Proizvođači izvoze pelete jer ih u Hrvatskoj nitko neće

Autor: Biserka Ranogajec , 12. siječanj 2009. u 22:00

Hrvatska je do 1965. godine iz šumske biomase zadovoljavala četvrtinu potreba za energijom, a danas pokriva tek četiri posto potrošnje energije

Od svih proizvođača briketa, peleta i ostalih energenata iz obnovljivih izvora Belišće je jedino iskoristilo plinsku krizu objavivši kako ima dovoljno ogrjevnog briketa po povoljnoj cijeni koji dijelom može biti alternativa uvoznom plinu.

Bespovratna sredstva
Brikete proizvode i drugi, dok se pelete, također vrlo popularan energent iz šumske biomase, proizvodi u šest velikih tvornica. Međutim, sva njihova proizvodnja izvozi se u Austriju, Italiju, Sloveniju i Njemačku, jer u Hrvatskoj nemaju tržište, izjavio je Zdravko Žuža, predsjednik Udruge ovih proizvođača i vlasnik Viševice Komp koja u Lici proizvodi pelete. U Hrvatskoj nema instaliranih kotlovnica za ove energente, ali Žuža se nada da će država pomoći, jer “pelete imaju najnižu cijenu za isti broj kalorija”. Ukupna godišnja proizvodnja peleta iznosi 142.300 tona, što je energetski ekvivalent od 71,5 milijuna litara loživog ulja ili 71,5 milijuna kubičnih metara prirodnog plina, tumači Josip Dundović, predsjednik Hrvatske udruge za biomasu. I dok u drugim zemljama kogeneracijska postrojenja (istoimena proizvodnja toplinske i električne energije) zagrijavaju cijela naselja, u nas postoje samo dvije toplane na šumsku biomasu koje su sagradile Hrvatske šume u Ogulinu i Gospiću, svaka snage 1 MW. Od 4,6 milijuna kuna vrijednosti investicije u Gospiću, 3 milijuna bila su od HŠ, a 1,6 milijuna je bio beskamatni kredit Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dundović dodaje kako Fond potiče energetsko korištenje biomase od 2004. davanjem bespovratnih sredstava do 30 posto vrijednosti investicije projekta na biomasu, najviše do 1,7 milijuna kuna. Trgovačkim društvima daje beskamatni kredit s dvije godine počeka i pet godina povrata. Tijekom 2007. i 2008. odobrena su sredstva za još četiri centralizirana toplinska sustava s kotlovima na biomasu koja su u fazi pripreme.Do 1965. godine iz šumske biomase zadovoljavalo se gotovo četvrtina od ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj, dok danas sa drvo pokriva tek četiri posto potrošnje energijom, ali grijanjem na tradicionalan i neučinkovit način, smatra Dundović.

Austrijski primjer
“Očekujem da će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva do 1. srpnja ove godine donijeti Pravilnik o poticajima centraliziranih toplinskih sustava grijanja naselja na biomasu sa 40 posto od ukupne investicije po uzoru na Austriju”, poručuje Dundović. U Austriji je, primjerice, drvo prvi alternativni oblik energije. Trend rasta peći na biomasu godišnje se povećava za 17 posto. U posljednjih 15 godina pušteno je u pogon više od 57.000 peći, od toga oko 28.000 peći na pelete.

Činjenice

Proizvođači peleta
Šest proizvođača peleta i jedan proizvođač peći izvoze cjelokupnu proizvodnju. Spačva ima godišnju proizvodnju od 50.000 tona, Adriadrvo 10.000 tona, Finvestcorp 20.000 tona, Energy Pellets 30.000 tona, Drvenjača 7300 tona i Viševica Komp 25.000 tona. Centrometal jedini proizvodi moderne kotlove na sječku i pelete snage do 50 kW.

Komentirajte prvi

New Report

Close