Prodaje se osječki Panturist

Autor: Darko Bičak , 25. srpanj 2012. u 22:00

Predsjednica Uprave Panturista rekla nam je kako ih vlasnik nije informirao o svojim planovima

Osječki Panturist uskoro bi mogao promijeniti vlasnika nakon najava francuske multinacionalne korporacije Veolia Transdev (VT) da se planira povući s tržišta srednje i jugoistočne Europe, između ostalog i iz Hrvatske.

Potraga za kupcem
U Veoliji su, kako prenosi Reuters, potvrdili da je započeo proces pripreme dražbe kojom se traži kupac za njihove poslovne operacije u ovom dijelu Europe. Veolia je za konzultanta u projektu uzela nizozemsku banku ING, koja bi trebala obaviti financijski dio posla. Procjenjuje se da je vrijednost njihovih operacija u Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj 220 milijuna eura. Kao razlog za povlačenje s ovdašnjeg tržišta navode se gubici i promjena poslovnog plana korporacije Veolia Environnement i francuske državne banke CDC, vlasnika VT-a, koji uključuje ukidanje njihove prometne divizije. U Panturistu nisu željeli komentirati najavu francuskog vlasnika o povlačenju s tržišta pravdajući se nedostatkom potrebnih informacija, kako je za Poslovni dnevnik pojasnila Ana Ćosić, asistentica Uprave Panturista. Nešto više informacija o tom projektu nismo uspjeli doznati ni u sjedištima VT-a i Veolia Environnementa u Parizu. Francuska multinacionalna grupa, koja se bavi nizom djelatnosti, od infrastrukture preko komunalija do transporta, ušla je u Panturist 2006. godine, a istodobno su kupili i srpski Litas. No problemi koje su Francuzi zatekli tada u Panturisti, poput smanjivanja prihoda i konstantnoga gubitka, nisu se uspjeli riješiti do danas. Autobusni prijevoznik iz Osijeka, koji u svojem voznom parku ima 110 autobusa, od čega 50 turističkih, 2007. godine ostvario je 86,7 milijuna kuna prihoda te 9,3 milijuna kuna gubitka. U iduće dvije godine došlo je do stanovitog povećanja prihoda na 96,4, odnosno 88,1 milijun kuna, no i dalje se bilježio gubitak koji je 2009. smanjen na svega 1,6 milijun kuna. No već 2010. Panturist ponovno bilježi pad prihoda na 78,7 milijuna i rast gubitka na 5,2 milijuna kuna. Prošlu godinu osječka je tvrtka završila sa 81,3 milijun kuna prihoda i u minusu od 11,1 milijun. Panturist u svom vlasništvu ima autobusne kolodvore i prodajna mjesta u Osijeku, Đakovu, Našicama, Orahovici, Donjem Miholjcu, Valpovu, Belišću i Belom Manastiru. Isto tako vlasnik je turističkih agencija u Osijeku, Vinkovcima i Splitu.Početkom 2011. Panturist postaje vlasnik nekretnina i devet autobusa prijevozničke tvrtke VTV Pavlić iz Zagreba. Tom akvizicijom tvrtka, koja je dotad uglavnom bila vezana za područje istoka zemlje, ulazi na tržište kontinentalne Hrvatske. Panturist je uvelike prisutan i u međunarodnom prijevozu, prije svega prema Srbiji te Njemčakoj, Francuskoj i Švicarskoj.

Potraga za kupcem
Za sada nije poznato žele li Francuzi prodati svoje operacije u ovoj regiji u kompletu ili su moguće i parcijalne akvizicije. Lani je u proljeće stvorena tvrtka Veolia Transdev, koja je okupila transportne tvrtke iz ove grupacije na svih šest kontinenata. U projekt su zajednički ušli Veolia Environnement te banka CDC. No pritisnuti gubicima koje nova tvrtka stvara, odlučeno je da se ova djelatnost likvidira. Veolia Transdev djeluje u 28 zemalja i ima 83.650 zaposlenika.

Korporacija

Globalni prijevoznik
Veolia Environnement, sa sjedištem u Parizu, najveći je privatni europski cestovni prijevoznik. Osim cestovnog prijevoza ova francuska kompanija se bavi opskrbom i distribucijom vodom, plinom te zbrinjavanjem otpada. Prisutni su u 72 zemlje svijeta te imaju više od 330.000 zaposlenih. Prošle je godine Veolia imala prihod od 30 milijardi eura te dobit od 490 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close