Privredna banka predložila jednogodišnji zastoj u sporu s Ljubljanskom bankom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2013. u 12:13
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

U podnesku je iznio shvaćanja vezana uz taj Memorandum za koji je rekao da je međunarodni akt, što znači da je iznad domaćeg zakonodavstva.

Na ročištu u sporu protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke zbog prenesene štednje hrvatskih štediša opunomoćenica Privredne banke Zagreb danas je sukladno dogovoru hrvatske i slovenske vlade predložila jednogodišnji zastoj radi pokušaja mirnog rješenja spora.

Jednogodišnji zastoj opunomoćenica Privredne banke Maja Špoljarić predložila je pisanim podneskom, sukladno Zakonu o parničnom postupku, nakon čega su predstavnici tuženih banaka zatražili rok za očitovanje od 30 dana, što je prihvatila sutkinja zagrebačkog Općinskog građanskog suda Snježana Šagud.

Opunomoćenik Ljubljanske banke Matija Pečatnik podnio je sudu podnesak s priloženim Memorandum o suglasnosti dviju vlada na engleskom jeziku, koji je 11. ožujka sklopljen u Mokricama.

U podnesku je iznio shvaćanja vezana uz taj Memorandum za koji je rekao da je međunarodni akt, što znači da je iznad domaćeg zakonodavstva.

Opunomoćenica Nove Ljubljanske banke Ivana Orkić kazala je pak da tuženik kojeg ona zastupa nije spomenut u Memorandumu te da slovenska vlada u odnosu na njega nije preuzela nikakve obveze. No, ona se u cjelosti pridružila prijedlogu opunomoćenika Ljubljanske banke i zatražila rok za očitovanje od 30 dana.

Špoljarić je također zatražila rok od 30 dana za očitovanje na podnesak tužene banke te je zatražila da se dokumentacija dostavljena u podnesku prevede na hrvatski jezik.

Današnje ročište u sporu protiv Ljubljanske banke zakazano je još prošle godine, a očekivalo se da će danas biti predložen zastoj radi mirnog rješenja spora. Riječ je o jednom od više sporova koje su hrvatske banke pokrenule protiv Ljubljanske banke zbog prenesene štednje.

Hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i time otvoriti put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji kojeg je slovenski parlament ratificirao u utorak.

Komentirajte prvi

New Report

Close