Pročitajte kako je IGH pojasnio svoj gubitak

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2013. u 14:22
Jure Radić, čelnik IGH (Daniel Kasap/PIXSELL)

Nakon objave financijskog izvješća na Zagrebačkoj burzi,Institut IGH je poslao priopćenje u kojem se osvrnuo na svoje poslovne rezultate u 2012.

Dan nakon objave financijskog izvješća na Zagrebačkoj burzi, u kojem je iskazan veliki gubitak, Institut IGH je poslao priopćenje u kojem se osvrnuo na svoje poslovne rezultate u 2012. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon uspješno provedenog povećanja temeljnog kapitala kao i izdanja zamjenjivih obveznica u drugom tromjesečju 2012. godine, Uprava društva je u suradnji s društvom KPMG Croatia d.o.o. dovršila postupak analize poslovanja i poslovnog plana te koncepta financijskog restrukturiranja, koji su rezultirali čišćenjem bilance i usklađenjem investicijskih projekata i imovine na stvarne vrijednosti.

Konsolidirani prihod društva u poslovnoj 2012. godini iznosio je tako 343.879.918,00 kuna dok je prihod INSTITUTA IGH iznosio 288.048.829,00 kuna. Nadalje, INSTITUT IGH d.d. ostvario je EBITDA  u iznosu od 44.843.527,00 kuna odnosno 71.829,00 kuna na razini četvrtog tromjesečja. Na konsolidiranoj razini društvo je ostvarilo EBITDA u iznosu od 15.884.894,00 kuna.

Nakon usklađenja investicijskih projekata i imovine te njihovog svođenja na stvarne vrijednosti, a sukladno Međunarodnim računovodstvenim standardima, intenzivno restrukturiranje društva rezultiralo je očekivanim gubitkom na nekonsolidiranoj razini od 329.842.605,00 kuna odnosno na konsolidiranoj razini u iznosu od 201.397.616,00 kuna.

Sva provedena vrijednosna usklađenja utjecala su i na neto kapital društva koji iznosi 193.198.622,00 kuna, odnosno 731,34 kn po dionici, dok na konsolidiranoj razini neto kapital grupe iznosi 277.295.589 kuna, odnosno 1.049,69 kn po dionici.

INSTITUT IGH d.d. trenutno ima ugovoreno, a ne izvršeno 550.124.898,00 kuna  poslova, čiji prihodi se očekuju u budućem razdoblju, a što će značajno utjecati na račun dobiti i gubitaka te daljnji nastavak pozitivnih trendova.

INSTITUT IGH d.d. danas ima 721 zaposlenih što mu omogućuje preuzimanje najsloženijih poslova projektiranja, nadzora i vođenja projekata, laboratorijskih ispitivanja te poslova vezanih uz ekologiju, hidro i geo tehniku.

U prvom tromjesečju 2013. godine INSTITUT IGH d.d. nastavlja završnu fazu financijskog restrukturiranja s ciljem daljnjeg optimiranja dugotrajne imovine, smanjenja zaduženosti te dodatnog kapitalnog osnaživanja. Fokusirajući se primarno na svoj core business, INSTITUT IGH d.d., u narednom će razdoblju nastojati prodati odnosno dovršiti sve one projekte koji ne predstavljaju temeljno poslovanje društva, a sva provedena vrijednosna usklađenja vidljiva u rezultatu 2012. godine motivirana su upravo navedenom namjerom.

INSTITUT IGH d.d. i u poslovnoj 2013. godini inzistirat će na nastavku implementacije kriterija izvrsnosti te će uz daljnje smanjivanje kooperacije jačati korištenje i afirmaciju vlastitih resursa. U okruženju daljnjeg pada društvenog bruto proizvoda i građevinskih aktivnosti kao i otežane likvidnosti, INSTITUT IGH d.d. završava pripremne aktivnosti za već najavljen agresivan izlazak na tržište Ruske Federacije i Bliskog Istoka te će nastojati održati ostvarene EBITDA marže i neto kapital društva."

Komentari (8)
Pogledajte sve

Fahrudine
Kad bi glupost uzdizala Vi biste bili golub. Sa budalama ne treba raspravljati jer te spuste na svoj nivo i onda pobjede na iskustvo.
Iskreno Vam želim uspjeh u ulaganju.
Inače po tome IGH i je specifičan, jer ima veliki broj takvih kao što ste vi grlatih sirovina koji urlanjem i ponižavanjem i silinom ostvaruju interese. Odlično ocrtavate karakter kojim je IGH poslovao. No ne prolazi Vam to svugdje, a možda Vi svojim vezama u BIH ili odakle već dolazite nađate posao i IGH izroni kao Fenix i donese Vam epohalni dobitak.
A što se tiče “cash-flow” baš ste našli pravi podatak koji Vam ide u prilog. Ipak nije ovo BIH, to Vam tamo možda prolazi ali ovdje nisu baš svi blesavi kako Vi mislite.

nikad se nisu niti razvili niti profilirali u snažnu inženjering kompaniju, samo su brojčano uvećavali snage stručnjaka uskih specijalističkih znanja iz betonskih konstrukcija, a ostale su zapošljavali samo da formalno “pokrivaju” druge discipline, i, iako je tu bilo pojedinačnih vrhunskih stručnjaka, nikad nije došlo do sinergije.

nemaju ništa što imaju tvrtke tog profila na tržištu:
– čvrsto uhodane organizacijske i tehnološke procedure za vođenje složenih projekata, uključujući odlično uhodanu primjenu nekog od sofisticiranih informatičkih inženjering sustava
– brojčano jak tim profiliranih projekt-menadžera specijaliziranih za multidisciplinarni rad i s mnogo jakih utakmica u nogama, koje se mogu čvrsto potkrijepiti i referencama
– vrhunske stručnjake u oblasti projektnog planiranja, te projektnog financijskog menadžmenta, također s nizom dobrih referenci i prijašnjih rezultata
– napokon, ne znam da imaju ijednu jedinu referencu uspješno vođenog složenog projekta u svim aspektima, i s dokazivim poslovno-tehnološko-ekonomskim uspjehom, a trebali bi – sa svim resursima koje imaju i s obzirom na veličinu tvrtke – imati desetine takvih referenci. dapače imaju veliki niz negativnih referenci (nadzor autocesta, projektiranje spalionice otpada u zg, maslenički most i tko zna koliko još sličnih stvari)

u uskoj stručnoj oblasti projektiranja betonski konstrukcija (koja je sasvim drugi biznis u odnosu na vođenje složenih projekata), trebali bi, s obzirom na broj ljudi i angažirana sredstva, biti vodeća tvrtka u europi, a umjesto toga imamo hiperprodukciju špranca-projekata i upravo izbjegavanje novih i složenih tehnologija (arenu centar se projektirali inženjeri iz ljubuškog jer nijedna tvrtka u hrvatskoj nema obučene inženjere za projektiranje složenih prednapregnutih konstrukcija).

u svakom segmentu njihovog temeljnog posla oni su totalni promašaj, i takvi su otkako je radić preuzeo “strahovladu” dotad su bili ugledan institut s jasnim fokusom posla.

i za takvu tvrtku nas se stalno bombardira informacijama o cijenama dionica, o “namjerama” i “mogućnostima” (koje se nikad ne realiziraju). o financijskom restruktuiranju (nikad poslovnom i organizacijskom), o promjeni računovodstvene politike, itd. itd. sve presipanje iz šupljeg u prazno, a temeljni pokazatelji njihovog posla, o kojima sam pokušao napisati par riječi kao da nikog ne zanimaju, valjda zato što je cijela zg burza jedna velika presipačina iz šupljeg u prazno, mogao bih sličan opis, s još gorim podacima, napisati o ingri.

u svijetu postoje stvari koje se zovu npr. due dilligence, key performance indicators, core competencies, intelectual capital, capacitiy for adding value itd. itd. a kod nas to valjda još dulje vrijeme neće biti ni prevedeno s engleskom, naši “ekonomisti” lakše barataju pojmovima iz samoupravljanja, a nitko im još nije rekao da je biznis do srži multidisplinaran.

koga je uopće briga za financijsko restrukturiranje tvrtki koje su u svim važnim poslovnim segmentima trule do srži? odgovor – nikoga osim hipotekarne lešinare.


Institut IGH trenutno ima više od 2000kn(dvije tisuće kuna) bankovnog duga po jednoj dionici koja svaki dan raste, plus 9% kamate na obveznice. Ukupni samo bankovni dug IGH je 375 MKn(dugoročni)+ 161 mKn (kratkoročni) tj. ukupno 536M KN + glavnica obveznica.

Čuj, a ima tamo i neke imovine…koja je sad diskontirana na fer vrijednost. Nje ipak ima malo vise od tih dugova inace bi firma bila u negativnom kapitalu. A pravo je pitanje hoce li aktivacija te imovine biti dostatna i pravovremena za normalno funkcioniranje poslovanja te normalizaciju cash-flowa u buducim razdobljima. Pa prije nego nastavis laprdati u revijalnom tonu, konzultiraj izvješće i pažljivo ga pročitaj.

A koliko ce gubitaka napraviti u medjuvremenu dok se ti poslovi ne zavrse I naplate?

New Report

Close