Približavanjem Hrvatske ulasku u EU očekuje se i povećanje potražnje za nekretninama

Autor: Josipa Ban,VLM , 26. ožujak 2012. u 22:00

Segment zakupa poslovnih nekretnina pak karakterizira stagnacija, uz blagi pad cijena zakupa, osobito u dijelu trgovačkog prostora

Na tržištu nekretnina ove se godine očekuje postepeno smirivanje turbulencija, ističe Mojca Kinčić, voditeljica odjela posredovanja i konzaltinga Zagreb nekretnina. Navodi kako se ponajviše očekuje stabilizacija potražnje u dijelu rezidencijalnih nekretnina te daljnja diversifikacija tržišta u smislu prodajnih cijena u odnosu na kvalitetu nekretnina. “Približavanjem Hrvatske Europskoj uniji očekujemo da će građani EU više potraživati nekretnine, ali to najviše u odnosu na rezidencijalne nekretnine srednjeg razreda, cijene od 60.000 do 100.000 eura”, rekla je Kinčić. Osobito se to odnosi na priobalna područja te nekretnine najvišeg razreda, stare građanske vile u priobalnim gradovima poput Rovinja, Poreča i Dubrovnika. Najviše pak projekata očekuje se u dijelu restrukturiranja postojećega turističkog portfelja te unutargradskih industrijskih postrojenja, ističe. Što se prošle godine tiče, u Zagreb nekretninama zabilježili su povećanje potražnje za stanovima u odnosu na prethodne godine. Osobito se to odnosi na stanove koji su odgovarali uvjetima za dobivanje državnih subvencija, ali i na kvalitetnije stanove na boljim lokacijama, koji su prošle godine zabilježili osjetan pad cijena.

Oko 747 stambenih kredita
U tom je smislu grupa Zagrebačke banke prošle godine, u okviru državnih subvencija, plasirala 747 stambenih kredita za kupnju stanova, od čega je 250 stanova kupljenih tim kreditima bilo iz projekata koji su financirani kreditima Zagrebačke banka. U drugom valu programa subvencija, koji je upravo u tijeku, ističe Kinčić, očekuje se da će Zagrebačka banka plasirati više od 300 kredita. Neprodanih pak nekretnina u portfelju Zagreb nekretnina preostalo je prosječno 25 posto, za koje se očekuje da će biti prodane do kraja godine. Segment zakupa poslovnih nekretnina pak karakterizira stagnacija, uz blagi pad cijena zakupa, osobito u dijelu trgovačkog prostora, te povećanje stope nepopunjenosti takvih prostora, napominje Kinčić.

Uređenje prostora
Isto pokazuju podaci Colliers Internationala o cijeni zakupa uredskih nekretnina. Tako je prosječna stopa nepopunjenosti u Zagrebu rasla 2011. i iznosi deset posto. Povećanje stope nepopunjenosti očekuje se i ove godine s obzirom na neizvjesnu gospodarsku situaciju kao i na dovršetak gradnje uredskih zgrada koje će dolaskom na tržište ove godine povećati broj kvadrata uredskih prostora za novih 105.000. “U tom smislu očekujemo da će poslovne zgrade biti prisiljene investirati u uređenje prostora, pa čak i snižavati cijene zakupa kako bi konkurirale novim zgradama”, ističe Hrvoje Omazić, voditelj komercijalizacije uredskih prostora u Colliers Internationalu. Što se pak tržišta najma stanova tiče, ono već duže bilježi veću ponudu od potražnje s tim da su cijene najma i dalje relativno visoke. Međutim, kako ističe Kinčić, potražnja za nekretninama općenito, a osobito za stambenim nekretninama, već je neko vrijeme u opadanju. Današnji je kupac informiraniji te ima bitno više kriterije u odabiru stana, posebno u ocjeni ravnopravnosti odnosa vrijednosti stana i prodajne cijene. Također najviše cijeni kvalitetan odnos sobnosti i površine te racionalno projektiranje. Primjerice, kupci žele veće spavaće sobe i spremni su to platiti, ali nisu spremni platiti velike lođe, balkone, hodnike, velika spremišta i slične neiskoristive površine. Stagnacija se očekuje i u cijeni stambenog prostora ove godine, uz mogući lagani rast cijena kvalitetne novogradnje na dobrim lokacijama. U dijelu uredskog prostora u Zagreb nekretninama očekuju stabilne cijene zakupa na razini današnjih, dok se na području trgovačkih prostora očekuje daljnji blagi pad cijena zakupa do ponovnog popunjenja trgovačkih centara. Stagnaciju na tržištu očekuju i u Zagreb nekretninama. “S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, očekujemo stagnaciju cijena stambenog prostora, uz mogući lagani rast cijena kvalitetne novogradnje na dobrim lokacijama. U dijelu uredskog prostora očekujemo stabilne cijene zakupa na razini današnjih, dok na području trgovačkog prostora očekujemo daljnji blagi pad cijena zakupa do ponovnog popunjenja trgovačkih centara. Sve navedeno dosta će ovisiti o konkretnim mjerama koje najavljuje Vlada i koje su vezane za tržište nekretnina, a njihova provedba očekuje se u drugoj polovici 2012.”, kaže Kinčić.

Cijene stanova

Pad u Zagrebu, rast na Jadranu
Dok cijene stanova u Zagrebu na godišnjoj razini padaju, cijene nekretnina na Jadranu bilježe godišnji rast od 1,1%, pokazuju podaci istraživanja tvrtke CentarNekretnine. Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2011., cijene nekretnina na Jadranu pale su svega 0,3%. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu gotovo je jednaka kao i prošli mjesec (-0,1%), ali je na godišnjoj razini viša za 4,5%. Najskuplji apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje prosječna cijena iznosi 3424 eura/m2 te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje iznosi 2525 eura/m2. Najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji već od 1692 eura/m2.

Komentirajte prvi

New Report

Close