Priznajem, volio bih imati tvornicu u Vijetnamu

Autor: Biserka Ranogajec , 01. listopad 2012. u 14:07
Zdravko Jelčić za sada nema uvjeta za tvornicu u Vijetnamu/PXL

Jelčić vjeruje da će u suradnji s Vijetnamcima raditi dijelove namještaja za američko i europsko tržište

Volio bih imati tvornicu u Vijetnamu, jer kada vidite uvjete koje tamošnja država nudi stranim ulagačima, tada vam bude jasno da to i nije nemoguće ostvariti. Međutim, za takvu investiciju zasad nemamo uvjeta, ali se zato mogu uspostaviti neki oblici kooperacija s tamošnjim proizvođačima. To je izjavio Zdravko Jelčić, direktor Spin Valisa, proizvođača namještaja iz Požege, nakon povratka iz te daleke azijske države. Jelčić je u Vijetnamu boravio na poziv američkog proizvođača namještaja, koji tamo ima više tvornica, i za koji namještaj radi i požeški Spin Valis.

Povoljna cijena rada


Jelčić je kao poduzetnik iskreno oduševljen uvjetima u Vijetnamu, državi koja se prije desetak godina otvorila svjetskom tržištu i čini sve kako bi privukla globalne kompanije. Treba vidjeti, kaže direktor Spin Valisa, kako drugi rade da bi se i u nas ubrzali investicijski procesi. U krugu od 150 kilometara oko najvećega vijetnamskog grada Ho Ši Mina smješteno je 400 tvornica namještaja koje su tamo otvorili Nijemci, Talijani, Amerikanci i Korejci. Država je o svojem trošku izgradila industrijske parkove i stranim ulagačima uredila kompletnu infrastrukturu. Građevinsko zemljište u ovim zonama može se uzeti u koncesiju na 49 godina, a za 10.000 kvadrata treba jednokratno uplatiti 300.000 eura. Mnogi svjetski proizvođači ovdje su prisutni i njihova roba završava u Europi i Americi. Kupci imaju vlastitu distribuciju: dizajniraju robu, a u Vijetnamu se samo proizvodi. Cijena rada je vrlo povoljna i minimalna plaća iznosi 80 dolara, dok su stotinu dolara, za koliko se radi u tvornicama namještaja, već solidna primanja. Pogoni stranih proizvođača nisu mali, kaže Jelčić. U njima je zaposleno između 1000 i 1500 ljudi. Povoljne su i komunalije pa je njihov doprinos 70 posto manji od našega. Cijena struje i nafte je 50 posto niža, a niža su i porezna opterećenja. Postoje i izravni poticaji koje država daje, odnosno subvencionira izvoznike. Tako se na cijenu proizvedenog namještaja dobije 15 posto poticaja, objašnjava Jelčić. Namještaj se najviše proizvodi od kaučukovca i drugih egzota te američkog hrasta. Moguću suradnju naše i tamošnje industrije namještaja Jelčić vidi u proizvodnji dijela asortimana i nekih segmenata od slavonskog hrasta u Hrvatskoj. Već sada na taj način Spin Valis radi za američkoga kupca. U Požegi su konkurentniji od vijetnamske konkurencije  u proizvodnom programu zahtjevnije završne obrade i naša je prednost u znanju i tehnologiji, kaže Jelčić. Međutim, dodaje, transport nije zanemariva stavka.

Glavni prihod od izvoza

Direktor Spin Valisa vjeruje da će u suradnji s Vijetnamcima raditi segmente namještaja koji će potom završiti na američkom i europskom tržištu. Požeška tvrtka od slavonskog hrasta proizvodi namještaj više cjenovne kategorije i ove godine ostvarit će ukupan prihod od 160 milijuna kuna. Čak 80 posto prihoda dolazi od izvoza. Oko pet stotina zaposlenih uspijeva proizvoditi za prestižna tržišta u više od 30 zemalja.

Daleki istok

Tržišta velikog potencijala
Daleka azijska tržišta nisu nepoznata domaćoj drvnoj industriji, ali je izvoznika malo. U Vijetnam i Kinu izvozi i zagrebačka Šerif grupa elemente za namještaj i drvnu građu, a jedan od većih izvoznika je i Cedar iz Kastva, koji je tržište za rezanu građu našao u Kini i Japanu.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bolje je razvijati Vijetnam, nego Hrvatsku. Bitno je da pinka kapa. patriotpokret

New Report

Close