Prihodi Grupe Podravke porasli više od 3 posto, neto dobit rekordna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2018. u 09:15
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Prihodi od prodaje porasli su 95 milijuna kuna ili 3,2 posto, na 3,08 milijardi kuna, pri čemu je, ističe se u izvješću, snažan doprinos došao iz oba segmenta poslovanja.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka porasli su u prvih devet mjeseci ove godine za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,08 milijardi kuna, dok je neto dobit porasla još snažnije i dosegnula rekordne razine, pokazuje poslovno izvješće te kompanije.

Neto dobit nakon manjinskih interesa dosegnula je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci gotovo 186 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 54 milijuna.

Normalizirana neto dobit nakon manjinskih interesa porasla je, pak, u istom razdoblju za 70,3 posto, na 175,3 milijuna kuna.

„Grupa Podravka i u razdoblju od siječnja do rujna 2018. nastavlja s rekordnim rezultatima poslovanja uslijed značajnog rasta većine poslovnih programa od 4 posto”, navodi se u izvješću Podravke objavljenom u utorak.

Prihodi od prodaje porasli su 95 milijuna kuna ili 3,2 posto, na 3,08 milijardi kuna, pri čemu je, ističe se u izvješću, snažan doprinos došao iz oba segmenta poslovanja.

Tako su prihodi u segmentu prehrane porasli za 2,8 posto na godišnjoj razini, na 2,4 milijarde kuna, pri čemu su prihodi od vlastitih brandova dosegnuli 2,26 milijardi kuna, 3,8 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

U segmentu farmaceutike prihodi su, pak, uvećani za 4,7 posto na godišnjoj razini, na 639 milijuna kuna. Pritom su prihodi od vlastitih brandova porasli za 4,9 posto, na 533 milijuna kuna.

U izvješću Podravke navodi se da je „rast prodaje profitabilnog asortimana, uz istovremenu kontrolu operativnih troškova, rezultirao dvoznamenkastim rastom profitabilnosti”.

EBITDA Podravka Grupe iznosila je u prvih devet mjeseci ove godine 379 milijuna kuna, što je 49 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

U izvješću se navodi i da je kompanija nastavila trend razduživanja te da će u fokusu menadžmenta i u ostatku ove godine biti daljnji organski rast, smanjenje zaduženosti, upravljanje novčanim tokovima i poboljšanje interne efikasnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close