Projekt Stubaka još na čekanju

Autor: Biserka Ranogajec , 04. lipanj 2012. u 22:00

Dok se JPP Stubaki nije počeo graditi ni nakon četiri godine, Slovenci u godinu dana izgradili najmoderniji hotel u Termama Tuhelj

Jako Andabak, vlasnik koncerna Sunce koji je s Krapinsko-zagorskom županijom osnovao tvrtku Stubaki za gradnju istoimenog zdravstveno turističkog kompleksa u Stubičkim Toplicama, tek bi krajem ove godine mogao početi graditi prilazne ceste do budućeg gradilišta. Ne počne li tada s gradnjom, kako je obećao u županiji, doći će u pitanje projekt vrijedan 109 milijuna eura, koji je prema ugovoru iz 2008. trebao biti gotov iduće godine.

Andabak je u međuvremenu mijenjao i dopunjavao projekt te pokupovao okolno zemljište. Županija je u partnerstvu ušla sa svojim udjelom, zemljištem veličine 74.000 kvadrata. Cijeli kompleks danas ima 180.000 kvadrata i na njemu bi se trebala izgraditi bolnica, hoteli, eko selo i popratni sadržaji. Posao bi ovdje našlo najmanje 500 ljudi, obećavao je Andabak još 2007., kad se počelo govoriti o gradnji.Međutim, Andabak danas još sređuje papire pa je za 27. lipnja u hotelu Kaj u Mariji Bistrici zakazana skupština dioničkog društva Stubaki – turistički centar na kojoj bi se trebao potvrditi prijedlog Nadzornog odbora o proširenju djelatnosti društva na “eksploataciju mineralne i geotermalne vode”. Stubaki imaju sjedište u Stubičkim Toplicama, a kako je Andabak i predsjednik NO, to je i skupština zakazana u hotelu Kaj koji je dio Andabakovog lanca Bluesun hotels&resorts. Iako u županiji i dalje vjeruju u projekt, čudno je ipak što se nije počelo graditi pa se pretpostavlja da investitor čeka novac iz EU fondova. Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik županice zadužen za gospodarstvo, tvrdi da je nadopuna djelatnosti samo zakonska procedura kojom se poslovanje prilagođava EU zakonodavstvu. Ferek-Jambrek za Poslovni dnevnik kaže: “Ne znamo hoće li Jako Andabak koristiti sredstva iz EU fondova u županiji, ali rečeno nam je da je zatvorena financijska konstrukcija i da su osigurana sredstva za naš projekt JPP. Projekt je u završnoj fazi, gotovi su idejni projekti i imamo obećanje da će krajem godine početi gradnja pristupnih cesta. Prema ugovoru iz 2008. cijeli kompleks trebao je biti gotov 2013. ali je investitor mijenjao projekt i u međuvremenu kupovao zemljište tako da županija danas sa svojim 74.000 kvadrata ima udio od desetak posto. Ugovor je i danas na snazi i možemo ga produžiti ako radovi doista počnu krajem godine, kako je i obećano. U županiji nismo službeno razgovarali o raskidu ugovora, ali dođe li to toga, dobit ćemo nazad svoju zemlju i plaćene penale. Osim toga, pratit ćemo nastavak radova jer županija u NO Stubaka ima dva člana”, zaključio je Ferek-Jambrek. Jako Andabak jučer nije bio dostupan za komentar. Mnogi se boje ponavljanja slučaja Krapinskih Toplica gdje Aquae Vivae više od deset godina obnavlja bazenski kompleks uz obećanje da će ga otvoriti do ljeta. Ali zato Terme Olimia, vlasnici Termi Tuhelj, rade i grade bez premca. U četvrtak u Tuheljskim Toplicama otvaraju hotel s četiri zvijezdice, vrijedan 12 milijuna eura. Kamen temeljac hrvatski i slovenski predsjednik postavili su 12. travnja 2011.

Komentirajte prvi

New Report

Close