Prihode udvostručili, a sad sudjeluju i u projektu hrvatskog robota kirurga

Autor: Darko Bičak , 22. studeni 2017. u 14:00
Josip Vidaković, Marko Švaco te Bojan Jerbić u Düsseldorfu na najvećem europskom međunarodnom sajmu medicinskih tehnologija - MEDICA

Ronna je projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba kojeg radi s KB Dubrava te Hrvatskim institutom za istraživanje mozga, a Klimaoprema se uključila kao platforma za njegov plasman na inozemnom tržištu.

Na najvećem europskom međunarodnom sajmu medicinskih tehnologija – MEDICA 2017., koji je proteklog tjedna održan u njemačkom Düsseldorfu, samoborska tvrtka Klimaoprema je na svom štandu predstavila neurokirurški robot Ronnu. Radi se o projektu Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba (FSB) kojeg radi zajedno s Kliničkom bolnicom Dubrava (KBD) te Hrvatskim institutom za istraživanje mozga (HIIM), a Klimaoprema se uključila kao sinergijska snaga na inozemnom tržištu medicinske opreme. Kako ističu i same tvrtke iz Samobora, Ronna za Klimaopremu znači snagu u zajedničkom predstavljanju i nastupu na inozemnom tržištu.

Izvozne reference

Klimaoprema je dugogodišnji i renomirani izlagač na tom sajmu te je i zbog toga ova prezentacija, ističu, pobudila ozbiljan interes stručne javnosti i potencijalnih kupaca. Samoborci suradnjom s Fakultetom strojarstva, unazad nekoliko godina, žele povećati svoje kompetencije na robotizaciju proizvodnje te na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima.
"Povezivanje industrijskih i znanstvenih resursa pridonosi stvaranju inovativnih proizvoda koji imaju direktan utjecaj na smanjenje troškova proizvodnje, uštedu energije, smanjenje emisije štetnih plinova, kao i druge društvene dobrobiti", kažu u Klimaopremi. Samoborska tvrtka je globalno prepoznata po svojoj tehnologiji čistih prostora i operacijskih dvorana te je u tom smislu povezana s robotom Ronna i kao proizvodom i kao uslugom.Klimaoprema je u Düsseldorfu predstavila suvremenu operacijsku dvoranu s antibakterijskim zidovima i stropovima, operacijskim istrujnim stropom i drugim elementima. Unutar operacijske dvorane nalazio se dvoručni robot Ronna koji je simulirao preciznu stereotaktičku neurokiruršku operaciju. Delegaciju zagrebačkog strojarskog fakulteta predstavljali su profesor Bojan Jerbić te asistenti Marko Švaco i Josip Vidaković, a ispred KB Dubrava bili su tu doktori Darko Chudy i Domagoj Dlaka.

Moderna tehnologija

Profesor Jerbić s FSB-a, koji je začetnik ovog robota, pojasnio je da je Ronna robotizirani sustav za stereotaktičku navigaciju s primjenom u neurokirurgiji. "Projekt je pokrenut prije osam godina na FSB-u u suradnji s KBD i HIIM-om. Uz početno financiranje putem državnih programa i sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatske zaklade za znanost i Europskoga fonda za regionalni razvoj, Ronna je unaprijeđena do kliničke i komercijalne razine. U sklopu projekta izvedena je 10. ožujka 2016. prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija, čime je započela faza kliničkih ispitivanja sustava, i to je prva takva operacija u ovom dijelu Europe. Trenutačno u svijetu postoji tek nekolicina robotskih sustava za primjenu u neurokirurgiji, uglavnom u eksperimentalnoj primjeni. Ronna svojim tehnološkim karakteristikama nadilazi mogućnosti postojećih rješenja. Neki od ostvarenih rezultata su kvalitetnije i brže obavljanje operativnih zahvata, manja invazivnost zahvata, brži oporavak pacijenta , bolje iskorištavanje bolničkih operativnih resursa, ovladavanje novim znanjima i uvođenje novih tehnologija u medicinsku praksu", kazao je Jerebić. Dodaje da Roona omogućava našim znanstvenicima i stručnjacima, jednako iz tehničkog kao i medicinskog područja, da prate i sudjeluju u razvoju modernih tehnologija u nastanku. Autori naglašavaju da u ekonomskom smislu robot predstavlja ozbiljan potencijal priključivanju iznimno lukrativnom proizvodnom i tržišnom segmentu medicinske tehnike. Pored toga, kažu, valja istaknuti unaprjeđenje tehnologijske i znanstvene razine Hrvatske u odnosu na razvijene zemlje, tj. unaprjeđenje konkurentske sposobnosti na tržištu medicinskih usluga. Tu je i pitanje inovacija te umrežavanje znanstvenika i medicinskih stručnjaka.

Ozbiljan interes

Sajam Medica je ove godine održana u 19 hala, koje se protežu na gotovo 1,3 milijuna neto četvornih metara, a izlagalo je oko 5200 izlagača iz cijelog svijeta. Procjene su da je sajam posjetilo oko 123.500 posjetilaca iz 130 zemalja. Klimaoprema posljednjih godina bilježi velik rast prometa te posebice izvoza. Kolike su potrebe na tržištu za njihovim proizvodima, dovoljno govori i činjenica da su krajem 2015. godine otvorili, uz postojeću u Samoboru, novu tvornicu u Novoj Gradiški. Zapošljavaju na dvije lokacije gotovo 300 ljudi, lanjski prihod im je bio 277 milijuna kuna, a što je gotovo 100 milijuna kuna više nego u godini prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close