Predstavljen CEMEKO – Centar metalskih kompetencija u Đuri Đakoviću

Autor: Objava za medije , 01. listopad 2014. u 13:39
Tomislav Mazal (predsjednik Đuro Đaković Holdinga), Marija Šutina (direktorica HUP- CRO industrije), Vedran Dragičević (predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-IS), Marko Bogdanović ( član Uprave Đuro Đaković Holdinga).

U Đuri Đakoviću predstavljena je namjera osnivanja Centra metalskih kompetencija koji će omogućiti zaposlenicima metalskog sektora priznanje prethodno stečenog znanja radnika, kao i razvoj obrazovnih programa usklađenih sa zahtjevima industrije i tržišta.

U Đuri Đakoviću predstavljena je namjera osnivanja Centra metalskih kompetencija koji će omogućiti zaposlenicima metalskog sektora priznanje prethodno stečenog znanja radnika, kao i razvoj obrazovnih programa usklađenih sa zahtjevima industrije i tržišta.

U sklopu tripartitne suradnje na projektu cjeloživotnog učenja u metalskom sektoru između Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat, Hrvatske udruge poslodavca, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, održana je prezentacija projekta kojem je namjera osnivanje Centra metalskih kompetencija koji bi trebao osnažiti konkurentnost sektora poticanjem i priznavanjem znanja radnika. 

„Đuro Đaković kroz interne edukacije ili ugovore s obrazovnim institucijama tijekom cijele godine ulaže značajna sredstva u razvoj specifičnih znanja svojih radnika kako bi ostvarili visoku razinu kvalitete proizvoda. Putem CEMEKA očekujemo da ćemo ostvariti preduvjete za priznavanje kvalifikacija zaposlenicima s radnim iskustvom koji imaju sve potrebne kompetencije, a nemaju formalne kvalifikacije. Projekt je prepoznao regionalne specifičnosti i time će podržati jačanje konkurentnost naše kompanije na tržištu, ali i konkurentnost metalske industrije u našoj regiji.“ – izjavio je Tomislav Mazal, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga.

„Poslodavci i sindikati u metalskom sektoru su preuzeli inicijativu u premošćivanju jaza u obrazovnom sustavu jer smatraju da je osposobljavanje radnika zajednička odgovornost socijalnih partnera. Nadamo se da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nastaviti s pružanjem konkretne podrške jer je riječ o inicijativi koja nosi brojne koristi za tržište rada.“ – izjavila je Marija Šutina, direktorica HUP- CRO industrije.

Projekt osnivanja Centra metalskih kompetencija ciljano se promovira po regijama u kojima je koncentrirana većina metalskih djelatnosti, a za Brodsko-posavsku županiju metalski sektor je nositelj razvoja i zaposlenosti. Zato je nakon prezentacije održane u Zagrebu 11.rujna 2014.g., Slavonski Brod drugi grad u kojem se održava prezentacija cjeloživotnog učenja u metalskom sektoru.

Centar će povezivati metalski sektor i obrazovne institucije kako bi se dosad stečena specifična znanja radnika na radnom mjestu verificirala i kako bi se potaknuo razvoj edukativnih programa prema rastućim potrebama metalske industrije. Jedna od ključnih zadaća CEMEKA jest utjecati na preduvjete koji su neophodni za priznavanje znanja i vještina radnika koje su stekli u dosadašnjem radu, ali nemaju formalnu diplomu. 

Naime, dinamična promjena tehnologija konstantno traži nova znanja i vještine, a obrazovni sustav u Hrvatskoj trebao bi školovati učenike odgovarajući na takve zahtjeve industrija, no standardi i programi u tom segmentu ne postoje. Stoga će CEMEKO zastupati poslodavce i sindikate koji se učlane u Centar te će surađivati s institucijama nadležnim za obrazovanje, zapošljavanje i gospodarski razvoj u Republici Hrvatskoj poput: Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva odgoja, obrazovanja i sporta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i drugim relevantnim institucijama. 

Međusobna suradnja uključivat će pomoć kod izrade standarda zanimanja, financiranje izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacija iz fondova EU, iniciranje uvrštavanja novih zanimanja u Nacionalnu klasifikaciju zanimanja prema potrebama poslodavaca.  

„Sindikati smatraju da je ovo potreban iskorak za radnike i poslodavce te će projekt pomoći našim članicama da budu konkurentniji na tržištu. CEMEKO predstavlja novu uslugu koju Sindikat nudi svojim članicama u cilju razvoja njihovih kompetencija“ – izjavio je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske- Industrijski sindikat.
Nakon Slavonskog Broda, projekt Centra za cjeloživotno učenje predstavit će se u Varaždinu i Puli tijekom listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close