Proizvode iz laboratorija u Kupinečkom Kraljevcu koriste i Bandić i Mesić

Autor: Biserka Ranogajec , 07. kolovoz 2012. u 22:00

MarinaLab Opus, tvrtka za proizvodnju probiotičkih dodataka prehrani, medicinskih proizvoda i kozmetike

Rosa Ferinčević, kemičarka iz Zagreba i vlasnica MarinaLab Opusa, tvrtke za proizvodnju probiotičkih dodataka prehrani, medicinskih proizvoda i kozmetike, prije pet godina i službeno je bila proglašena prvom damom hrvatskog inovatorstva. Bivša TOZ-ova laborantica u biznis je krenula tek kad je širom svijeta sakupila dovoljno priznanja za svoje inovacije, koje je prije desetak godina odlučila i komercijalizirati. Iako je 2002. godine osnovala vlastitu tvrtku i u Kupinečkom Kraljevcu sagradila oglednu tvornicu, Rosa Ferinčević i dalje se smatra prvo inovatoricom, a tek nakon toga poduzetnicom. Sa smiješkom govori kako joj već i službenici u banci preporučuju “vrijeme je da počnete i zarađivati, a ne samo stvarati nove proizvode”.

Marketing i nova tržišta
Obrt MarinaLab prve je godine ostvario ukupan prihod od 500.000 kuna. “Kad smo uselili u veći prostor i osnovali d.o.o., uspjeli smo ostvariti oko 900.000 kuna, a u prošloj godini tvrtka MarinaLab Opus uknjižila je 1,2 milijuna kuna prihoda”, kaže Ferinčević. U novoj tvornici u Kupinečkom Kraljevcu, gdje se tvrtka uselila prije godinu i pol u kojoj radi sedmero zaposlenih, nalaze se kapaciteti kojima se proizvodnja može upeterostručiti. Međutim, priznaje naša sugovornica, prvo treba poraditi na vlastitom marketingu i otvarati nova tržišta. U svom je laboratoriju inovatorica Ferinčević osmislila dvadesetak vlastitih proizvoda koje je Ministarstvo zdravstva prepoznalo i odobrilo njihovu primjenu. Od mnogobrojnih nagrada među najdražima joj je specijalna nagrada za posebna dostignuća Svjetske mreže žena inovatorica, dobivene u Koreji, zatim dvostruko zlato u Londonu, zlato i srebro u Pittsburgu, u Moskvi…Njezine inovacije medicinski su proizvodi i dodatna pomoć u rješavanju upalnih procesa, bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, a dodaci prehrani namijenjeni su i podizanju imuniteta. Svoje proizvode Ferinčević radi na bazi visoke koncentracije probiotičkih bakterija, a neke u kombinaciji s biljnim uljima i probioticima. Dodaci prehrani, primjerice, tekući su probiotici koji se rade na četiri podloge, na kravljem, sojinom i kozjem mlijeku te acidosalusu za bebe. Dok je još radila u TOZ-u na razvoju i istraživanju, Ferinčević je počela istraživati bakterije u svom laboratoriju. Tako je nastao acidosalus, probioptički pripravak koji sadrži visoku koncentraciju živih lactobacila. Riječ je o prirodnom antibiotiku širokog spektra djelovanja, a posebice učinkovitim se pokazao kod Esherichije coli, klamidije, HPV-a, hepatitisa B i C, salmonele te drugih bakterija i virusa. Kozmetički odjel proizvodi kreme i mlijeka za oštećenu kožu kod ekscema, alergija, psorijaze i sl.

Spremni za izvoz
Ferinčević je uvijek maštala imati nešto svoje i znala je da će do tog cilja doći. “No, nisam znala da će to biti tako veliko i da ću imati laboratorij sa svim ostalim dijelovima i pogon na čak 730 četvornih metara. Takav objekt nastano je nakon što smo na papir stavili sve što nam treba kako bismo se uskladili s propisima EU.” Još u djetinjstvu Ferinčević je proučavala bilje, a kasnije ju je fascinirala misao Luisa Pasteura:“Mikroorganizmi su svugdje, mikroorganizmi su svemoćni i mikroorganizmi će imati posljednju riječ”. To je bilo, kaže, presudno za njezin posao s probioticima, a Pasteurova misao danas se obistinila jer su probiotičke bakterije doista jače od klasičnih, kemijskih antibiotika. Kad je otkriven prvi preparat Acidosalus, Ferinčević je otvorila obrt MarinaLab koji je vodila sve do 2007. godine. U međuvremenu je u Zagrebu završila i londonsku školu klasične homeopatije. Prije nekoliko godina, kad je osnovala tvrtku u koju je prenijela poslovanje iz obrta, kupila je u Kupinečkom Kraljevcu zemljište veličine 2800 četvornih metara. U nove objekte i opremu investirala je više od devet milijuna kuna. Zemlju je, kaže, kupila u Kraljevcu jer je bila najpovoljnija, a nije ni daleko od Zagreba. Prije nekoliko mjeseci MarinaLab Opus sudjelovala je u projektu SMEPASS (promocija i pružanje savjetodavnih usluga malim i srednjim poduzetnicima), koji su financirale Europska unija i Vlada Republike Hrvatske, a provelo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Projekt SMEPASS trajao je 20 mjeseci i njegova je ukupna vrijednost za sve tvrtke u programu bila 2.788.240 eura. U projektu je sudjelovalo 200 odabranih tvrtki, a među njima se našla i MarinaLab Opus. Zahvaljujući projektu tvrtka je uvela sustav upravljanja kvalitetom (SUK) prema međunarodnim normama ISO 9001:2008 i ISO 13485:2003. To je bio preduvjet za registraciju, prodaju i izvoz proizvoda. U konačnici je certificiran sustav upravljanja kvalitetom, a zbog uvedenih dokumentiranih postupaka i radnih uputa poboljšano je ukupno poslovanje. I najvažnije, sad mogu izvoziti. “Zahvaljujući SMEPASS projektu i certifikaciji sustava kvalitete dobili smo mogućnost registracije i prodaje na stranim tržištima. Zadovoljni smo radom konzultanata i svime što smo postigli projektom”, objašnjava Ferinčević.

Zadovoljni kupci
Dosada su se proizvodi iz branda Acidosalus već bili prodavali u Makedoniji, a manje količine išle su u Švicarskoj te Bosnu i Hercegovinu. Trenutačno se traži odobrenje za izvoz od nadležnih ministarstava u Srbiji i Sloveniji. “Dosad se nismo reklamirali jer bi unaprijed prodali sve što smo proizveli, a za nas se ionako najviše znalo iz preporuka kupaca”, priča Ferinčević. U početku su radili male količine za prijatelje u laboratoriju u iznajmljenim prostorima na zagrebačkoj Trešnjevci. Već tada su surađivali s našim klinikama i liječnicima te s tvrtkama koje proizvode kozmetiku i lijekove. Tržište ih je prepoznalo, posebno sada kad se sve više ljudi okreće prirodnim metodama liječenja i preventivnoj zaštiti od bolesti izazvanih oslabljenim imunitetom i djelovanjem bakterija i virusa, otpornih na klasične antibiotike. Uz dodatke prehrani, iz laboratorija Rose Ferinčević izašle su i Acidosalus paste za zube koje služe kao pomoć pri odvikavanju od pušenja i zaštiti zubnog mesa. Tablete vaginalete vrlo su dobro prihvaćene na tržištu, kao i istoimeni gelovi za intimnu njegu. Proizvode i Acidosalus baby probiotik za malu djecu, Acidosalus kreme, sprejeve za nos i usta, itd. Od poznatih, Ferinčević zna da su njezine proizvode koristili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Vlasnici MarinaLab Opusa ipak su najdraže reakcije zadovoljnih kupaca i pohvale koje se prenose od usta do usta. Za vlastitu reklamu nije imala novca jer je morala ulagati i dizati kredite, prvo za laboratorij pa za kupnju gradilišta i gradnju pogona. Kad im krene izvoz, kaže, prvo će zaposliti najmanje troje stručnjaka – kemičara, farmaceuta i liječnika.

Nagrade

Deset godina uspjeha
Od 2002. do 2012. godine tvrtka MarinaLab Opus pustila je na tržište 15 novih proizvoda, zaposlila petero djelatnika i dosegla ukupan prihod veći od 1,2 milijuna kuna. Inovatorica Rosa Ferinčević dobila je dvadesetak nagrada za inovacije u više zemalja svijeta. U tijeku su pripreme za izvoz u Srbiju, BiH, Sloveniju i Tursku.

Komentirajte prvi

New Report

Close