Thermae Hortus, 165,5 mil. eura - 'Hrvatski vrt' kraj Preloga imao bi vodeni wellness i park zdravlja

Nakon sajma u Milanu, HGK je drugi put ove godine prezentirao mogućnosti ulaganja u Hrvatsku.

Na jednom od najvećih sajmova za nekretnine i investicije u Europi, Expo Real koji se svake godine održava početkom listopada u Münchenu, Hrvatska gospodarska komora predstavila je 19 investicijskih projekata u sklopu izložbe "Be CROative".

Manji broj projekata bio je već predstavljen na Međunarodnom sajmu nekretnina i investicija EIRE u Milanu u lipnju ove godine, dok je većina ponuđena prvi put. Svi projekti izabrani su iz baze podataka HGK o investicijskim projektima, a njihova ukupna vrijednost iznosi 3,1 milijardu eura.Strani ulagači ove su se godine najviše zanimali za sve vrste nekretnina u Poljskoj i Češkoj, dok je Hrvatska ostala izvan njihovog interesa. Predstavnici agencija za nekretnine koji su također sudjelovali na sajmu nadaju se da će idući Expo Real sigurno biti uspješniji jer stranci pozdravljaju ulazak Hrvatske u EU.  HGK je još početkom ove godine osmislio sveobuhvatni koncept izložbe "Be CROative", stavljajući naglasak na investicije. "Invest in Croatia" kao dio izložbe potencijalnim investitorima daje ne samo informacije o investicijskim projektima, već i o ulagačkoj klimi i uvjetima poslovanja u Hrvatskoj. U tu je svrhu izrađen i katalog o ulagačkoj klimi te investicijskim projektima, a bio je prezentiran i putem video projekcija.

Predstavljeni su projekti iz područja turizma, infrastrukture, obnovljivih izvora energije, znanosti i tehnologije te nekretnina. Zanimanje za suradnju s Hrvatskom potvrđen je i na ovom sajmu, rekla je Silva Stipić Kobali, direktorica komorskog Centra za investicije. Najviše su se raspitivali za infrastrukturu, turizam i nekretnine, ali i za neke proizvodne investicije, dodaje Kobali. U HGK misle da je važno biti prisutan na međunarodnim sajmovima i kontinuirano predstavljati komparativne prednosti Hrvatske.Od 19 projekata predstavljenih u Münchenu, najvredniji je intemodalni logistički centar Miklavija, težak 984 milijuna eura. Turistička zona Sestrice u blizini Dubrovnika procijenjena je na 920 milijuna eura, a podrazumijeva gradnju hotela, turističkih centara i dodatne infrastrukture. Među ponuđenih projektima najviše ih je upravo iz turizma: 500 milijuna eura vrijedan Pašman resort uključuje gradnju hotela visoke kategorije i turističkih apartmana. Resort kompleks Stacijon-Markovac procijenjen je na tri milijuna eura, a renoviranje hotela Opatija čak 13 milijuna eura.

Popis potencijalnih turističkih projekata uključuje i Thermae Hortus Croatie – Vrt Hrvatske u Međimurju, vrijedan 165,5 milijuna eura, obnovu Blatnih kupki Lječilišta Topusko te razvoj zdravstvenog turizma u Biogradu na moru za 40 milijuna eura. Zasad neprocjenjive vrijednosti su projekti Zabavnog parka Kneginec, ali i poslovne zone Nova Sela u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ponuđeni projekt šoping centra City Colosseum Centar, u blizini Slavonskog Broda, vrijedan je ukupno 53 milijuna eura. Strane investitore traže i dvije zračne luke, riječka i ona kraj Otočca. Na Krku bi se proširila pristanišna zgrada i povećao kapacitet aerodroma, dok bi se u sada zapuštenom Otočcu izgradio sportski aerocentar. Ponuđena su i dva tehnološka projekta: Znanstveno-tehnološki park Vučevica, vrijedan 54,7 milijuna eura i Tehnopolis Osijek u koji bi potencijalni investitor trebao uložiti 100 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close