Pripremaju teren za izvoz u Rusiju, doma ih muči papirologija

Autor: Majda Žujo , 12. rujan 2013. u 22:00
Predstavnicima tvrtke Agat pokazali su svoje traktore/Damir Špehar/PIXSELL

Za uporabnu dozvolu za novu halu nisu mogli doći na red, pa ih je inspekcija kaznila, žali se direktor Stjepan Hittner.

Bjelovarska tvrtka Hittner potpisala je u četvrtak u Bjelovaru memorandum o suradnji s tvrtkom Agat iz ruske regije Jaroslavlje.

Tim sporazumom hrvatski proizvođač traktora došao je korak bliže zaključenju posla koji bi mogao značiti izvoz 100 traktora mjesečno u Rusiju, što je vrijedost oko 800 tisuća eura mjesečno. Ipak, Stjepan Hittner, direktor tvrtke Hittner, rekao nam je kako količina i vrijednost robe koja bi se izvozila u Rusiju još nisu definirani, niti je još 100 posto sigurno da će ugovor o isporuci biti potpisan."Kada smo bili na sajmu u Moskvi, upoznali smo se s predstavnicima tvrtke Agat. Nakon što su nas pozvali na pregovore, mi smo ih pozvali u posjet našoj županiji. Ovdje su se uvjerili u našu proizvodnju, pregledali stanje u tvornici i potpisali smo memorandum o suradnji. Pregovori traju, krećemo u osmišljavanje daljnje suradnje, a uskoro planirmo ponovni posjet Rusiji", priča Hittner, dodajući kako bi u slučaju dogovora morali proširiti proizvodnju te zaposliti nove radnike.

 

90radnika

zapošljava Hittner

Osim toga, kaže kako s Rusima trebaju dogovoriti na koji način bi svoje proizvode izvozili u Rusiju, odnosno bi li za njih bilo isplativije izvoziti ih kao gotov proizvod ili u dijelovima, što bi onda zahtijevalo i obuku ljudi koji će u Rusiji sklapati traktore. Hittner proizvodi traktore i šumsku mehanizaciju uglavnom za hrvatsko tržište, a najveći kupac su im Hrvatske šume. Izvozi i u Sloveniju, Češku, Poljsku te Bosnu i Hercegovinu, a o konkuretnosti na europskom tržištu ovisi hoće li se širiti i na druga tržišta u Europi. "Pregovaramo u nekoliko država, no pregovori su spori", dodaje Hittner, čija tvrtka zapošljava 90 radnika. Kako kaže, 80 posto njihovih proizvoda iz vlastite je proizvodnje, dok 20 posto dijelova, poput motora, kupuju. Hittner godišnje proizvede velikih traktora u vrijednosti oko 4 milijuna eura te malih u vrijednosti oko dva milijuna eura.

"Zadovoljni smo poslovanjem, no nailazimo na nerazumijevanje politike u našem gradu. Nedavno smo, primjerice, sagradili halu za koju smo imali sve dozvole, ali nismo mogli dobiti i uporabnu dozvolu jer nismo mogli doći na red. U toj smo hali napravili modernu trgovinu, gdje smo prodavali naše proizvde, no onda nas je posjetila inspekcije i kaznila novčanom kaznom od 30 tisuća kuna. Jako sam ogorčen time jer smo državi platili 1,8 milijuna poreza, sve svoje obveze podmirujemo na vrijeme, radnike plaćamo na vrijeme, imamo fiskalne blagaje, i onda nam se dogodi tako što", žali se Hittner. Ipak, nada se da će se takva situacija uskoro promijeniti. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne’š ti ovu zemlju lako očistiti od KOMUNISTIČKO-UDBAŠKOG korova,borba Davida i Golijata [emo_ljut]

New Report

Close