Prinosi šećerne repe manji za 40 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2012. u 16:52
PXL

Velika suša, koja u Slavoniji traje od proljetos, gotovo je prepolovila prinose šećerne repe na poljima kooperanata županjske “Sladorane”.

Velika suša, koja u Slavoniji traje od proljetos, gotovo je prepolovila prinose šećerne repe na poljima kooperanata županjske "Sladorane" te su oni od očekivanih manji za oko 40 posto, potvrdio je Dražen Holmik iz Službe za plan i analizu "Sladorane".

Početkom rujna, započeta 66. kampanja prerade šećerne repe u toj šećerani odvija se u otežanim uvjetima upravo zbog problema koje je prouzročila suša, koji se ponajprije ogledaju u smanjenim prinosima i lošijoj kvaliteti repe, kaže Holmik. "Repu skidamo s površine od 8.574 hektara poljoprivrednog zemljišta, a zbog suše, prinosi će biti manji za oko čak 40 posto", navodi dodajući kako prosječni prinos iznosi 37 naspram 52 tone po hektaru, koliko je iznosio u 2011. godini. U "Sladorani" namjeravaju u ovogodišnjoj kampanji preraditi oko 310.000 tona šećerne repe iz koje će proizvesti oko 45.000 tona šećera. Prošle godine u toj je šećerani prerađeno 450.000 tona šećerne repe.

Prema Holmikovim riječima, osim što otežava vađenje repe iz tla, suša se negativno odrazila i na kvalitetu samog korijena repe koji se izdužio, dok je slador veći od 16 posto, odnosno malo viši od preporučenog. "Sladorani" veliki problem u ovogodišnjoj kampanji predstavlja i nemogućnost raspolaganja repom proizvođača u Srbiji s kojima je županjska šećerana ugovorila proizvodnju, ali oni nisu u mogućnosti isporučiti repu zbog privremene zabrane Srbije na izvoz žitarica i šećerne repe.

Holmik ističe kako je na području Srbije "Sladorana" ugovorila površine nešto manje nego u Hrvatskoj rekavši kako županjskoj šećerani nije cilj povrat novca od srbijanskih kooperanata, čiju je proizvodnju "Sladorana" sufinancirala, nego isključivo isporuka šećerne repe kako bi je mogli preraditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close